Feriţi animalele de ger şi zăpadă!


Pentru ca animalele domestice să nu aibă de suferit din cauza zăpezii sau a gerului din sezonul rece, proprietarii trebuie să respecte câteva reguli. Şi transportatorii de animale vii trebuie să aibă în vedere câteva recomandări înainte de a porni la drum.

Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomandă proprietarilor de animale să asigure toate condiţiile necesare depăşirii perioadei de viscol şi ninsoare abundentă din sezonul rece.
Concret, animalele trebuie să fie adăpostite în spaţii care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii. De asemenea, trebuie să li se asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje, corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.). Proprietarii trebuie să aibă în vedere şi protejarea surselor de apă şi furaje pentru a nu fi supuse îngheţului, precum şi verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică.
La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, deţinătorii au obligaţia de a-l anunţa urgent pe medicul veterinar de circumscripţie, iar în cazul în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube ce afectează bunăstarea animalelor, sunt obligaţi să anunţe de urgenţă primăria pentru a fi luate măsurile necesare.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii

Transportatorii de animale vii trebuie să evite să transporte animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă. Aceştia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile, iar înainte de a pleca la drum, trebuie să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport. Totodată, transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate, astfel încât să plece cât mai repede pentru a micşora durata călătoriei.
La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. Pentru călătorii de peste opt ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.
„Porcinele sunt foarte sensibile la temperaturi scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub zerp grade Celsius, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiţia ca în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece, iar ovinele şi caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate şi când temperatura coboară sub -20 de grade Celsius, cu condiţia ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. Din cauza condiţiilor meteorologice, există riscul apariţiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi, totodată, identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie şi somnolenţă şi colaps”, spun specialiştii DSVSA Vaslui.
Şi deţinătorii de animale de companie trebuie să respecte unele reguli. În cazul în care câinii, pisicile, iepurii sau alte animale sunt ţinute afară, este important să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să le poată oferi protecţie faţă de intemperii.


Leave a Reply