“Fac voluntariat pentru că micuții cu probleme au nevoie de atenție”: Activitate de suflet la Biblioteca Municipală din Huși


Copiii cu grave probleme de sănătate care frecventează Complexul de Servicii Comunitare Huși, împreună cu părinții, și-au dat întâlnire cu reprezentanții instituției la Biblioteca Municipală. Cu această ocazie, cei mici s-au jucat și au primit cadouri de la Moș Nicolae, iar cei mari au primit consiliere și sprijin moral.

Reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare Huși au organizat, ieri, la Biblioteca Municipală “Mihai Ralea”, o activitate dedicată atât copiilor cu grave probleme de sănătate, cât și părinților acestora. Parteneri au fost voluntarii de la Colegiul Național “Cuza Vodă”.

Mai întâi, la sala de lectură, părinții și voluntarii au asistat la o prezentare a Complexului Comunitar pentru perioada 2016-2017 și au vizionat un scurt film despre ce înseamnă să ai un copil cu dizabilități și cum să faci față acestei provocări.

“Prin activitățile pe care le desfășurăm cu părinții acestor copii încercăm să-i susținem moral, să fim alături de ei și să le arătăm că nu sunt singuri. Să crești un copil cu astfel de probleme de sănătate nu este deloc ușor și, de foarte multe ori, părinții sunt demoralizați și la capătul puterilor. Noi, prin suportul psihic pe care putem să-l oferim acestor părinți, încercăm să le ridicăm moralul”, au menționat reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare.

După o scurtă pauză, părinții au continuat să discute cu reprezentanții instituției despre problemele pe care le întâmpină în creșterea copiilor, iar voluntarii de la „Cuza” s-au alăturat micuților pentru a “aduce bucurie pe chipul lor”.

„Nu cred că se poate spune în cuvinte ce simt acești copii cu probleme de sănătate și, mai ales, ce simt părinții lor!”

În sala frumos decorată și pregătită cu toate cele necesare, fiecare voluntar în parte și-a luat câte un mic partener, împreună cu care a confecționat un Moș Crăcun sau cu care a jucat șah ori l-a inițiat în tainele telefoanelor inteligente.

Oana, elevă în clasa a XII-a, este unul dintre voluntarii care au participat la activitatea de la Biblioteca Municipală. Ea spune că a ales să facă voluntariat din dorința de a aduce o bucurie acestor copii și părinților lor: “Fac voluntariat pentru că micuții cu probleme au nevoie de atenție. Nu știu cât percep ei, însă pentru părinții acestora este foarte important. Și anul trecut am fost aici și m-au emoționat foarte tare acești copii. Atunci mi-am dat seama că eu am prea multe pretenții. Acum, mai mult vreau să dăruiesc pentru că acești copiii chiar au nevoie. Nu cred că se poate spune în cuvinte ce simt acești copii cu probleme de sănătate și, mai ales, ce simt părinții lor!”.

Ea a auzit la școală că se poate face voluntariat la Complexul de Servicii Comunitare și, din vorbă în vorbă, tot mai mulți colegi au ales să meargă pe acest drum: “Eu am mai făcut voluntariat pentru familiile defavorizate, însă când mi s-a spus că se poate face voluntariat cu acești copii, am spus imediat DA! Cât voi fi în liceu, mă voi implica, poate și după. Noi suntem, în total, 30 de voluntari. Am rămas și eu impresionată de câți colegi din școală au vrut să facă voluntariat, să-și ocupe timpul pentru alții, nu pentru ei! Atuurile unui voluntar sunt doar câteva: să ai un suflet bun, să fii creativ și să ai răbdare, pentru că sunt copii”.

Reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare Huși au adăugat că, prin activitățile pe care le desfășoară copiii și voluntarii, se încearcă integrarea celor mici în comunitate și familiarizarea liceenilor cu problemele acestor copii, pentru ca, pe viitor, în funcție de meseriile pe care și le aleg, să poate schimba în bine societatea: “E ca un schimb de experiență. Le face foarte bine copiilor și are multe beneficii și pentru voluntari, care văd îndeaproape problemele oamenilor. Cine știe, poate mulți dintre ei vor ajunge să aibă profesii prin care să ajute generația de mâine. Evident, în cadrul acestor întâlniri, ne axăm și pe părinți, pe care încercăm, cum putem, să-i mobilizăm și să-i încurajăm”.

La final, datorită voluntarilor care au găsit sponsori, micuții au primit daruri de la Moș Nicolae.


Leave a Reply

%d bloggers like this: