Greu mai vine Crăciunul! Masa de post, între 25-35 de lei pe zi


Pateul vegetal, laptele de soia, tofu, hummusul, ciupercile, legumele și fructele sunt alimentele consumate cu precădere în perioada postului care precede sărbătoarea Nașterii Domnului.

Pentru creștinii ortodocși a început, de trei săptămâni, perioada de adâncă reflecție și curățire a sufletului și trupului – postul Crăciunului, când mulți se străduiesc să nu mănânce “de dulce”.

Postul presupune ocolirea alimentelor de origine animală, adică întoarcerea spre regimul vegetarian, care nu conține nici lapte și nici alte produse lactate, ouă și alte grăsimi animale. Cu alte cuvinte, acum e interzis la toate tipurile de carne (mai puțin la pește, când e dezlegare), la unt, brân­zeturi, lapte și ouă, însă se pot mânca fără probleme ciupercile, laptele de soia, migdalele, nucile și semințele, legumele și fructele. Întrebarea care apare însă este: “Cât ne costă masa de post?”

Micul dejun și cina

Dacă ar fi să ne raportăm la micul dejun în perioada postului, ar trebui să luăm în considerare o cutie de margarină, care costă în jur de 4 lei, dulceața la minimum 4-5 lei borcanul, pateul vegetal, care costă în jur de 2 lei, salata de vinete, care poate fi preparată cu maioneză de post, la 5,5 lei borcanul, brânza tofu bio, la 12 lei o cutie mare, sau tofu în saramură cu diverse combinații (chimen sau ardei), la aproximativ 5 lei cutia.

Tot la micul dejun sau cină se mai poate opta pentru iaurt din soia, care costă aproape 5 lei, lapte de migdale, la 10-11 lei, sau lapte din soia, la 8 lei litrul.

Din fericire pentru cei care și-au făcut provizii și au aprovizionat cămara pentru iarnă, tot la micul dejun mai pot consuma zacuscă, pe care o pot și cumpăra cu aproximativ 4 lei borcanul sau tocană de legume, care poate ajunge la 6 lei borcanul, dar se găsește și cu 2,50 lei.

Prânzul, mai complicat

Dacă micul dejun și cina nu ne dau prea mare bătaie de cap, la orele prânzului lucrurile se complică puțin. “Carnivorii” ar putea suferi cel mai mult acum, însă ciupercile, fasolea, mazărea, cartofii și orezul salvează puțin situația. La capitolul prânz pot intra ciupercile, care costă de la 3 lei la 12 lei caserola, cartofii, la 1,50 lei kilogramul, pastele, care pot începe de la 2,50 lei pachetul, sau combinațiile din legume proaspete sau congelate.

De asemenea, dacă o cutie de spanac tânăr poate fi cumpărată cu 5 lei, iar roșiile cu 7 lei kilogramul, mai bine stau lucrurile cu varza albă care costă 2,50 lei kilogramul sau cea roșie, la 3,50 lei kilogramul. De la raionul de congelate din supermarket pot fi achiziționate mazăre și fasole verde la prețuri care încep de la 3,5 lei punga și tot aici se mai găsesc diverse feluri de combinații de legume asiatice, mexicane sau cu orez, care costă cam 4-5 lei.

În ceea ce privește desertul, acesta poate consta într-un fruct, grapefuit-ul fiind 3,5 lei kilogramul, merele tot atât (cele de bună calitate), în timp ce bananele și perele pot fi cumpărate cu 4-5 lei.

Salatele, o parte din soluție

Iubitorii de trufandale nu vor fi dezamăgiți pentru că în piețele vasluiene se găsesc ridichi și ceapă verde, la prețurile consacrate – trei legături de ridichi la 5 lei – și o legătură de ceapă verde la 1 leu. Tot de aici mai pot fi cumpărate – pentru combinațiile de legume de la cină, de exemplu – conopidă și dovlecei la 8 lei kilogramul, salată verde la 4 lei, ardei la 10 lei, sfeclă la 4 lei, țelină la 3 lei sau morcovi la 2 lei.


Leave a Reply