Începe Postul Adormirii Maicii Domnului


Lunea, miercurea și vinerea ar trebui să ajunăm, adică să nu mâncăm nimic, până la ceasul al IX-lea, adică până pe la ora 15. După aceast moment al zilei, s-ar putea consuma mâncare uscată. Marțea și joia, se mănâncă legume, iar sâmbăta și duminica, se dă dezlegare la untdelemn și vin.

Mâine începe postul de două săptămâni prin care creștinii ortodocși se pregătesc pentru Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august. Va fi atunci sărbătoare mare, numită de teologi Praznic Împărătesc. Oamenii îi mai zic acestei sărbători și „Sfânta Mărie Mare”.
Vă spunem astăzi cum ne sfătuiesc Sfinții Părinți să ținem acest post și de ce creștinii practicanți se abțin de la mai toate plăcerile vieții cotidiene, de mâine și până pe 14 august.

E “sec de lume”, timp de două săptămâni

Nu puțini sunt creștinii care consideră că termenul „sec” din „lăsata secului” se referă la mâncarea pe care ar trebui să o mâncăm seacă, adică mai săracă în grăsimi, cu mai puțin gust. Parte dintre teologi consideră însă că înțelesul expresiei e mai larg și nu face referire doar la mâncare. Mai exact, „sec” ar proveni din latinescul „seaculum”, care înseamnă lume. Postul ar fi, deci, renunțarea la monden, la obiceiurile lumești. Evident, pe lângă impunerea unor rigori alimentare.
E chiar la îndemână să socotim că, ținând post, facem ceva ieșit din comun, de mai multe ori pe an sau chiar de două-trei ori pe săptămână. Teologii apreciază că postul nu e un scop în sine, ci doar un mijloc pe care noi îl putem folosi pentru a reveni la condiția inițială, firească a omului. Această stare la care fac referire teologii este cea de dinainte de păcatul strămoșesc, adică de dinaintea izgonirii primilor oameni din Rai. Postul pentru pregătirea Adormirii Maicii Domnului nu e cel mai greu de peste an, dar nici cel mai blând.
Învățătura pentru Posturi din Ceaslovul Mare și Tipicul cel Mare indică faptul că lunea, miercurea și vinerea ar trebui să ajunăm, adică să nu mâncăm nimic, până la ceasul al IX-lea, adică până pe la ora 15. După aceast moment al zilei, s-ar putea consuma mâncare uscată. Marțea și joia, se mănâncă legume, iar sâmbăta și duminica, se dă dezlegare la untdelemn și vin.
Pe 6 august, când creștinii ortodocși prăznuiesc Schimbarea la Față, se dă dezlegare atât la untdelemn și vin, cât și la pește. În biserici și mănăstiri se citesc din Ceaslov cele două Paraclise ale Maicii Domnului.


Leave a Reply