Infracţiunile pedepsite cu moartea în Coreea de Nord


kim_jong_unDupă ce şeful armatei din Coreea de Nord a fost executat cu un tun antiaerian pentru că a adormit în timpul unei întâlniri la care era prezent şi liderul Kim Jong-un, au ieşit la iveală infracţiunile pedepsite cu moartea în această ţară.
Astfel, nord-coreenii pot fi executaţi pentru mai mult de 20 de infracţiuni, multe dintre acestea fiind ambigue şi date fără un proces. ”Vina prin asociere” este aplicată nu numai pentru persoanele considerate ”inamici ai statului”, ci şi pentru până la trei generaţii din familiile acestora.
Hyon Yong Chol, în vârstă de 66 de ani, care a condus armata acestei ţări izolate, a fost eliminat luna trecută pentru că nu i s-a supus lui Kim Jong-un şi a adormit în timpul unei întâlniri la care era prezent şi tânărul lider nord-coreean, potrivit parlamentarilor sud-coreeni, informaţi în cadrul unei întâlniri cu uşile închise. Execuţia lui este ultima dintr-o serie de epurări la nivel înalt, care au început după ce Kim a preluat conducerea ţării, în 2011, după moartea tatălui său, şi a fost urmărită de sute de persoane, afirmă parlamentarii citaţi. Conform Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului, mii de execuţii au avut loc în Coreea de Nord începând cu 1950, cel mai mare număr fiind între 1990 şi 2000.
Sokeel Park, director de strategie şi cercetare în cadrul ONG-ului “Liberty” din Coreea de Nord, a declarat că există o diferenţă mare între ceea ce este scris în legi şi ceea ce se întâmplă de fapt în ţară: ”Se pare că legea este aplicată într-un mod mai corupt şi mai arbitrar decât în orice altă ţară din lume. Ambiguitatea este regula, mai ales când este vorba despre membri ai elitei conducătoare”.
Infracţiunile pedepsite cu moartea sunt împărţite în două categorii. Cel puţin nouă dintre acestea, printre care răpirea, însuşirea de proprietăţi ale statului şi furtul de proprietăţi ale statului, au ca sentinţă clară execuţia. Pedepsele pentru falsificarea banilor, vânzarea ilicită a resurselor statului şi evadarea din închisoare sunt discreţionare.

Infracţiunile pedepsite cu moarte

– complot împotriva suveranităţi statului (discreţionară)
– terorism (discreţionară)
– trădare (discreţionară)
– distrugere (discreţionară)
– crimă premeditată (discreţionară)
– necredinţă faţă de popor (discreţionară)
– crimă extrem de gravă de distrugere deliberată a resurselor rezervate pentru luptă sau facilităţi militare (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de însuşire a proprietăţii statului (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de distrugere a proprietăţii statului (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de falsificare de bani (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de furt şi introducere de bijuterii şi metal colorat pe piaţa neagră (obligatorie)
– vânzarea ilicită a resurselor statului (discreţionară)
– crimă extrem de gravă de furt şi introducere de narcotice pe piaţa neagră (obligatorie)
– act extrem de grav de delincvenţă (discreţionară)
– afaceri ilegale (discreţionară)
– crimă extrem de gravă de provocare de răni în mod deliberat (discreţionară)
– crimă extrem de gravă de răpire (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de viol (discreţionară)
– crimă extrem de gravă de furt de proprietate privată (obligatorie)
– crimă extrem de gravă de evadare din închisoare (discreţionară)
– crime care se pot pedepsi cu muncă pe viaţă sau moartea în circumstanţe excepţionale (discreţionară)
– divulgarea de informaţii clasificate prin intermediul telefonului mobil (pluton de execuţie).


Leave a Reply

%d bloggers like this: