Farmaciile, în pericol!


Vești proaste pentru patronii de farmacii: peste jumătate dintre unitățile de profil riscă să nu se poată conforma normelor de autorizare și funcționare propuse de Ministerul Sănătății!
Concret, ministerul a elaborat un proiect pentru modificarea Ordinului nr. 962/2009, pentru aprobarea normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor, care prevede, între altele, o reglementare dubioasă referitoare la spațiu, în speță la obligativitatea existenței unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare.
”Ca să pot să creez un spațiu nou, trebuie să iau de undeva pentru că nu pot să construiesc deasupra farmaciei. Normele de compartimentare a unui spațiu care deja există nu se pot modifica din mers. Se dorește aplicarea lor? Da, să se aplice de acum încolo, la viitoarele autorizări. Ca să nu mai spun că, la două constatări de nereguli, se suspendă autorizația! Îmi fac o idee aproximativă: eu zic că mai mult de jumătate dintre farmaciile din țară nu au cum, în secunda doi, să se conformeze acestor norme”, ne-a declarat un farmacist.
Un alt motiv de nemulțumire constă în mutarea inspecțiilor de autorizare și supraveghere a funcționării farmaciilor de la Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale a ministerului la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului.
”Nu există personal pregătit la nivelul DSP. Nu avem – din câte știu eu -decât patru farmaciști angajați în DSP-uri la nivelul întregii țări! Suntem pentru reglementarea modului în care inspecția farmaceutică trebuie făcută, dar ea trebuie stabilită clar: norme, responsabili și personal instruit. Nu poți să iei un farmacist cu doi ani vechime și să-l pui să inspecteze unități care funcționează de 20 de ani, în condițiile în care nu te-ai asigurat că înțelege ce trebuie să facă”, a subliniat farmacistul.


Leave a Reply

%d bloggers like this: