Greşeli în accesarea fondurilor europene


fonduri-europeneAnumite firme vasluiene pierd finanţări europene sau sunt nevoite să renunţe la acestea, fie din cauză că nu îşi anticipează corect rezultatele financiare, fie nu îşi pregătesc din timp proiectele. Iată cum trebuie să procedaţi pentru a fi bine pregătiţi atunci când doriţi să accesaţi fonduri europene sau guvernamentale.
Mulţi întreprinzători ar accesa fonduri europene, dar în acest moment mai sunt foarte puţine programe accesibile, în special pentru IMM-uri. Totuşi, consultanţii le recomandă celor care intenţionează să acceseze fonduri europene să se pregătească pentru perioada care va veni şi în care vor fi lansate efectiv finanţările pe programele destinate firmelor.
Cea mai mare dificultate a celor care vor să acceseze fonduri europene sau fonduri guvernamentale este aceea că nu au acces la informaţii legate de fonduri europene sau se informează greşit, din surse neoficiale. În cazul celor care au accesat deja proiecte, întârzierea cu care se decontează prima tranşă ar putea să îi pună în dificultate. De aceea, firmele trebuie să aibă suficiente resurse financiare pentru a putea demara un proiect intrat la finanţare. Termenele de plată sunt semnate şi asumate de autoritatea contractantă, dar, din anumite motive, apar întârzieri în plata banilor către beneficiari, în special la programele guvernamentale.
De exemplu, în cazul TVA, care poate fi cheltuială eligibilă sau neeligibilă, în funcţie de proiect, beneficiarul trebuie să ia în calcul finanţarea întregii sume, după cum spun consultanţii: „Practic, pentru un proiect de 100.000 de euro, trebuie să avem puşi deoparte încă 24.000 de euro pentru TVA. Este un adevăr că nu putem implementa proiecte cu fonduri europene sau cu fonduri guvernamentale dacă nu avem ceva bani puşi deoparte“.

De ce renunţă întreprinzătorii la proiecte deja semnate

Resursele financiare insuficiente pentru implementarea proiectelor reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale întreprinzătorilor care au câştigat deja proiecte cu finanţări europene, dar care sunt ulterior nevoiţi să renunţe. Se întâmplă ca firmele să nu mai aibă acelaşi profil de activitate ca atunci când au aplicat pentru proiect şi, astfel, nu se mai încadrează sau nu mai pot fi respectate caracteristicile tehnice din proiect.
“De asemenea, cei care nu şi-au făcut foarte bine calculele vor avea probleme. Este foarte important ca un plan de afaceri care se face pentru un proiect din fonduri europene să fie întocmit într-un mod cât mai realist posibil, în sensul că nu trebuie nici supraevaluate posibilităţile firmei, dar nici subevaluate”, explică specialiştii.
În plus, există situaţii în care firmele nu pot să acceseze credite pentru a-şi asigura cofinanţările propuse prin proiecte, astfel că renunţă la finanţările nerambursabile. În cazul în care nu respectă condiţiile asumate prin proiect, cum ar fi angajarea unui număr de persoane promis iniţial, firma respectivă riscă fie să ramburseze integral banii, fie să suporte corecţii financiare serioase. (Sorin SAIZU, Mihai IONESCU)


Leave a Reply

%d bloggers like this: