Episcopul de Tulcea, PS dr. Visarion Bălțat, a ținut să observe prin telescop petele solare: Asociația „Sirius” Bârlad a avut o lună plină


În cursul lunii iulie, mai mulți membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad au participat la Tabăra „Junior astronomer rangers”, din Munții Măcinului, și la Tabăra internațională de creație „Grai românesc la porțile Deltei”, din județul Tulcea.

Tabăra „Junior astronomer rangers”, aflată la ediția a VI-a, s-a desfășurat între 11-16 iulie, în Munții Măcinului, la Fântâna de Leac, și este un proiect educațional ce vizează inițierea în astronomie, educație ecologică și orientare turistică. Din cadrul Asociației Astronomice „Sirius” (AAS) Bârlad a participat, în calitate de lector, președintele Ioan Adam, care s-a alăturat colegilor de la Tulcea. Cu toții au participat la activități de inițiere a elevilor în domeniul astronomiei – orientarea pe bolta cerească, mânuirea instrumentelor astronomice, observarea activității solare, măsurarea diametrului Soarelui, precum și la organizarea și derularea probei experimentale și a celei teoretice a concursului organizat la finalul taberei.
„La activitățile observaționale au participat nu numai elevii, ci și părinții și rudele acestora. Inedit este faptul că, în timpul vizitei efectuate la tabăra «Junior astronomer rangers», episcopul de Tulcea, PS dr. Visarion Bălțat, a ținut să observe prin telescop petele solare. Programul a cuprins și prezentări realizate de reprezentanți ai Administrației Parcului Național «Munții Măcinului», o drumeție în Munții Măcinului, participarea la Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea «Izvorul Tămăduirii» din Măcin, cu prilejul cinstirii Icoanei Prodromița (12 iulie), un concurs de orientare turistică, precum și un concurs de pictură și grafică și poezie religioasă. De asemenea, programul a cuprins prezentarea unor experimente de fizică, jocuri sportive, jocuri de tabără și un program de karaoke. La final, toți participanții la tabără au dobândit deprinderi de orientare în teren, de supraviețuire, de mânuire a instrumentelor astronomice și de lucru în echipă. Cu siguranță, tabăra a contribuit și la legarea de noi prietenii, iar focul de tabără și artificiile din ultima seară petrecută acolo constituie un element în plus al amintirilor frumoase”, ne-a spus prof. Ioan Adam.
Tot în cursul lunii iulie, patru dintre membrii AAS, respectiv profesorii Ioan Puflea, Ionel Șerban, Liliana Radu și Ioan Adam, au participat la prima ediție a Taberei internaționale de creație „Grai românesc la porțile Deltei”, desfășurată între 19-22 iulie, la Maliuc, județul Tulcea. Programul a cuprins o masă rotundă pentru toți iubitorii de poezie și proză, cu lecturi din opera personală, dar și din opera marilor poeți, prezentări de carte, un recital de muzică folk și evenimente dedicate copiilor, gazda evenimentului fiind poeta Olga Grigorov. În prima zi, participanții din București, Galați, Brăila, Bârlad, Tulcea și Republica Moldova au făcut cunoștință și s-au acomodat cu tabăra, iar în ziua următoare au luat parte la o excursie pe canalele Dunării.
„Deoarece evenimentul a coincis cu hramul localității, am participat la slujba de la Biserica «Sfântul Ilie», praznicul oferit de biserică și momentul artistic deosebit oferit de Corul tradițional «Sinicika» al lipovenilor de la Mila 23 – Delta Dunării. Pe 21 iulie, a avut loc gala evenimentului. Scriitorul și editorul Trandafir Sîmpetru, împreună cu poeta Liliana Liciu au coordonat această activitate în care s-au lansat două antologii ale editurii Liric graph, respectiv «Literatura de ieri, de azi și de mâine» și «Iubiri înrourate». Organizatorii au oferit tuturor participanților diplome de excelență și medalii, iar unor personalități deosebite distincții. O asemenea distincție a primit și profesorul Ioan Puflea pentru întreaga activitate de creație literară. În aceeași zi, am urmărit programul artistic al trupei de copii «You shine», iar artiștii Nicolae Paliț, solistul vocal al Orchestrei de Muzică Populară «Folclor», și Cornel-Ionuț Ciubotaru, câștigătorul trofeului «Staruri gălățene», ne-au încântat în toată această perioadă petrecută la Maliuc”, a adăugat președintele AAS.


Leave a Reply