Dublă lansare de carte


În fața unui public numeros și select, la Huși, au fost lansate volumele “Chemarea apelor” și “Spre orizonturi albastre”, scrise de Lina Codreanu, respectiv părintele Marcel Miron. În cadrul evenimentului, a avut loc și marcarea a 150 de ani de la primul număr al revistei “Convorbiri literare”.

Personaități importante ale culturii vasluiene și ieșene, precum și un numeros public au participat, ieri, la Sala de Conferințe a Protopopiatului Huși, la lansarea cărților “Chemarea apelor”, scrisă de Lina Codreanu, și “Spre orizonturi albastre”, a preotului Marcel Miron.

Manifestarea, moderată de Theodor Codreanu, a fost deschisă de primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, care a vorbit despre importanța culturii: “Este un eveniment de care suntem mândri că se întâmplă în orașul nostru, mai ales având în vedere că, în ultimul timp, toată lumea aleargă după acumularea de averi. Acțiunea de astăzi îmbină biserica și școala, prin prezența preotului Marcel Miron și a profesoarei scriitoare Lina Codreanu, ce poate fi mai frumos!”.

În cadrul manifestării, a avut loc mai întâi marcarea a 150 de ani de la apariția revistei “Convorbiri literare”.

“«Convorbirile literare» sunt cele care au contribuit esențial la întregirea neamului românesc. Revista a impus un spirit, spiritul «convorbist». Mă bucur că putem marca aici, la Huși, 150 de ani de la apariția revistei, pentru că Hușul este un centru cultural important, nu doar un centru viticol, și are șanse să devină un centru cultural foarte puternic”, a declarat Cassian Maria Spiridon, directorul revistei “Convorbiri literare”.

Publicul a avut o ocazia să urmărească și un scurt film documentar despre istoria “Convorbirilor literare”.

S-a trecut la lansarea cărții “Chemarea apelor”, a profesoarei și scriitoarei Lina Codreanu.

În discursul său, profesorul Teodor Pracsiu a relevat măiestria autoarei: “«Chemarea apelor» este un roman interesant și oarecum neobișnuit. Lina Codreanu izbutește să ne dea pagini bune, aglomerate de detalii despre cum se acumulează un efect devastator al furtunii sau, mai înainte, al secetei. Dacă citești cu atenție cartea, descoperi în țesătura narativă intelectualul Lina Codreanu”.

Cea de-a doua carte lansată ieri a fost cea a preotului Marcel Miron – “Spre orizonturi albastre”, un volum de poezie despre care a vorbit cel care i-a scris prefața, Mircea Platon, de la revista “Convorbiri literare”: “Am descoperit un poet care nu vrea să aparțină unei anumite mode, e un poet pe cont propriu. Este o poezie meditativă și autentică. Părintele Marcel Miron stăpânește bine expresia plastică, este o poezie care te întoarce la natură, la o stare de normalitate, dar fără clișee. Este o poezie de foarte bună calitate. Pot să vă spun că m-a frapat smerenia poetului”.


Leave a Reply