Gest umanitar: “Salvați Copiii”, donație de 14.000 de euro Maternității Bârlad


În cursul acestui an, secția Neonatologie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” a primit din partea Organizației „Salvați Copiii” patru echipamente medicale cu ajutorul cărora nou-născuții prematur vor avea o șansă în plus la viață. Donația este vitală în condițiile în care dintre cei aproximativ 1.300 de bebeluși care se nasc la Bârlad, peste 100 sunt prematuri.

În aprilie, secția Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a fost „ținta” unei donații făcute de Organizația „Salvați Copiii”, constând în trei echipamente medicale foarte importante pentru nou-născuți, în special pentru prematuri. Este vorba despre un incubator de terapie intensivă, o lampă pentru fototerapie și un monitor de funcții vitale.

Luna următoare, același ONG a revenit la Bârlad, de această dată oferind un ventilator Neopuff, adică un modul de resuscitare extrem de important pentru sugari și folosit la sala de nașteri. Vorbim despre un echipament vital în cazul în care nou-născuții au nevoie de ajutor pentru a respira și care dozează cu precizie cantitatea de oxigen administrat sugarilor. Până la acel moment, personalul făcea acest lucru manual, cu ajutorul unui balon de resucitare, existând riscul ca presiunea exercitată de medic ori asistent să ducă la o dozare incorectă a cantității de oxigen.

Valoarea celor patru echipamente medicale se ridică la circa 14.000 de euro. Chiar dacă au trecut câteva luni de atunci, iar respectivele aparate au fost pus deja în funcțiune, reprezentanții ONG-ului au venit la Bârlad abia ieri pentru a susține o conferință de presă legată de donație.

Vasile Mariciuc, președintele filialei Vaslui, a făcut o scurtă prezentare a ONG-ului înființat în anul 1990: „În 27 de ani, peste 2.000 de adulți din județ au beneficiat de diferite forme de pregătire și formare profesională, peste 17.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestui ONG și de fondurile pe care le-am administrat în județ în acest timp, care se ridică la circa 1,5 milioane de euro. Am avut o perioadă de pionerat, după care ne-am profesionalizat și, după anul 2000, am implicat și psihologi. Principalele direcții avute în vedere de organizație sunt educația și sănătatea copiilor, «Salvați Copiii» fiind printre primele ONG-uri care s-au ocupat de copiii traficați, dispăruți, abuzați și neglijați, creând modele de bune practici după care s-au ghidat și instituțiile statului. Unul dintre cele trei programe pe care le desfășurăm actualmente și care este foarte important pentru grupul țintă este cel care ne-a făcut să venim în fața dumneavoastră: dotarea maternității”.

„Salvați Copiii” chiar salvează nou-născuții

Adina Clapa, coordonatorul Programului „Reducerea mortalității infantile” din cadrul Organizației „Salvați Copiii” România, a declarat: „Am demarat acest program în 2010, când ne-am dat seama că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă. Atunci, mortalitatea era de 10,1 la mie, între timp a scăzut la 7,3 la mie, iar acum stagnează. În 2016, aproape 1.400 de copii au murit înainte să împlinească un an, iar cauza principală a deceselor a fost prematuritatea, la care se adaugă lipsa dotărilor din maternități. Din 2010 și până acum, am dotat 77 de maternități din țară cu circa 380 de echipamente în valoare de trei milioane de euro, în funcție de prioritățile fiecărei unități. Dar aceste echipamente nu ajută la nimic, dacă spitalul nu dispune de o echipă bună de medici care să le utilizeze și astfel să salveze viața nou-născuților. Este prima dată când ajungem la Bârlad. Dotăm secția Neonatologie cu echipamente în valoare de 14.000 de euro, respectiv un incubator de terapie intensivă, un monitor de funcții vitale, o lampă de fototerapie și un ventilator de tip Neopuff. În ultimii patru ani, am dotat Spitalul Județean Vaslui cu aparatură în valoare de 46.000 de euro și sperăm să continuăm colaborarea cu spitalele din județ. Am calculat că, în acești ani, aproape 31.000 de nou-născuți au fost ajutați să supraviețuiască grație aparatelor donate de noi”.

Câteva cuvinte a rostit și Irina Popa, voluntar în cadrul filialei Vaslui a ONG-ului încă din 2006, care coordonează programele de sănătate. Ea a dat ca exemplu programul „Fiecare copii contează”, prin intermediul căruia copiii din câteva comunități rurale, în special de etnie romă, au fost ajutați.

La Bârlad, 10-12% dintre sugari se nasc prematur

Potrivit informațiilor oferite de conducerea spitalului bârlădean, în speță managerul interimar, Daniela Borș, și directorul medical, Vladislav Afteni, în cursul anului 2016, la Maternitatea Bârlad s-au născut 1.231 de copii, dintre care 106 prematuri, toți având nevoie de îngrijiri la terapie intensivă.

„Primele ore din viața unui prematur sunt vitale pentru tot restul vieții sale, iar aceste echipamente ne ajută enorm în salvarea bebelușilor și în asigurarea pe termen lung a unei dezvoltări normale. Mulțumim Organizației «Salvați Copiii» pentru donație și pentru că și-a îndreptat atenția, pentru prima dată, către spitalul nostru, precum și echipei medicale care se preocupă în mod constant de salvarea prematurilor și, în general, de actul medical”, a spus Afteni.

Medicul primar Cristina Vasian, șef secție Neonatologie, a atras atenția că, dincolo de numărul mare de copii prematuri născuți la Bârlad, adică 10% dintre nou-născuți, o problemă la fel de gravă este și faptul că mămicile care-i aduc pe lume sunt minore, analfabete și provin din medii defavorizate. Odată externate, se întorc acasă împreună cu pruncii și beneficiază de aceleași condiții mizere, fără prea multe șanse la un viitor mai bun.

Reprezentanții ONG-ului le reamintesc persoanelor cu suflet mare că pot dona câte doi euro pentru salvarea copiilor prin intermediul unui sms cu textul „Salvez”, trimis la numărul 8844. Pe agenții economici nimeni nu-i împiedică să facă în continuare sponsorizări.


Leave a Reply