“Îmi doresc să ajut oamenii!”: Un hușean cucerește America


“Abonat” la olimpiadele de chimie, fizică și matematică, Tudor Sîrbu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “Cuza Vodă” din Huși, s-a întors recent dintr-o tabără de biochimie din SUA, unde a avut ocazia să se inițieze în cercetare și elemente de business. “Dintre cei peste 400 de aplicanți din toată lumea au fost aleși doar 24, printre care și eu, singurul din România”, spune Tudor. După bacalaureat, tânărul vrea să urmeze o facultate în afara țării, în domeniul ingineriei chimice, dar la un moment dat, să revină în țară.

Ambițios, modest, muncitor și realist, așa poate fi caracterizat în câteva cuvinte Tudor Sîrbu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “Cuza Vodă” din Huși. Din clasa a V-a, nu a ratat nicio olimpiadă la chimie, fizică sau matematică, de unde s-a întors mereu cu premii.
“Muncesc cam 12 ore pe zi atunci când mă pregătesc pentru olimpiade, însă nu mi se pare deloc greu pentru că îmi place foarte mult. Și anul acesta, chiar dacă sunt în clasa a XII-a, vreau să merg la olimpiade. Sunt pasionat de științele exacte, și asta pentru că pur și simplu au aplicabilitate în viața reală. Cel mai atras sunt de chimie, îmi plac foarte mult experimentele”, afirmă Tudor.
Acum câteva zile, el s-a întors din Statele Unite ale Americii, unde a participat, timp de peste o lună, la o tabără de cercetare în astrofizică și biochimie.
“Prin iarnă, am găsit detalii pe internet despre acest program de cercetare pentru elevi, iar termenul limită de înscriere era februarie. Mi s-a părut interesant. M-am înscris la biochimie, unde erau deja peste 400 de înscriși din toată lumea. Răspunsul din America a venit în martie, chiar de ziua mea de naștere, nici nu-mi venea să cred! La început, chiar am fost puțin sceptic. Cred că am dat refresh de câteva ori la mail ca să fiu sigur că am fost admis. Am fost foarte fericit că m-au ales pentru că, dintre cei peste 400 de aspiranți au fost selectați doar 24, eu fiind singurul din România la categoria elevi. Rezultatele mele la olimpiade și faptul că am fost vicepreședinte al Colegiului Elevilor cred că au contat foarte mult. Aproape toate costurile au fost suportate de un ONG. Pe mine m-a costat un pic la transport și la actele necesare”, mai spune Tudor.

“Sunt foarte încântat pentru că am făcut cercetare pe bune!”

Experiența practică deprinsă în Statele Unite a fost una de prima mână: muncă de laborator la cele mai înalte standarde.
“În principal, am avut de sintetizat un inhibitor pentru enzimă. Plantele au anumite boli, cauzate de factori patogeni. Scopul nostru a fost să catalizăm o enzimă care să nu afecteze planta, dar care să ucidă patogenul. Am făcut cercetare pe bune, asta e interesant. Nimeni nu s-a mai ocupat de enzima aceea înaintea noastră! Pe lângă munca în laborator, am avut cursuri despre stagiile pe care trebuie să le parcurgă un medicament înainte de a intra pe piață, precum și despre pornirea unei afaceri”, declară Tudor.
Experința din Statele Unite nu a însemnat numai muncă, ci și multe activități de relaxare, o bună ocazie de a cunoaște elevi din diferite țări (India, Nepal, Ecuador) și de a exersa limba engleză.
Cât despre planurile pe care le are după terminarea liceului, Tudor Sîrbu spune că își dorește să urmeze o facultate în afara țării: “Vreau să merg la universitate în Anglia sau America, pe inginerie chimică. Mi se pare că această ramură a chimiei te ajută mai mult în viață și pot să fac cercetare, lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Să dau la o facultate în România e pe locul al II-lea sau chiar al III-lea. Recunosc, cel mai mult mă tentează America pentru că acum am văzut cu ochii mei cum e sistemul de învățământ de acolo. La noi mi se pare că se face prea multă teorie, învățăm foarte multe lucruri care nu că nu ar fi importante, pentru că practica fără teorie nu se poate, însă parcă se pune prea mult accent pe teorie. Și mai e ceva: mi se pare că în școala românească elevii nu sunt îndrumați atât de mult spre ceea ce le place cu adevărat să facă”.
După terminarea studiilor universitare, spune că ar vrea să se întoarcă în România: “Sincer, nu-mi doresc să plec definitiv, vreau să mă reîntorc în țară, însă după ce îmi termin studiile, după ce fac și un doctorat și după ce voi avea și ceva experiență. Nu mă tentează neapărat Bucureștiul, așa cum se întâmplă de obicei, pot reveni și aici aproape, cum ar fi Iași, să fiu aproape de Huși. Pentru mine Hușul e OK! Aș vrea să-mi fac un start-up în România care să ajute omenirea. Se poate să reușești și aici! Ingineria chimică e de viitor și de aceea cred că va ajuta foarte mult oamenii. Îmi doresc să ajut oamenii!”.

“Norocul nu vine niciodată fără muncă”

Chiar dacă învățatul îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Tudor spune că are timp și pentru viața de adolescent: “Sunt foarte pasionat de ciclism. Mereu ies cu prietenii pe biciclete, îmi plac filmele, cărțile polițiste. Ies în oraș cu prietenii, sunt un om normal. În vara asta, cred că prin august, vreau să merg la munte, îmi doresc puțină liniște și aș vrea să recuperez și din orele nedormite. Sunt și în ansamblul Trandafir de la Moldova, unde îmi place foarte mult pentru că dansul înseamnă mișcare, învăț mereu lucruri noi și interesante, interacționez mult cu oamenii. Cred că sunt și norocos puțin, însă norocul nu vine niciodată fără muncă”.
Pentru cei de vârsta sa, are un singur mesaj: “Să-și găsească pasiunea, să se axeze pe ea, chiar dacă nu e pe placul societății. Dacă își urmează pasiunea, vor avea mult mai mult de câștigat decât dacă ar face ceva ce nu-i reprezintă”.


Leave a Reply