Elevii de gimnaziu, obligați să învețe despre Smiley, Halep și Zuckerberg: Manualul de dirigenție, ultima bazaconie a Ministerului Educației


Odată cu introducerea manualelor de sport și de dirigenție, elevii se vor confrunta cu alte idioțenii izvorâte din mințile prea puțin educate ale membrilor guvernului.

Indiferent de culoarea politică a guvernului, toți cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Educației în ultimii 20 de ani au un lucru în comun: și-au bătut joc în cele mai absurde moduri de tot ce înseamnă sistem de învățământ. De la modificările privitoare la modalitățile de evaluare, până la schimbarea metodologiei de admitere în diverse forme de învățământ, miniștrii au avut grijă să zăpăcească fiecare generație de elevi.
De departe, cea mai mare bătaie de joc a fost legată de manualele școlare. Vă mai amintiți primele manuale alternative? Cum învățau elevii despre Andreea Esca și Pro TV la ora de istorie și cum citeau fragmente din romane ce abundau în limbaj obscen la ora de română? Ei bine, este foarte probabil ca istoria să se repete. Odată cu introducerea manualelor de sport și de dirigenție, elevii se vor confrunta cu alte idioțenii izvorâte din mințile prea puțin educate ale miniștrilor.
În timp ce manualele de sport sunt pline de definiții sofisticate ale unor noțiuni extrem de banale, precum „târâre”, „alergare” și „mers”, cele de dirigenție, denumite pompos „Consiliere și dezvoltare personală“, îi învață pe elevii de gimnaziu, care sunt la vârsta la care își caută modele, cum e cu Smiley și Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook). Manualul cuprinde următoarele capitole nimicitoare: „Vacanța, o lecție prețioasă”, „Adevărata valoare sunt eu”, „Constelație de emoții și cuvinte”, „Expediția învățării”, „Viitorul e în puterea ta”, „Eu^”. În cadrul acestora, sunt citați diverși indivizi din cultura pop contemporană, ceea ce nu face decât să întrețină efectul de halou – concepția potrivit căreia vedetele sunt apropiate de perfecțiune, au o viață perfectă.
De exemplu, Mark Zuckerberg este descris astfel: „Cu deschidere spre educație, încredere în forțele proprii, inteligență sclipitoare, atras de orice noutate, pasionat de informatică (serios?? – n.r.), a plecat la drum cu o idee simplă: conectarea oamenilor prin comunicare”.
Inspirația pentru viață vine de la Simona Halep, care este citată spunând abisal: „Cred că trebuie să mă încurajez în momente mai puțin bune și să nu mai vorbesc atât de mult”.
Strategiile și tehnicile de învățare sunt „predate” de Smiley, care spune că este “foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în jur”!
Ultimul capitol este dedicat viitorului și carierei, iar ca model este oferită Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume la ora actuală, care vorbește despre… reconversia profesională!
Ca să fim blânzi, printr-un asemenea manual nu se realizează altceva decât o nivelare a aptitudinilor și a ariei de interes, și așa scăzute, a elevilor. Asta înseamnă, automat, uniformizare, într-o lume în care individualitatea face diferența…


Leave a Reply

%d bloggers like this: