Fără produse tradiţionale atestate


gigel_crudu_directia_agricola_1Chiar dacă termenul de înregistrare a fost prelungit, fermierii şi agenţii economici vasluieni nu au reuşit să demonstreze că pot veni pe piaţă cu produse tradiţionale. Mai mult, există riscul ca din 35 de astfel de produse existente în anii trecuţi să nu mai rămână niciunul pe piaţă, dacă nu vor fi actualizate dosarele de reacreditare. Procesul trebuia să se încheie pe 11 septembrie, însă Ministerul Agriculturii a prelungit termenul până la finele lunii noiembrie. Chiar şi aşa, la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui nu s-a prezentat niciun producător.
Noile cerinţe privind producerea reţetelor tradiţionale au determinat fabricanţii să rămână doar la stadiul de informare privind legislaţia. Practic, sunt atât de restrictive, încât vasluienii nu-şi permit sau nu pot să le respecte.
Astfel, materia primă folosită la produsele tradiţionale trebuie să fie locală, nu din import. Reţeta tradiţională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani şi trebuie să se facă dovada că este atestată istoric, că exprimă tradiţionalitatea. Trebuie să existe linii separate de producţie, iar malaxarea să se facă manual. Ca urmare, un operator nu poate produce mai mult de 150 de kilograme pe zi, fără niciun fel de conservanţi, aditivi etc.
„Noi am tot sperat că vor veni fermieri sau agenţi economici cu dosare la reatestare, dar până acum doar au întrebat. Noile condiţii li se par mult prea dificil de îndeplinit. Este posibil să nu mai avem niciun produs tradiţional în judeţ”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
Fabricanţii care nu îşi refac dosarele vor pierde atestarea pentru produsele tradiţionale şi nu vor mai putea să le comercializeze sub această titulatură. Vestea este destul de proastă fiindcă Ministerul Agriculturii făcuse demersuri pentru ca aceste bunătăţi să se găsească în cât mai multe hipermarketuri şi să poată fi vândute în ţările UE.
Conform legislaţiei, atestatele rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a ordinului, iar eliberarea acestora se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei. De verificarea produselor tradiţionale se vor ocupa ministerele agriculturii şi sănătăţii, precum şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Reatestarea şi atestarea produselor tradiţionale româneşti în baza noului ordin va asigura o concurenţă loială între producători şi va spori credibilitatea produselor în ochii consumatorilor. Cei înregistraţi în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale vor avea pe etichetă un logo special.


Leave a Reply

%d bloggers like this: