Inspectorii silvici își fac treaba: Greu se mai opresc vasluienii din tăiat!


În întreg județul se aude sunetul neplăcut al defrișărilor ilegale, astfel că inspectorii silvici au tot timpul de lucru. Cel puțin așa arată cel mai proaspăt studiu Greenpeace, conform căruia județul Vaslui se situează pe locul 10 la nivel național în privința celor prinși la furat de lemne.

Vasluiul este pe harta națională a defrișărilor ilegale, iar ONG-urile cu preocupări ecologice spun că situația este cu greu salvată de autoritățile silvice. În toate pădurile județului, liniștea e alungată de “simfonia” drujbelor și de securile care “mușcă” neîncetat din trunchiurile de fagi și stejari. Zilele acestea, celebra organizație Greenpeace a publicat un raport privind tăierile ilegale de arbori pe anul 2016, în care Vasluiul este menționat pe locul 10 în țară în ceea privește numărul de contravenții constatate pe această linie.

Datele au fost oferite de Garda Forestieră Focșani, care are competențe și pe raza județului nostru. Cu 650 de amenzi aplicate de inspectorii silvici, Vasluiul se situează în clasament imediat după după Dâmbovița și Bihor.

“În cursul anului 2016, au fost aplicate 22.264 de contravenții, cele mai multe fiind înregistrate în județele Argeș – 2.106, Vrancea – 1.969 și Mureș – 1.455. Cele trei județe totalizează 24,84% din contravențiile aplicate la nivel național”, se arată în raport.

Analiza Greenpeace oferă și unele informații optimiste în privința conservării pădurilor. Vestea bună e că, deși în 2016 s-au înregistrat și 5.222 de infracțiuni la regimul silvic, cifra reprezintă o scădere cu 47% față de anul anterior! Situația are la bază aplicarea unor noi prevederi legislative care au sporit valoarea sancțiunilor, implicarea societății civile în procesul de semnalare a infracțiunilor și creșterea rolului Jandarmeriei în procesul de constatare.


Leave a Reply