Fertilitatea solului din judeţ a scăzut cu peste 60%!

Pentru că fac agricultură după ureche şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare, fermierii vasluieni distrug stratul fertil al pământurilor pe care le deţin. Specialiştii OSPA Vaslui, care efectuează studii de monitorizare pentru agricultură, susţin că în multe zone din judeţ s-a constatat acidifierea solului.

În cadrul unui program naţional, specialiştii Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Vaslui monitorizează solul din judeţ. Concluziile la care au ajuns, după ce au comparat datele actuale cu cele din urmă cu două decenii, sunt îngrijorătoare: proporţia humusului, partea fertilă a solului, a scăzut cu peste 60%!

“În cadrul unui program naţional, care se derulează pe zece ani, noi facem monitorizarea sol-teren pentru agricultură. În această perioadă, trebuie să acoperim tot judeţul. Urmărim calitatea solului, calculăm notele de bonitate în fiecare localitate în parte, facem planuri de fertilizare, urmărim starea de fertilitate a terenului şi aprovizionarea cu substanţe nutritive. Studiile pentru degradarea solului se pot face doar pe perioade mari, de 30-50 de ani, dar pot deja spune că aprovizionarea solului cu substanţe nutritive este mult mai scăzută decât în urmă cu zece ani. Humusul, care este indicatorul ce ne dă fertilitatea solului, a scăzut cu peste 60%. În judeţul Vaslui, din suprafaţa totală de 401.721 de ha, 4.378 de ha (1,09%) prezintă un conţinut extrem de mic în aprovizionarea cu humus, 38.565 de ha (9,60%) prezintă un conţinut foarte mic, 231.358 de ha (62,57%) prezintă un conţinut mic, 80.625 de ha (20,07%) prezintă un conţinut moderat, iar 26.795 de ha (6,67%) prezintă un conţinut mare”, a declarat Marius Popovici, directorul OSPA Vaslui.

Potrivit acestuia, fermierii fac agricultură fără să solicite opiniile specialiştilor şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare. De exemplu, arderea miriştilor, o tehnică folosită de zeci de ani, este nocivă pentru stratul fertil al solului.

“Fermierii administrează îngrăşăminte fără buletine de analiză. Prin administrarea azotatului de amoniu fără a avea la bază buletin de analiză, există riscul de acidifiere a solului. S-a observat o accentuare a acidifierii, ceea ce este foarte rău. Humusul a scăzut şi el, pentru că nu se aplică tehnologii corespunzătoare. Este foarte grav că sunt arse miriştile, pentru că resturile vegetale nu sunt lăsate să fie încorporate natural în sol, numai aşa am reuşi să producem humus. Arderea miriştilor este o practică greşită, care nu se mai face în restul Europei. Pentru mirişti au apărut combinele cu tocătoare, iar procesul tehnologic nu este afectat. În fiecare an, dacă distrugem doi-trei milimetri, este grav pentru agricultură pentru că s-a demonstrat că un centimetru de strat fertil se formează în 300-500 de ani”, a mai spus Popovici.

Conform celor de la OSPA Vaslui, este îngrijorătoare şi lipsa fosforului şi a potasiului din sol.

„De asemenea, am constatat că aprovizionarea cu fosfor şi potasiu este foarte redusă pentru că fermierii nu mai administrează îngrăşăminte complexe, administrează mai mult azotat de amoniu. Ei ştiu că, acum zece-douăzeci de ani, solul era foarte bine aprovizionat cu fosfor şi potasiu. Mergând însă pe această idee, solul a sărăcit în timp. Acest lucru înseamnă recolte mai puţine. Statistic, din suprafaţa totală de 401.721 de ha, 77.050 de ha (19,18%) prezintă un conţinut foarte mic în aprovizionarea cu fosfor, 105.171 de ha (26,18%) prezintă un conţinut mic, 88.097 de ha (21,93%) prezintă un conţinut mijlociu, 75.363 de ha (18,76%) prezintă un conţinut mare, iar 56.040 de ha (13,95%) prezintă un conţinut foarte mare. Totodată, 5.544 de ha (1,38%) prezintă un conţinut foarte mic în aprovizionarea cu potasiu, 41.859 de ha (10,42%) prezintă un conţinut  mic, 155.707 ha (38,76%) prezintă un conţinut mijlociu, 120.034 de ha (29,88%) prezintă un conţinut mare, iar 78.577 de ha (19,56%) prezintă un conţinut foarte mare”, a încheiat Popovici.

Leave a Reply