Femeile întreprinzătoare din Bârlad sărbătoresc Ziua Iei


Pe 24 iunie, când creștinii ortodocși vor sărbători Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica, Asociația Femeilor Întreprinzătoare (A FI) Bârlad va organiza manifestarea „Cu ia la șosea”. Doamnele și domnișoarele din Bârlad și din împrejurimi sunt invitate ca, începând cu ora 10.30, să se plimbe, singure sau la braț cu partenerii, din fața primăriei până în Grădina Publică, îmbrăcate în ii pentru a arăta că sunt cele mai seducătoare Sânziene.

„Ziua de 24 iunie este și Ziua Universală a Iei, iar Bârladul se alătură astfel celor o sută de orașe din lume unde acest obiect de vestimentație va fi aniversat. Vă invităm, domnilor, să ne oferiți brațul dumneavoastră, pe care ne sprijinim întotdeauna cu plăcere, pentru a ne însoți la o plimbare la șosea. Sunt, bineînțeles, așteptate și doamnele și domnișoarele din mediul rural, care, cu certitudine, ne vor surprinde în mod plăcut cu straiele populare din cufărul de zestre al bunicilor”, este invitația transmisă de Mioara Timofte, președintele „A FI”, care promite și surprize.

Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat pe 24 iunie în Moldova, Muntenia și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete, dintre care una este aleasă Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un voal pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare, iar la popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântând și executând un dans săltat, ale cărui mișcări desenează o cruce. Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire.


Leave a Reply

%d bloggers like this: