Ei, ele și mai ales….EU, de Dumitru Apostolache


Dumitru_V_Apostolache_coperta_Ei_Ele_si_mai_ales_EuProfesorul Dumitru V. Apostolache, intelectualul neobosit de astăzi, autor prolific de cărți de popularizare și de evocare a unor mari personalități științifice, condeier infatigabil de medalioane omagiale dedicate unor figuri notorii ale spiritualității vasluiene, avea în tinerețe o vervă inepuizabilă. Era ceea ce francezii numesc un causeur fermecător, vivace, plin de nerv și de spirit. Spunea glume în cascadă, replica scânteietor, era acidulat – dacă era nevoie – se replia rapid și tot acest spectacol savuros plăcea convivilor săi, prietenilor statornici, interlocutorilor ocazionali. L-am cunoscut bine în acei ani, în acel illo tempore magic, și pot depune mărturie că desfășurarea sa verbală nesecată s-a încrustat definitiv în memorie.
Cu trecerea anilor, cincuagenarul, apoi sexagenarul, acum septuagenarul s-au cumințit, nu mai sunt năvalnici sau imprevizibili. Sunt doar mai înțelepți și deci mai așezați. Era inevitabil să se producă o asemenea evoluție, aș zice, naturală.
Merită a fi subliniat faptul că Dumitru V. Apostolache s-a dovedit a fi – păstrând proporțiile – un autor polivalent. Nu s-a mulțumit, ca atâția alții, să vegeteze, să trăiască inerțial, la catedră, ca profesor de matematică, ori ca director ori inspector școlar. A dorit și a reușit să fie o prezență în cetate, în agora, cum spuneau anticii. În ultimele decenii a scris o serie de cărți acroșante, vii, apreciate de cititori. Nu sunt volume de ficțiune ci contribuții documentare sau colecții spumoase de glume, anecdote, snoave, cimilituri, vorbe de duh și probleme distractive. Este un teritoriu fertil, vecin cu folclorul nostru balcanic-oriental, aparținând unui filon sud-est european ce ne individualizează în concertul lumii civilizate. Dacă ne uităm atent în jurul nostru observăm că mai ales românii cultivă gluma corosivă, bancul, anecdota fără perdea sau cu perdea transparentă, forme subtile de revanșă în fața vicisitudinilor existenței. În termenii lui Freud, este vorba de o defulare colectivă, de o descărcare spirituală, în jocul căreia ne simțim solidari unii cu alții. Cine nu a auzit de miticul Bulă? Acest personaj fabulos are un umor irezistibil. Este ironic, autoironic, sarcastic, malițios, insinuant, perfid, pervers, disimulat, isteț, subtil, alunecos, prost, tăntălău, absurd, cretin, cinic, grobian, arogant, fustangiu, homosexual, păgubos, perdant, șugubăț, liric, romantic, naiv ș.a. Fețele lui sunt infinite și vitalitatea lui folclorică fără limite. Cine nu se simte răzbunat povestind o ispravă cu Bulă învingător mereu indiferent de circumstanțe?
Acest erou autohton este întâlnit mai peste tot în cea mai recentă carte a lui Dumitru V. Apostolache intitulată provocator Ei, ele și mai ales eu, chiar dacă nu nominalizat ca atare. Titlul are o semantică străvezie și ne face atenți asupra viziunii egocentriste a autorului. Eul contează și mai ales acela creator.
Contemporanul nostru s-a dovedit deopotrivă un animator în sens nobil, prezent la lansări de cărți, unde fie își trimite săgețile prin epigrame bine simțite, fie își concentreză depoziția în discursuri laconice pline de miez blânde și confraterne. Altfel spus, este o prezență și o conștiință concomitent, în mersul implacabil al anilor către senectute.
Structura internă a cărții trebuie descoperită la lectură. Arhitectura exterioară este vizibilă dacă vom contempla cuprinsul.
Glumele se organizează în jurul unor teme predilecte: relația în cuplu, cu infinitatea de situații, nuanțe, atitudini, reacții, triunghiul conjugal ( soțul-soția și amanta/amantul), tribulațiile sexuale ale oamenilor în lumea modernă, blonda, prostia, ipocrizia, compromisul, soacra, nora, ginerele, divorțul, moda, pițipoanca, adulterul, O.Z.N., S.I.D.A., Scufița Roșie, barza etc., etc.
Un amănunt semnificativ: cartea este presărată cu o serie de citate din personalități de anvergură universală dar și din spațiul cultural românesc (Anton Pan, Shakeaspeare, Victor Hugo, Shalom Alehem, Moliere ș.a.) devenind instructivă pentru cititorul motivat.
Autor cu spirit umoristic și colecționar infatigabil de glume din izvoarele inepuizabile ale paremiologiei românești, Dumitru V. Apostolache ne oferă acum, cu generozitatea-i caracteristică, o amplă colecție de mostre vesele, de producții hazoase, de pilule ce descrețesc frunțile și înseninează sufletul. Nu este puțin! (Teodor Pracsiu)


Leave a Reply

%d bloggers like this: