Handbal în memoria lui Paul Popescu


Paul Popescu, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de handbal, va fi comemorat printr-un turneu ajuns la a patra ediție. Participă patru echipe de minihandbal feminin.

În perioada 25-26 noiembrie, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui, cu sprijinul Asociației Județene de Handbal și al Direcției Județene de Sport și Tineret, organizează cea de-a patra ediție a Memorialului ”Paul Popescu” la handbal feminin. Pe lângă echipa organizatoare, coordonată de profesorul Sorin Onofrei, mai participă Liceul ”Nad Mozes” Târgu Secuiesc, HC Buhuși și CSM ”VSK Csikszereda” Miercurea Ciuc.

Se va juca în sistem fiecare cu fiecare, la Sala Sporturilor. Festivitatea de premiere este programată duminică, 26 noiembrie, de la ora 13.

Paul Popescu

Paul Popescu s-a născut la 29 iunie 1949, în comuna Schitu, județul Olt, însă aproape toată viața și-a petrecut-o la Vaslui, unde a avut o carieră sportivă de succes. A făcut gimnaziul la Școala generală nr. 2, după care a urmat primii doi ani de liceu la ”Mihail Kogălniceanu“, unde l-a avut ca profesor pe Constantin Ciulei, cel care i-a deschis drumul către handbal.

Din clasa a XI-a, Paul Popescu s-a transferat la Liceul Sportiv „Mihai Eminescu“ din Iași, unde a devenit un handbalist de valoare. În ultimul an de liceu, deși era elev, a jucat la formația Agronomia Iași, avându-i coechipieri pe Virgil Moțoc și vasluianul Mihai Filipescu. A absolvit liceul în 1969, după care s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău, acolo unde, în paralel, a jucat la echipa de handbal Știința Bacău.

În 1973 a devenit profesor la Școala nr. 1 din Vaslui, iar între anii 1974-1976 a avut catedra de sport la actualul liceu ”Ștefan Procopiu“. Tot în 1974 a reușit să înființeze Asociația Sportivă ”Metalul Vaslui“, a cărei echipă participă un an mai târziu la calificările pentru Divizia B. Paul Popescu și-a continuat activitatea didactică la Centrul pentru Educație Incluzivă „Aurora“, după care a lucrat la Liceul cu Program Sportiv, unde a activat până în urmă cu patru ani, când a trecut la cele veșnice.

Zeci de tineri au învățat handbal de la el, atât băieți, cât și fete, printre aceștia amintindu-i pe Leonard Bibirig, Ana Ciurariu, Paula Ababei, Mădălina Roșu, Andreea Sabadac, Ana Maria Ciolan, care au evoluat în loturile naționale și la echipe importante de Divizia A sau Liga Națională.

În perioada 1984-1995 a fost antrenorul formației Moldosin Vaslui, echipă cu care a reușit să promoveze pe prima scenă a handbalului românesc, în 1992. În anul promovării, o boală nemiloasă s-a abătut asupra lui și de atunci și până în 2013 l-a chinuit enorm.


Leave a Reply

%d bloggers like this: