Greva din învățământ, în stand-by: Profesorii s-au ales… cu alte promisiuni


După ce sindicaliștii din învățământ au amenințat cu boicotarea deschiderii anului școlar, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire între profesorii nemulțumiți și reprezentanții guvernului. S-a hotărât ca măririle de salarii de anul viitor să fie între 25-30%, în două etape. E o nouă păcăleală?

Reprezentanții cadrelor didactice i-au băgat în ședință, luni, pe premierul Mihai Tudose și pe miniștrii educației – Liviu Pop, finanțelor – Ionuț Mișa, muncii – Lia Olguța Vasilescu și cercetării și inovării – Puiu Lucian Georgescu. În cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe probleme din învățământul preuniversitar, printre care necesitatea adoptării unei noi Legi a educației, modificarea programelor școlare, salarizarea și recuperarea banilor câștigați în instanță.
„Ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de sindicate, potrivit cărora salariile nete în învățământul preuniversitar cresc cu numai 3% din ianuarie 2018 și cu 22% din martie, deși salariul brut se majorează cu 50%. Motivul îl reprezintă transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Este nevoie de o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel educația va rămâne sistemul cu cele mai mici salarii. În situația aceasta, să vii la catedră cu un salariu de 1.795 de lei în 2018, nu știm dacă e un efort pe care un tânăr capabil și-l dorește, iar plecarea spre mediul privat este iminentă”, au declarat sindicaliștii.
Premierul a promis că, până la sfârșitul acestui an, vor fi găsiți banii pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin sentințe judecătorești. Pentru dobânzi, Ministerul Educației va trebui să reglementeze cadrul legal care să permită achitarea acestora de la bugetul de stat, urmând ca plata efectivă să se facă, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, guvernul a acceptat ca plata salariilor pentru învățământul preuniversitar să se facă direct la unitățile de învățământ, nu prin intermediul primăriilor, cum se întâmplă în acest moment. Se ia în discuție și renunțarea la costul standard per elev întrucât salariile din educație sunt stabilite prin lege, deci costul standard nu se mai justifică.
“Vor fi demarate discuții pe o nouă lege a educației, care să se aplice începând cu 1 septembrie 2018. Guvernul recunoaște că programele școlare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educației urmează să stabilească procedura de lucru. În această săptămână vor fi noi discuții la Ministerul Muncii pentru clarificarea unor aspecte privind aplicarea Legii salarizării, care a provocat confuzii, precum și aspecte privind Legea pensiilor. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noștri de sindicat. Există în continuare riscul declanșării unor proteste”, au mai spus liderii sindicaliștilor.
Amintim că profesorii din învățământul preuniverstar s-au revoltat după ce au realizat că măririle propuse pentru 2018 nu se aplicau salariului net, ci celui brut. După discuțiile de luni, s-a hotărât ca măririle de salarii de anul viitor să fie între 25-30% net și să fie aplicate în două etape – de la 1 ianuarie și de la 1 martie.
Nu a fost uitat nici sistemul universitar, discuțiile axându-se pe sporurile pentru doctorat.

Anul școlar va începe tot prost

Au mai rămas nici două săptămâni până la începutul noului an școlar, încă unul pe multe dureri vechi, care nu se lasă duse din bănci. De fapt, educația e domeniul în care s-a succedat, după 1990, cel mai mare număr de miniștri. Fiecare a încercat o reformă, un experiment, o inovație, de fapt, o falsă aliniere la normele europene, iar din toate acestea a ieșit un haos… perfect. Exemplele sunt atât de multe, încât s-ar putea umple câteva pagini de ziar.
Între altele, și anul acesta există o întârziere impardonabilă a tipăririi de manuale. Pentru elevii care nu au, spune Liviu Pop, ministrul educației, profesorii sunt pregătiți să predea în primele opt săptămâni de la reluarea cursurilor după un “ghid care va îngloba toate materiile la care nu există manual”. Atât de riguros pare să fie mai-marele educației, încât, anunțând soluția de rezervă – cum a numit noua bătaie de joc la adresa elevilor, a profesorilor și a părinților – pe care, chipurile, ar fi găsit-o, a ținut să menționeze că respectivul ghid-minune va avea fix 296 de pagini și va ajunge în școli pe 8 septembrie!
Nicio vorbuliță nu a scos Liviu Pop despre vreo vinovăție care să-l privească, despre propria incompetență în a pune capăt unei tradiții inacceptabile, care după 1990 a dus școala românească într-o permanentă stare de reformă cu rezultate dezastruoase, în loc de stabilitate și performanță. O școală pe care fiecare nou ministru a promis să o aducă la linia de plutire, dar de fapt a scufundat-o. Și așa, va rămâne scufundată în mocirla neputinței și a nepriceperii.


Leave a Reply

%d bloggers like this: