Grevă spontană la Protecția Copilului: “Nu se poate trăi!”


Ce-ați spune dacă ați fi în locul meu? Nu sunt zmeul din poveste, ci un om care se zbate să rezolve o situație de criză. Trebuie să ne luptăm să rezolvăm această problemă. Așteptăm ședința de guvern de miercuri și poate atunci se va rezolva”, le-a declarat protestatarilor Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Liderul de sindicat, Gică Crețu, a atras atenția că oamenii vor ieși în stradă: “Salariații nu mai rezistă pentru că nu mai au cu ce acoperi cheltuielile. Așteptăm până joi. Ne-am primit banii, toată lumea își vede de treaba ei, nu primim banii, continuăm acțiunile de protest. Legal sau nelegal, spontan sau organizat!”.

Vineri dimineață, nemulțumiți de faptul că salariul pe luna septembrie întârziase deja mai bine de trei săptămâni, angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au încetat spontan activitatea atât la sediul principal, cât și la celelalte centre din județ. Ei spun că situația le generează serioase probleme la bănci, dar și la furnizorii de utilități, iar asistenții maternali nu mai au cu ce să-i întrețină pe copiii preluați în plasament.

“Nu se poate trăi! Fac naveta, cheltuiesc pe benzină și nu am altă soluție decât să protestez. Nu prea cred eu nici în proteste, dar poate se va rezolva așa. Salariile întârzie. Este a doua lună când se întâmplă. Nu mai avem cu să ne plătim ratele, să dăm de mâncare la copii, nu avem cu ne plăti utilitățile, am ajuns la fundul sacului. Ce le spunem noi copiilor? Avem ipotecate apartamentele. Ce-ar trebui să le spun celor de la bancă? Ne este frică! Dacă nici joi, când, de fapt, ar trebui să primim următorul salariu, nu vor veni banii, vom intra în grevă japoneză, de avertisment și, în final, în grevă generală”, ne-a spus o protestatară.

La sediul DGASPC Vaslui s-a deplasat președintele Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu, care a discutat cu angajații nemulțumiți. El speră ca, la următoarea rectificare de buget, care va avea loc miercuri, guvernul să aloce fonduri pentru salarii și funcționarea instituției.

“Ce-ați spune dacă ați fi în locul meu? Nu sunt zmeul din poveste, ci un om care se zbate să rezolve o situație de criză. Trebuie să ne luptăm să rezolvăm această problemă. Așteptăm ședința de guvern de miercuri și poate atunci se va rezolva”, a declarat Dumitru Buzatu.

Liderul de sindicat de la DGASPC, Gică Crețu, a atras atenția că, în cazul neachitării salariilor, oamenii vor ieși în stradă: “Protestul de azi a apărut spontan. Salariații nu mai rezistă pentru că nu mai au cu ce acoperi cheltuielile. De la CJ primim doar promisiuni. Sută la sută nu suntem asigurați că ne vom primi banii pe 16 noiembrie. Așteptăm până joi. Ne-am primit banii, toată lumea își vede de treaba ei, nu primim banii, continuăm acțiunile de protest. Legal sau nelegal, spontan sau organizat!”.

A fost scandal și la Bârlad

Tot vineri, dar în intervalul orar 13-14, a avut loc un protest spontan și la Bârlad, în fața Centrului de Servicii Comunitare nr. 1. Au participat câteva zeci de angajați ai DGASPC Vaslui din cadrul tuturor serviciilor sociale de pe raza Bârladului, inclusiv asistenți maternali. Toți au venit de acasă, din timpul liber, pentru a nu perturba activitatea instituției.

Deși le-a ajuns cuțitul la os, oamenii nu scandau lozinci politizate, ci purtau pancarte incripționate cu mesajele: „Vrem salarii!”, „Suntem profesioniști, nu cerșetori!”, „Nu vrem să fim mințiți!”, „Ajutați-ne să ajutăm!”, „Muncim, nu cerșim!” etc.

Alături de nemulțumiți s-a aflat Esmeralda Bâgu, vicepreședintele sindicatului de la DGASPC Vaslui, care a subliniat că dacă acțiunea de vineri nu va avea efectul scontat – acordarea salariilor – se va recurge la grevă japoneză, urmată de greva generală: „Este o grevă de avertisment doar pe timp de o oră pentru că suntem oameni responsabili și nu vrem ca beneficiarii noștri să rămână fără îngrijire. E un protest spontan declanșat pentru plata salariilor restante și, nu în ultimul rând, pentru a fi respectați. Suntem niște profesioniști care își cer drepturile. Nu cerșim nimic, iar societatea are nevoie de noi. Au venit doar salariații care sunt liberi, iar ceilalți asigură permanența serviciilor. Niciun serviciu social nu a rămas descoperit. În total, centrele de servicii comunitare din Bârlad deservesc mai bine de 1.500 de beneficiari, cu diferite probleme: copii cu dizabilități, adulți victime ale violenței, centre de zi etc. Dacă nu ne vom primi salariile, următorii pași legali pe care îi vom face sunt declanșarea grevei japoneze și, în ultimă instanță, a grevei generale. Dar, atenție, nu ne vom neglija beneficiarii. Probabil, vom picheta prin rotație, dar vom lucra cu aceeași seriozitate!”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: