Găsit cu 22 de “negri”


Un agent economic s-a ales cu o amendă uriaşă, în valoare de 40.000 de lei, după ce inspectorii ITM Vaslui au depistat că avea la lucru 22 de persoane fără forme legale de angajare.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în ultima lună din 2016, agenţii economici ai căror angajaţi nu aveau forme legale de încadrare, controlul medical efectuat sau echipamente de lucru au fost amendaţi. Nu mai puţin de 138 de firme din judeţ au fost verificate de inspectori: 69 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 69 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate 84 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 71.000 de lei. 11 sancţiuni au fost stabilite în domeniul relaţiilor de muncă, valoarea totală a amenzilor fiind de 65.000 de lei. Pentru munca fără forme legale a fost amendat cu 40.000 de lei un angajator care folosea 22 de “negri”.

Alte 73 de sancţiuni, aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, totalizează 6.000 de lei.

“Sancţiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităţi constatate din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă: neelaborarea de instrucţiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare şi periodic, neefectuarea instructajului de protecţia muncii, lipsă echipament de lucru şi de protecţie, neasigurarea materialelor necesare informării şi instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă. Tot în luna decembrie, au fost comunicate trei evenimente la locul de muncă, dintre care niciunul mortal, şi care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs”, a declarat Manuela Moraru, purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui.


Leave a Reply