Exemplu rarisim de spirit civic la Copăceana – Fălciu: “Am reușit să fac o faptă bună și pentru eroii noștri, și pentru comuna noastră”


Din puținii bani pe care îi are și cu ajutorul unor nepoți, o bătrână de 86 de ani, din Copăceana, a ridicat un monument închinat eroilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Mama Marghiolița Huzum, așa cum îi spun sătenii, are 86 de ani și locuiește de când se știe în satul Copăceana, din comuna Fălciu. Vârsta înaintată nu o împiedică deloc să respecte istoria acestor locuri. Și cum o putea face mai bine decât printr-un monument care să amintească de un eveniment deosebit din viața comunității. Astfel, Marghiolița Huzum și-a propus – și a reușit cu brio – să ridice pe cheltuiala ei un monument închinat eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Marghiolița Huzum

“Aici, într-o noapte a anului 1941, s-a sfârșit un întreg regiment. În semn de recunoștință, Armata Română a pus trei cruci pe acest teren, care nu era vie pe timpul acela. În timp, crucile acelea s-au degradat, de nici nu mai erau. Am zis să fac eu o cruce pentru eroi, dau bani, numai să iasă ceva frumos. Hotărârea am luat-o prin puterea lui Dumnezeu. Am reușit să fac o faptă bună și pentru eroii noștri, și pentru comuna noastră”, ne-a spus bătrâna.

Cu ajutorul Primăriei Fălciu, proiectul a căpătat repede contur și, chiar dacă monumentul este mult în afara satului, toți cei care trec de la Fălciu spre Copăceana se opresc aici câteva minute pentru a cinsti ostașii căzuți la datorie.

Primarul Neculai Moraru nu are decât cuvinte de recunoștință pentru gestul incredibil al Mamei Marghiolița: “Această bătrână ne-a impulsionat din amintirile ei și am putut construi acest monument. A fost ideea și contribuția ei. Noi am ajutat-o cât am putut, mai mult cu un sfat și mai puțin cu partea materială. Ea a rămas marcată sufletește de acea perioadă grea pentru poporul român. Mulți nu prea ne mai aducem aminte de eroi, îi lăsăm în părăsire. Mama Marghiolița este o sufletistă. Se vorbește frumos, datorită gesturilor ei, despre Copăceana și despre comuna Fălciu”.

Primarul Neculai Moraru

Consătenii Marghioliței Huzum sunt mândri și cred că gestul ei nu trebuie să fie uitat niciodată de comunitate: “Un lucru deosebit făcut de o bătrână din satul Copăceana în cinstea eroilor. Deși are pensia mică, a găsit puterea și finanțarea pentru a ridica acest monument. Merită toate laudele. Este o bătrână care are talent și în literatură. Ar fi, se spune în sat, un model deosebit. Am rămas și eu uimit când am trecut pe drum și am văzut monumentul. Felicitări! Am vrea să fie cât mai multe inițiative de acest fel”.


Leave a Reply