Ieri a fost ședință de Consiliu Județean: Cea mai ușoară hotărâre!


În semn de solidaritate cu miile de angajați vasluieni care câștigă salariul minim pe economie, consilierii județeni au decis să nu accepte majorarea indemnizațiilor proprii la 10% din cea a președintelui, adică 1.350 de lei, optând pentru un 8% „de bun simț”. Și cum ora de glume s-a terminat, realitatea este că aleșii noștri și-au aprobat maximum, 10%, fără nicio „crâcnire”.

Reprezentanții vasluienilor (unii dintre românii cei mai săraci, cu veniturile cele mai mici) nu au putut accepta nici în ruptul capului ca pentru două-trei ore de zăcut la aceeași masă cu șefii Consiliului Județean (CJ), o ședință în plen și două în comisii pe lună să primească aceeași sumă pentru care zeci de mii de angajați muncesc cel puțin 160 de ore. Potrivit legii, aleșii noștri își puteau aproba o indemnizație lunară care să meargă la maximum 10% din cea a președintelui, adică 1.350 de lei (cu doar 100 de lei sub salariul minim brut pe economie), dar pur și simplu nu au putut-o face.
Cei mai vocali au fost, așa cum era de așteptat, social-democrații, care, prin vocea liderului CNSRL-“Frăția”, Gheorghe Croitoru, au considerat că adoptarea unui procent de 8% ar da un semnal de decență: “Domnule președinte, eu, ca lider sindical, ca un social-democrat care vin din rândul oamenilor simpli și le cunosc viața de zi cu zi, știu cât de greu își câștigă pâinea oamenii simpli din județ care ne-au trimis aici. Nu pot accepta această sumă care sfidează nu numai logica și bunul-simț, ci și, mai presus de toate, doctrina social-democrată în care noi, cu toții, am clamat că vom crede”.
Din păcate, nu este decât un scenariu SF. În realitate, în ședința de ieri, consilierii județeni vasluieni au adoptat fără nici cea mai mică împotrivire modificarea regulamentului propriu, care prevedea noua indemnizație de 10%!

Rectificare bugetară pentru salarii

Printr-un alt proiect de hotărâre, cel privind rectificarea bugetară, s-au alocat 88.015 lei necesari acoperirii, până la sfârșitul anului, a cheltuielilor salariale ale funcționarilor publici și contractuali care lucrează la CJ. Alți 6.000 de lei vor acoperi majorările salariale pentru cei 16 angajați de la Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Populației. Cea mai mare sumă, 739.102 lei, este trecută în dreptul acoperirii, până la sfârșitul anului, a cheltuielilor salariale ale cadrelor medicale de la centrele de asistență medico-socială Băcești și Codăești. Tot aici vor ajunge 215.000 de lei pentru achiziții de medicamente și echipamente.
Pentru finanțarea asistenței tehnice la reabilitarea DJ 207J Bălești – Fâstâci și acoperirea celor trei ravene apărute pe DJ 248, suma necesară, 73.000 de lei, a fost luată de la un alt proiect de investiții, care de mulți ani bate pasul pe loc: “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși și orașul Negrești”.


Leave a Reply