Expoziția „Bârladul – capitală militară”, itinerată la București


După ce, în ultimele patru luni, a fost itinerată la mai multe instituții din județ, expoziția de fotografie documentară „Bârladul – capitală militară” va fi vernisată și la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

 Miercuri, 14 martie, de la ora 11, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București va găzdui vernisarea expoziției de fotografie documentară „Bârladul – capitală militară (noiembrie 1916 – martie 1917)”. Manifestarea este cuprinsă într-un amplu proiect inițiat de Școala Gimnazială „Iorgu Radu” Bârlad și intitulat „România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război”. Expoziția este organizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Cercul Militar Bârlad.

„Miercuri, începând cu ora 11, va avea loc un eveniment cultural-istoric intitulat «Centenarul Unirii – Reflecții culturale», care va cuprinde mai multe manifestări. Între orele 11-12, va fi vernisată expoziția «Războiul reîntregirii prin exprimări artistice», compusă din foto-expoziția «Bârladul – capitală militară (noiembrie 1916 – martie 1917)», organizată de Cercul Militar Bârlad, și expunerea «Secvențe ale războiului reîntregirii reflectate în artă», organizată de Muzeul Militar Național. În același interval orar, va avea loc cea de-a patra ediție a decernării premiilor «Dragalina» de către Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria», iar în următoarea jumătate de oră va fi lansat numărul 55/2017 al publicației «România eroică», a aceleiași asociații”, ne-a declarat prof. Marcel Proca, coordonatorul proiectului „România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război” și vicepreședintele Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad.

În ceea ce privește expoziția itinerantă „Bârladul – capitală militară (noiembrie 1916 – martie 1917)”, care cuprinde peste 50 de fotografii documentare și care a fost vernisată pe 22 octombrie 2017 la Cercul Militar Bârlad, aceasta a fost organizată tot de profesorul Marcel Proca. De altfel, el a descoperit fotografiile și a identificat data și locul realizării lor de către Serviciul fotografic al Armatei Române (decembrie 1916, Bârlad). Printre exponate, se remarcă fotografii de o valoare istorică deosebită, care atestă prezența la Bârlad a celor mai importante personalități militare românești și străine – instantanee luate în Piața Domnească și în fața Școlii Normale, care era sediul Marelui Cartier General românesc și rusesc (pentru trupele aflate pe teritoriul României), precum și al Misiunii Militare Franceze, comandate de cunoscutul general francez Henri Berthelot. De asemenea, expoziția cuprinde imagini inedite cu Regele Ferdinand I decorând ofițeri de aviație pe aerodromul militar din Bârlad în vara anului 1917, precum și imagini ce atestă, în premieră, prezența unui lagăr de prizonieri de război în localitate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: