Fructe, lactate și produse de panificație pentru preșcolari și elevi


Guvernul a adoptat o hotărâre ce vizează modul de aplicare și finanțare a Programului pentru școli în perioada 2017-2023, aprobat prin Ordonanța nr. 13 din 18 august 2017, privind aprobarea participării la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Potrivit actului normativ, din acest an școlar, preșcolarii din grădinițele de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate cu program normal de patru ore și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat vor primi fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și produse de panificație în limita unei valori zilnice de 2,05 lei/preșcolar/elev, din care: 0,60 lei porția de fructe și legume, 0,88 lei lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,57 lei produse de panificație.
Preșcolarii și elevii din întreaga țară vor primi în mod gratuit fructe și legume, precum: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, rădăcină de țelină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți. În ceea ce privește produsele lactate, copiii ar putea primi lapte de consum (tratat termic, pasteurizat sau UHT) și produse fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite). Nu în ultimul rând, vor primi și produse de panificație: corn sau baton din făină integrală, covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală, fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari.
Pe parcursul săptămânii lucrătoare, unui copil i se vor acorda gratuit două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.
Porția de fructe va avea cel puțin 100 de grame și va conține o singură specie de fructe, iar cea de legume va avea cel puțin 200 de grame și poate fi un amestec din speciile propuse, preparate și gata de consum în stare proaspătă. Porția de lapte distribuită va avea 200 de mililitri, cea de produse lactate – 125 de mililitri, iar cea de produse de panificație – 80 de grame.
Programul pentru școli cuprinde și o serie de măsuri educative care însoțesc distribuția alimentelor, respectiv: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și lapte și produse lactate; organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice.


Leave a Reply

%d bloggers like this: