Elevii, în vizită la pompierii bârlădeni


Pentru a marca Ziua Pompierilor din România, precum și 169 de ani de la Bătălia de pe Dealul Spirii, Compania “Erou Căpitan Post-mortem Martac Ioan” Bârlad a organizat, ieri, Ziua porților deschise.

Ca în fiecare an, pe 13 septembrie, se sărbătorește Ziua Pompierilor din România, marcând momentul când, pe 13 septembrie 1848, Compania de Pompieri București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu vitejie trupele otomane covârșitoare ca număr, venite în Dealul Spirii să înăbușe idealurile Revoluției de la 1848.
La Bârlad, acolo unde, în anul 1963, au căzut la datorie sergenții majori Ioan Martac și Victor Ivașcu, încercând să salveze din foc câteva zeci de copii, în intervalul orar 9-12, Detașamentul de Pompieri – Compania “Erou Căpitan Post-mortem Martac Ioan” a organizat Ziua porților deschise. Toți cei interesați au fost invitați să viziteze unitatea. În plus, au fost expuse autospecialele din dotare (de lucru cu apă și spumă, autoscara, de descarcerare, pentru intervenții în caz de cutremur), dându-le vizitatorilor posibilitatea să le admire de aproape.
Pe la ora 10.30 a sosit primul grup, o clasă step-by-step de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, însoțită de învățătoare. Cei mici au fost invitați în sala de ședințe pentru a viziona un filmuleț educativ, după care reprezentanții pompierilor au răspuns la întrebări. Copiii au putut admira un costum foarte scump, ce rezistă până la temperaturi de până la 1.500 de grade Celsius. Ulterior, au ieșit afară „la adevărata distracție”, fiind încântați de faptul că s-au fotografiat în fața autospecialelor de intervenție, ba chiar au fost lăsați să urce în cabine.
Tot cam atunci, o mămică de mână cu fiul și un tătic însoțit de băiețelul său au profitat de Ziua porților deschise și le-au urat „La mulți ani!” pompierilor, după care și-au făcut poze cu echipamentele expuse.


Leave a Reply

%d bloggers like this: