Ieri a început “Hora din Străbuni”: Poftiți la festival!


Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor “Hora din Străbuni”, care a început ieri cu parada formațiilor, are ca invitate ansambluri folclorice din nouă țări: Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia. Peste 300 de oaspeți se vor afla în Vaslui timp de cinci zile, festivalul devenind un reper al evenimentelor de acest gen din zona Moldovei.

Organizatorii Festivalului Internațional de Folclor “Hora din Străbuni”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), Consiliul Județean și Primăria Vaslui, anunță că și ediția din acest an va fi una reprezentativă, fiind invitate ansambluri folclorice din nouă țări: Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia.
Din Armenia a venit ansamblul de cântece și dansuri ”Araks”, fondat în 2006, în Harkov, care activează pe lângă Consulatul Onorific al Republicii Armenia din Ucraina. În repertoriu este reflectată vechea civilizație armeană, nelipsind dansurile cu specific caucazian.
Un alt ansamblu de mare valoare este “Voldja”, fondat în urmă cu 72 de ani și care promovează tradițiile, ritualurile și obiceiurile muntenegrene. Are în palmares zeci de participări internaționale.
Din Turcia, pe scenă va urca grupul de dansuri tradiționale ”Istanbul Yeditepe”, creat acum nouă ani. La Vaslui, turcii vor acoperi artistic toate regiunile țării lor.
Un ansamblu cu vechime este “Peru Multicolor” din Lima, Peru. Vasluienii vor avea ocazia să admire un repertoriu muzical bogat, reflectând folclorul autentic sud-american.
Spania vine la “Hora din Străbuni” cu Asociația Universitară de Dans “El Candil” din Madrid, aflată în subordinea Universității Autonome din Madrid și fondată în 1980.
Tradiția sârbă va fi în prim-plan grație Grupului “Zora” din Belgrad.
Pata de culoare o reprezintă prezența grupului “Estefania Caicedo” din Baranquilla, Columbia, și cea a grupului ”Au Co” din Vietnam.
Din România, au fost invitate ansamblurile folclorice “Maramureșul” Baia Mare, “Mureșul” Tg.Mureș, ”Larisa și Marian Barbu” București, “Trandafir de la Moldova” Huși și “Lugojana” Lugoj. Vor fi prezente și multe formații de dansatori din județ.
“Sper ca duminică, 6 august, când vom trage linia, vasluienii să ne dea notele și să ne mulțumească pentru ceea ce le-am oferit. Le mulțumesc celor care s-au preocupat de realizarea festivalului. Sunt convins că prieteniile legate la Vaslui vor fi de durată, iar vasluienii se vor bucura sufletește prin dans, cântec și port”, a menționat primarul Vasile Pavăl.
“Ne bucurăm că, în afară de municipiul Vaslui, evenimentele se vor petrece și în alte localități. Două formații vor merge, în zilele de 3 și 4 august, la Bârlad, la Negrești vor fi prezente alte trei formații, la Pădureni, pe 4 august, vor merge două ansambluri, iar la Huși o formație va merge în ziua de sâmbătă”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
La Festivalul “Hora din Străbuni” va fi prezent și Marin Barbu, președintele Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor România.


Leave a Reply

%d bloggers like this: