“Hora din străbuni” începe azi: Invazie de străini


Pentru cinci zile, Vasluiul va fi capitala mondială a folclorului. Formații artistice din zece țări vor evolua pe scena Festivalului Internațional ”Hora din Străbuni”. Deschiderea va avea loc astăzi, la Teatrul de Vară.

Claudiu BERBECE
Roxana OLTEANU

În „Hora din străbuni” de la Vaslui se vor prinde anul acesta armeni, vietnamezi, muntenegreni, turci, perueni, spanioli, sârbi, columbieni, georgieni și români, transformând-o într-o horă internațională a prieteniei. Festivalul, aflat la a V-a ediție, va transforma Teatrul de Vară Vaslui într-un centru multicultural, în perioada 2-6 august.
„La fel de bine puteam să organizăm acest eveniment invitând doar ansambluri internaționale, așa cum se întâmplă la celelalte zece festivaluri din România. Ne-am gândit însă să creăm o stare de entuziasm și ansamblurilor din județ. Am organizat la Huși, în luna iunie, Festivalul Iei, special pentru a vedea nivelul la care se regăsesc aceste ansambluri. Sigur, sunt multe lucruri de pus la punct, dar îi va ajuta tocmai ceea ce vor vedea la ansambluri din alte zone geografice”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean al Creației Populare și Culturii Tradiționale Vaslui.
De astăzi, vasluienii se vor bucura de artiştii din țară și străinătate, de obiceiurile și tradițiile lor, le vor admira costumele și vor afla poveștile din spatele cortinei.
„Ansamblul din Vietnam este un teatru național de stat. Vom vedea un spectacol de teatru-dans. Sper ca lumea să reziste. Sunt seri care se vor încheia la ora 24. Vom avea parada în prima zi, de la ora 17.30, iar de la ora 18, fiecare formație va evolua pentru un minut – un minut și jumătate în centrul civic. Începând cu ora 20, vom vedea un spectacol maraton”, a mai spus Onciu.
Primarul Vasile Pavăl confirmă că Vasluiul este pregătit să-și primească oaspeții, iar localnicii vor avea parte de cinci seri de neuitat: ”Vreau ca și dumneavoastră să transmiteți așteptările noastre către vasluieni, să-i asigurăm că vom fi atenți la orice detaliu. La final, ne dorim să spunem că Vasluiul e altceva”.
Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, susține că vrea să facă din “Hora din Străbuni” un reper în rândul festivalurilor de gen din România: „Noi ne-am propus să facem un festival care să valorifice creația populară, în general cea din zona noastră, din România, dar și din folclorul altor popoare. De aceea este bine să ne străduim să realizăm această manifestare la cele mai înalte cote”.

“Hora” vine și la Huși

Sâmbătă, 5 august, de la ora 19, hușenii sunt invitați în Parcul Rodina din localitate la Festivalul Internațional de Folclor “Hora din străbuni”. Pe scenă vor urca ansamblurile “Araks” din Armenia, “Peru Multicolor” din Peru și “Au Co” din Vietnam. Organizatorii evenimentului sunt Primăria municipiului Huși și Casa de Cultură “Alexandru Giugaru” din localitate.
Spectacole similare vor mai avea loc la Bârlad, Negrești și Pădureni.


Leave a Reply

%d bloggers like this: