Explozie demografică sau statistică înșelătoare? “Visul” de a fi vasluian


“Nu mai suntem un oraș mic! Avem 104.000 de locuitori”, a spus primarul municipiului Vaslui într-o conferință de presă, spre amuzamentul general. Serviciul de Evidența Populației evită să dea o cifră exactă, dar probabil că aproape jumătate dintre vasluienii din scripte sunt de fapt basarabeni.

Datele statistice din ultimii ani se bat cap în cap cam cu tot ce știam noi despre populația municipiului reședință. În mod normal, ar fi trebuit să asistăm la scăderea numărului de locuitori, determinată în principal de reducerea pronunțată a activității economice, deteriorarea calității vieții, polarizarea socială și migrația forței de muncă. Și totuși, în pofida sporului natural negativ, în statistici, populația orașului crește. În 2011, după datele recensământului, municipiul Vaslui avea 55.407 locuitori. În 2017, are aproape dublu.
“Nu mai suntem un oraș mic! Avem 104.000 de locuitori”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, într-o recentă conferință de presă, spre amuzamentul general al asistenței.
Serviciul de Evidența Populației evită să dea o cifră exactă, dar probabil că aproape jumătate dintre vasluienii din acte sunt basarabeni. Cozile pentru a obține buletin de Vaslui sunt mereu mari și la ele se vorbește “moldovenește”.
Dacă se face o analiză sumară asupra evoluției demografice, se observă că municipiul Vaslui deține un loc fruntaș în topul național al creșterii demografice. Absolut uluitor, în ultimii șase ani, lipsa de perspective economico-sociale a atras în zona noastră peste 22 de locuitori pe zi, un record de senzație!
Iată cum, pe de o parte, evaluările economice vorbesc despre sărăcie și șomaj, ca și despre un număr mare de vasluieni care aleg calea pribegiei pentru a reuși să supraviețuiască. Cele despre schimbarea domiciliului, însă, vorbesc despre o populație tot mai numeroasă. Vasluiul este pe pozitiv, ca și cum ar fi fost beneficiarul unui adevărat boom economic.
Paradoxul este parțial explicabil prin faptul că statisticile contabilizează numărul de persoane cu domiciliul într-o localitate, nu populația care se mai află efectiv acolo. Cum cea mai mare parte a celor plecați din zonă nu și-au schimbat oficial domiciliile, ei figurează în continuare ca locuind în Vaslui.
Potrivit calculelor estimative, dacă rata de creștere a populației s-ar menține, adică s-ar dubla la fiecare șase ani, în 2026, Vasluiul va întrece Iașul la numărul de locuitori, iar în 2044 va da clasă însăși capitalei!


Leave a Reply