Dr. Ovidiu Bojog – ceaiuri miraculoase (V): Avitaminozele


Avitaminozele sunt boli determinate de lipsa uneia sau a mai multor vitamine din alimentație. Apar în special la sfârșitul iernii, când alimentația din zona temperată este mai săracă în fructe, legume și zarzavaturi proaspete. Majoritatea plantelor medicinale conțin vitamine, în special vitamina C, provitamina A, vitamina PP, vitamina K etc.
Speciile cu un conținut ridicat în vitamine sunt măceșul, cătina albă, coacăzul negru, ciuboțica cucului. Fructele primelor trei și frunzele ultimei, în cazul în care au fost bine recoltate și bine uscate, își păstrează o bună parte din conținutul lor în vitamine. Din acestea se pot prepara infuzii, băuturi răcoritoare sau siropuri.
– Fructus Cynosbati (măceșe) – Infuzie (cinci minute) dintr-o lingură de fructe, fără semințe, la o cană de apă; se beau două căni pe zi.
Băutură răcoritoare din 100 g de măceșe macerate într-un litru de apă rece, timp de 12 ore, cu adaos de 100 g de zahăr; se filtrează și se păstrează la rece.
Sirop de casă: peste 250 g de măceșe uscate se pun în 1,5 l de apă în clocot și se lasă la macerat 12 ore, apoi se filtrează și se adaugă 0,5 kg de zahăr, fierbându-se până la consistența siropoasă.
– Fructus Hippophae (fructe de cătină) – Pe lângă aportul de vitamine, fructele de cătină albă sunt laxative și diuretice. Infuzie din una-două lingurițe de fructe uscate la o cană de apă; se beau două-trei căni pe zi. (din lucrarea “Plante medicinale și aromatice de la A la Z”, București, 1984)


Leave a Reply