Începe procesul fostului primar al comunei Berezeni: În fața instanței


Miliare-Iulian-primar-BerezeniIulian Miliare, alături de alți șase inculpați, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în luna mai. Toți sunt acuzați de fapte de corupție.

Magistrații Tribunalului Vaslui au stabilit, pentru data de 1 august, un prim termen în procesul în care fostul primar al comunei Berezeni, Iulian Miliare, alături de alți șase inculpați, sunt acuzați de procurorii DNA de fapte de corupție. Amintim că, în luna mai, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şapte inculpaţi din comuna Berezeni, acuzaţi de corupţie. Primul pe lista procurorilor este fostul primar al comunei: “Miliare Iulian, primar al comunei Berezeni, judeţul Vaslui şi preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale «Gospodarul Zootehnist», la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată”.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Asociaţia Crescătorilor de Animale “Gospodarul Zootehnist” Berezeni, “în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.
Alte cinci persoane sunt acuzate de complicitate: “Chirilă Dorel, Neculiţă Mărgărit, Prăjică Lascăr, Paruschi Aurel şi Paruschi Nicolae în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Lanţul corupţiei

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada 2007-2010, Iulian Miliare, în calitate de preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale “Gospodarul Zootehnist” şi de primar al comunei Berezeni, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui acte şi documente false aferente cererilor unice de plată depuse pentru campaniile din anii 2007-2010, fapte care au avut ca rezultat obţinerea fără drept de către asociaţie a sumei totale de 997.027,86 lei: “Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpaţi (Miliare Iulian şi Asociaţia Crescătorilor de Animale – n.r.) au beneficiat de ajutorul inculpaţilor Chirilă Dorel, Neculiţă Mărgărint, Prăjică Lascăr, Paruschi Aurel şi Paruschi Nicolae, care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociaţiei al unor persoane, pentru a crea aparenţa deţinerii de către asociaţie a unui număr cât mai mare de animale şi a justifica astfel gradul de încărcare a păşunii cu animale”. Potrivit aceluiaşi document, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 978.072,08 lei: “În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa reţinută ca prejudiciu în sarcina lor.


Leave a Reply