Festivalul fanfarelor, un succes: Marele trofeu a rămas la Lipovăţ


Fanfara de la Fundu Văii este marea câştigătoare a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Fanfarelor, manifestare care a adunat 15 formaţii din judeţ.fanfare1
Fanfara de la Fundu Văii (Lipovăţ), a fost marea surpriză a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Fanfarelor, manifestare găzduită în acest an de comuna Lipovăţ. Formaţia a intrat în posesia trofeului “Fligornul de aur” şi a unui premiu în valoare de 1.500 de lei.“Premiul obţinut de Fanfara de la Fundu Văii este pe deplin meritat. A fost cea mai bună, în opinia juriului, iar un mare merit îl are dirijorul Nicolae Balan, care s-a ocupat de pregătirea instrumentiştilor în ultimul an”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Păstrare a Culturii Tradiţionale Vaslui, unul dintre organizatorii festivalului, alături de Consiliul Judeţean şi Primăria Lipovăţ.
Este ştiut faptul că, de aproape un an, comuna Lipovăţ derulează un proiect transfrontalier, intitulat “Fanfarele străbat hotarele”, implementat de Consiliul Local prin Centrul Cultural “Ştefan Ciobotăraşu”, în parteneriat cu Consiliul Raional Leova (R. Moldova) şi Consiliul Local Costiceni, raionul Noua Suliţa, regiunea Cernăuţi (Ucraina). Valoarea totală este de 164.900 de euro, din care 148.410 euro revin Uniunii Europene, 11.543 de euro – cofinanţare Lipovăţ, 2.473 de euro – cofinanţare Leova, iar 2.473 de euro – cofinanţare Costiceni.
“Fanfara se află la primul concurs de amploare, iar premiul este o încununare a muncii depuse de instrumentişti, alături de maestrul Nicolae Balan. Nu este uşor, dar cu muncă susţinută putem ajunge şi la performanţă”, ne-a spus primarul Valerian Hriscu.
Pe locul doi s-a clasat Fanfara “Prietenia”, care a primit Fligornul de argint şi un premiu în valoare de 1.000 de lei. Ea a fost urmată de Fanfara din Ghergheşti, care a primit trofeul “Fligornul de bronz” şi un premiu de 800 de lei. Juriul a mai acordat două menţiuni, în cuantum de 400 lei fiecare, Fanfarei «Trandafirilor» şi Fanfarei Pungeşti, plus trei menţiuni de câte 300 de lei formaţiilor din Doagele, Todireşti şi Băceşti.
“În acest an am avut în concurs şi trei fanfare de copii. Este vorba despre Rotaria Junior, Stemnic Junior Fâstâci şi Bălteni. Toate au primit, drept încurajare, trofeul «Fligornul de aur», însă o menţiune specială din partea juriului a primit-o Fanfara din Fâstâci”, a declarat Lucian Onciu.
În afara concursului au evoluat fanfarele de la Valea Mare, Rotaria, Bârlădeanca şi Chetriş.fanfare2


Leave a Reply

%d bloggers like this: