Hușenii din Dric 3, cu jalba-n proțap


Ședința extraordinară a CL Huși de joi, 15 februarie, a început cu nemulțumirile expuse de mai mulți locuitori ai cartierului Dric 3. Oamenii au cerut ca măcar să le fie pietruite drumurile pentru a putea circula: “Să ferească Dumnezeu să avem nevoie acolo de o salvare sau de pompieri, că nu se poate intra din cauza noroiului”.

Vor să le fie pietruite drumurile pentru a putea circula! Aceasta a fost principala revendicare a hușenilor din cartierul Dric 3, care au venit, joi, 15 februarie, în ședința extraordinară a Consiliului Local (CL) Huși, pentru a-și spune nemulțumirile.

“Se face un an de când am fost la o altă ședință, în care am cerut același lucru pe care îl cerem și acum: să se pună niște piatră pe drumurile din Dric 3! Ni s-a promis anul trecut, au venit, s-au făcut măsurători și cam atât! Noi ca noi, dar gândiți-vă că ne ducem copiii, în fiecare dimineață, la școală sau la grădiniță!”, a spus unul dintre petiționari.

“Eu astăzi am stat o oră cu mașina împotmolită în noroi, cu un copil pe care să-l duc la școală. L-am trimis pe jos, iar mașina… a trebuit să vină soțul să o împingă ca să pot ieși din noroaie! Vi se pare normal? Mi-am asumat faptul că m-am mutat acolo, în capătul orașului, dar nu am știut că nu va fi drum!”, a afirmat o hușeancă.

“Nu mai spunem de apă, canal și toate utilitățile”, a completat o alta.

“Utilitățile ca utilitățile, dar măcar un pic de piatră, chiar nu se poate!? Seara, când iese copilul de la școală, îmi iau și pietre în buzunar pentru că sunt și câini, mai iau de acasă și o altă pereche de pantaloni pentru că plouă sau ninge, iau și cizmele în mână, ca să-mi pot aduce copilul acasă!”, a menționat un bărbat.

Primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan: “V-am dat răspunsul acum doi ani, vi-l dau și acum! Proiectul de apă-canal, din câte am înțeles, este aprobat și se va scoate la licitație în luna aprilie de către societatea Aquavas din municipiul Huși. Proiectul cu modernizarea străzilor – o parte sunt pe «multianual» și vor începe lucrările când se va încălzi, iar o parte sunt incluse în PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală – n.r.), care este la analiză. Valoarea lucrărilor străzilor de acolo… mi-ar trebui bugetul primăriei pe patru ani ca să le putem moderniza! Să nu credeți că eu nu vreau sau că am banii și nu vreau să-i folosesc la Dric 3! Am pietruit, acum doi ani, trei străzi de acolo și astăzi nu se poate circula pe ele!”.

Edilul-șef a primit imediat replica oamenilor nemulțumiți: “Ba da, pe străzile acelea pietruite se poate circula!”.

“Eu, ce a depins de mine ca primar, am făcut! Să nu credeți că am o sursă de finanțare externă, îmi cad banii pe masă și îi duc pe Dric 3, sau pe Șara, sau mai știu eu unde! Nu am acești bani! Nu am altă posibilitate decât cea pe care v-am spus-o. La ora actuală, nu pot decât să aștept acele programe de finanțare!”, a mai spus primarul.

“Domnule primar, noi am venit aici din cauza faptului că nu mai putem!”, au insistat oamenii.

“Sunt trei străzi puse pe pietruire, sunt contractate, dar nu pot să spun constructorului: fă-le mâine! Există un termen de execuție!”, a adăugat edilul.

“Măcar o lamă să vină să îndrepte pe acolo, că noi nu putem intra!”, au mai spus oamenii.

“Dacă cineva îmi pune în buget, astăzi, calculul făcut de dumneavoastră, eu nu am nimic împotrivă. Eu fac ce mi se aprobă în CL”, a explicat primarul.

După alte câteva zeci de minute în care oamenii și-au repetat doleanțele, iar edilul-șef a repetat răspunsurile, concluzia celor de pe Dric 3 a fost la fel de amară: “Să ferească Dumnezeu să avem nevoie acolo de salvare sau de pompieri, că nu se poate intra din cauza noroiului! Măcar un pic de piatră, nu cerem altceva! Câțiva metri de drum pietruiți! Asta vă rugăm insistent. Noi tot supărați plecăm de aici, să știți!”.

Ordinea de zi, votată în totalitate

După acest moment, aleșii locali au trecut la ordinea de zi a ședinței și, rând pe rând, au avizat favorabil toate proiectele de hotărâre. Astfel, au fost votate bugetul local pe acest, bugetul de venituri și cheltuieli al instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii și mai multe proiecte pentru infrastructura orașului.

Tot în ședința extraordinară de joi, CL Huși a aflat că va trebui să-și modifice din nou componența, asta după ce primarul Ioan Ciupilan a anunțat că Daniel Dobrea, consilier PSD, și-a dat demisia. Demersurile oficiale se vor face în ședința ordinară din această lună, programată pentru joi, 22 februarie, când Dobrea va fi înlocuit cu Victor Blănariu.

CL Huși și-a ales și președintele de ședințe pe această lună, în persoana lui Cristinel Popa – PSD.


Leave a Reply

%d bloggers like this: