A început școala: Ziua cea mai frumoasă!


Ieri a sunat primul clopoțel din noul an școlar, transformând localitățile vasluiene în adevărate furnicare. La nivelul județului nostru, circa 70.000 de copii și-au ocupat locurile în bănci.

Claudiu BERBECE
Mihai IONESCU

Ieri, câteva mii de cadre didactice și 70.000 de copii din județ au așteptat să sune clopoțelul care vestește un nou început de școală. Cei mai emoționați au fost micuții de la clasa pregătitoare, unde învățătoarele s-au trezit cu zeci de perechi de ochișori care le sorbeau cuvintele rostite cald, unii pentru întâia oară. “Doamna, eu știu să citesc”, “Doamna, eu am învățat să scriu”, sunt cuvintele cu care au încercat să impresioneze bobocii.
Faimoasele careuri de început de an școlar nu au lipsit nici de această dată, copiii așteptând cu nerăbdare să-și cunoască dascălii și colegii de clasă. În fiecare școală, preoții au ținut slujbe de mulțumire pentru ca bunul Dumnezeu să le poarte de grijă elevilor și profesorilor.
Ceremonii pline de eleganță au fost și la licee, deși aici lucrurile stau altfel, adolescenții nemaipunând mare preț pe simbolistica deschiderii unui nou an școlar.
Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, prezent la ceremonia organizată la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, a declarat: “Astăzi este un moment deosebit, un moment încărcat de emoții atât pentru elevi, cât și pentru profesori, când, după o binemeritată vacanță, se aude din nou sunetul clopoțelului pe holuri. Să aveți încredere în voi și să fiți convinși că tot ceea ce realizați în acest an va însemna enorm pentru viitorul vostru. Veți învăța de la dascălii de aici multe lucruri esențiale pentru reușita în profesie, dar și pentru viață. Vă doresc tuturor un an școlar rodnic, plin de realizări materiale și spirituale, cu sănătate și putere de muncă!”.
“Țin să le mulțumesc elevilor de clasa a noua că au optat pentru liceul nostru și îi asigur că vor avea sprijin în demersul lor pentru învățare. Pe cei de clasa a XII-a îi povățuiesc să se pregătească de bacalaureat. Rezultatele din acest an îi obligă”, a spus Daniel Hulubei, directorul Liceului “Emil Racoviță” Vaslui.
“Sunt bucuroasă că școala a reînceput în condiții normale. Împreună cu directorii, am reușit ca într-un timp scurt să amenajăm toate sălile de clasă, iar cadrele didactice sunt calificate, așa că nu vor fi probleme“, a menționat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean.

Calendarul anului școlar 2016-2017

“Anul școlar 2017-2018 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 167 de zile lucrătoare. Orele se vor încheia în 15 iunie 2018. Anul școlar este structurat în două semestre: primul cu o durată de 18 săptămâni, dispuse în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, și al doilea, de 17 săptămâni, între 12 februarie – 15 iunie 2018. Prin excepție, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar va avea 32 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 25 mai 2018. În ceea ce-i privește pe viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a, aceștia vor avea parte de 34 de săptămâni de cursuri, ultimul clopoțel urmând să sune pe 8 iunie 2018”, ne-a declarat Gabriela Plăcintă.
Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanța intersemestrială (3-11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018), vacanța de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Programul național “Școala Altfel” se va întinde pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare, în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. Desfășurarea programului nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare și cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada vacanței de primăvară, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar.
“Nu se vor face cursuri în zilele libere legale: joi, 30 noiembrie 2017 (Sfântul Andrei); vineri, 1 decembrie 2017 (Ziua Națională a României); miercuri, 24 ianuarie 2018 (Ziua Unirii Principatelor Române); marți, 1 mai 2018 (Ziua Internațională a Muncii); vineri, 1 iunie 2018 (Ziua Copilului); marți, 5 iunie 2018 (Rusaliile). În plus, unitățile de învățământ și ISJ vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, zilele de 5 octombrie – Ziua internațională a educației, și 5 iunie – Ziua învățătorului”, a mai spus Gabriela Plăcintă.

“Trăiesc aceleași emoții și bucurii ca și dumneavoastră”

La Bârlad, elevii de gimnaziu, dar mai ales cei de liceu abia așteptau să înceapă noul an școlar. Nu pentru a se pune cu burta pe învățat, așa cum s-ar putea crede, ci pentru a se lăuda cu pățaniile din vacanța de vară și a-și etala noile costumații.
În timp ce directorii vorbeau de planuri de viitor și de rezultatele obținute în anul precedent, fetele își arătau fustele cât mai scurte, blugii foarte strâmți și tocurile extrem de înalte, de parcă defilau pe pasarelă. Cât despre machiajul aplicat, majoritatea erau fardate și rujate din abundență, fără a ține cont că sunt la școală.
Nici băieții nu s-au lăsat mai prejos. Deși au mai puține opțiuni la îndemână în ceea ce privește vestimentația, au ținut cu tot înadinsul să-și expună adidașii de firmă, frizurile aranjate cu mult gel și telefoanele mobile de ultimă generație. Nu de alta, dar ce ocazie este mai bună decât careul de început de an pentru a stârni invidii? Că, pe parcursul anului, când vor primi note pentru învățătură, prea puțini vor mai putea să se laude…
Primarul Dumitru Boroș a optat pentru participarea la festivitatea de deschidere de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, motivul fiind că, în urmă cu 39 de ani, a absolvit cursurile acestui liceu. Pentru început, directoarea Irina Chiriac le-a urat elevilor și profesorilor „Bun venit la școală!” și le-a vorbit despre dotările de care dispune unitatea, după care preotul Emanuel Negru a ținut o scurtă slujbă religioasă. Câteva cuvinte au rostit și directorii adjuncți Mihaela Ilie și Costel Pascaru, care le-au urat liceenilor succes în noul an, după care edilul șef a fost rugat să se adreseze elevilor, profesorilor și părinților prezenți.
„Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la deschiderea anului școlar alături de dumneavoastră. Deși au trecut 39 de ani de când am terminat liceul, în această zi importantă și frumoasă trăiesc aceleași emoții și bucurii ca și dumneavoastră. Din suflet vă doresc să aveți rezultate bune și foarte bune pentru că numai un an bun aduce bucurii la sfârșit. Voi, cei care pășiți pentru prima dată pe porțile Colegiului «Alexandru Ioan Cuza» Bârlad, trebuie să știți că aici găsiți un colectiv de cadre didactice bine pregătite, cu oameni care se implică și că această instituție de învățământ a dat societății generații și generații de tineri educați. Îi sfătuiesc pe elevi să învețe foarte bine pentru că zicala pe care o știm de la părinții și de la bunicii noștri, «Ai carte, ai parte», a fost, este și va fi de actualitate”, a declarat Dumitru Boroș. (Adriana ȘUȘNEA)

Deschiderea anului școlar a animat Hușul

Începutul de an școlar a trezit la viață Hușul. Ieri, încă de la primele ore ale zilei, elevi de toate vârstele, însoțiți de părinți, au luat drumul unităților de învățământ pentru a participa la obișnuitele festivități de deschidere, astfel că în tot orașul nu aveai unde să arunci un ac. În uniforme de toate felurile, cu flori în mâini și ghiozdane în spate, elevii s-au reunit în curțile unităților de învățământ unde au avut ocazia să povestească despre ce au făcut în vacanță, să-și cunoască noii colegi, profesori sau diriginți.
O zi încărcată au avut și oficialitățile invitate, primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, făcând un adevărat tur de forță pentru a participa la festivități și a le ura toate cele bune elevilor, părinților și profesorilor.
La Gimnaziul “Anastasie Panu”, edilul-șef a avut cuvinte de laudă: “Vin astăzi cu un sentiment de bucurie și mândrie la această unitate de învățământ, care este una reprezentativă pentru învățământul gimnazial hușean. Vă doresc tuturor mult succes în noul an școlar și vă asigur de tot sprijinul meu și al Consiliului Local. Vom fi alături de dumneavoastră! Elevilor le doresc mult, mult succes! Aveți grijă de ei, copiii sunt viitorul nostru!”.
La Școala “Mihail Sadoveanu”, aceeași atmosferă plină de bucurie. Zeci de copii și părinți așteptau nerăbdători festivitatea de deschidere.
“Școala gimnazială «Mihail Sadoveanu» este una dintre cele mai bune din municipiul Huși. Aici se obține performanță, în ciuda anumitor probleme, în special cea a lipsei spațiului. Vă asigur că primăria și Consiliul Local vor fi alături de dumneavoastră. Succes în noul an școlar!”, a spus primarul.
“Într-o lume în care valorile sunt adesea confundate cu non-valorile, ne-autenticul cu autenticul, într-o lume care duce lipsă de repere, școala trebuie, în primul rând, să ofere prin dascălii ei caractere, modele de urmat, capabile să sădească în suflerele tinerei generații valori precum respectul pentru muncă, cinste, deschidere către cultură, credință în Dumneazeu, patriotism. Școala noastră, de-a lungul timpului, și-a câștigat un loc de cinste în învățământul vasluian. A fi elev la Școala Gimnazială «Mihail Sadoveanu» este o cinste, dar și o responsabilitate. Mult succes tuturor!”, a declarat directoarea unității de învățământ, Daniela Brănici.
La Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, conducerea a ales să facă două festivități în una singură, mai exact, cea de încheiere a anului școlar 2016-2017, prin premierea celor mai buni elevi, precum și cea de deschidere a noului an de învățământ.
“Mă simt oarecum mulțumită pentru rezultatele pe care elevii noștri le-au avut în anul școlar trecut, precum și la bacalaureat. Vă asigurăm, dragii noștri elevi, că în noi, profesorii, veți avea întotdeauna un sprijin. Succes tuturor în noul an școlar!”, a declarat Marinela Vasilescu, directoarea colegiului.
“Vreau să vă urez tuturor un an școlar bun! De când sunt primar, promovabilitatea la bacalaureat la acest colegiu este în creștere, lucru care nu poate decât să ne bucure pe toți. Dragi elevi, vă spun că, dacă veți învăța, noi vom avea niște specialiști de care economia și societatea românească au mare nevoie. Dascălii de aici își vor da toată silința să vă ajute să deveniți adevărați profesioniști. Mult succes!”, a spus primarul Ioan Ciupilan. (Roxana OLTEANU)

 

Polițiștii vasluieni, alături de elevi

  Ieri, polițiștii au fost prezenți la grădinițele, școlile și liceele din județ pentru ca deschiderea noului an școlar să se desfășoare în siguranță.

Ieri, pentru desfășurarea în siguranță a festivităților specifice deschiderii anului de învățământ preuniversitar, polițiștii de Ordine publică, de la Rutieră, Prevenire și de la alte structuri au acționat în sistem integrat, suplimentar față de dispozitivul curent. Concret, aproximativ 400 de cadre ale Inspectoratului de Poliție al Județului s-au aflat în stradă, în zona școlilor și liceelor.
În anul școlar 2017-2018, măsurile pe care le vor lua polițiștii sunt structurate pe trei paliere:
– prevenirea prin acțiuni educative;
– verificarea modului de supraveghere și pază al unităților de învățământ în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și acordarea sprijinului de specialitate;
– activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare și combaterea absenteismului școlar.
Pentru prevenirea evenimentelor negative și evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional, polițiștii vor organiza pentru elevi diferite activități preventiv-educative. Astfel, cei de Prevenire și Proximitate vor fi prezenți la orele de dirigenție pentru a oferi sfaturi și recomandări care să îi ajute pe elevi să-și protejeze bunurile și integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicați.
Echipajele de poliție vor fi prezente zilnic în zona școlilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri, supraveghind în permanență traseele de deplasare a elevilor. De asemenea, polițiștii de la Rutieră vor fi prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. (Mihai IONESCU)


Leave a Reply