Frigul s-a cam plictisit! A scăzut numărul virozelor și pneumoniilor


Săptămâna trecută, doar puțin peste 600 de vasluieni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii și pneumonii, cele mai multe cazuri fiind la copii. Nu s-au semnalat cazuri de gripă în acest sezon.

În intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie, medicii din județ s-au confruntat cu 612 cazuri de infecții respiratorii, dintre care 508 viroze și 104 pneumonii. Comparativ cu situația raportată la Direcția de Sănătate Publică (DSP) în săptămâna 20-26 noiembrie, când au fost 931 de viroze și 160 de pneumonii, se constată o scădere cu 44%.

Doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 31 cu viroze și 47 cu pneumonii. La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5-14 ani (175 de cazuri), 2-4 ani (104 cazuri) și 15-49 ani (107 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor. La pneumonii, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani (30 de cazuri). În privința internărilor, cele mai multe s-au înregistrat la copiii de 2-4 ani (15).

Din fericire, nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

Recomandări pentru sezonul rece

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor și folosirea batistelor pentru strănut sau tuse. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.

„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, este necesar să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Vor fi imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: