Întâlnire de gradul trei la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură: Autoritățile vasluiene, sub asediul constructorilor


Problemele din sectorul construcțiilor au fost întoarse pe toate fețele în cadrul unei întruniri-eveniment, la care au participat reprezentanții patronatului din domeniu, ai Fiscului, Protecției Mediului și administrației publice.

Constructorii din județ și autoritățile locale s-au întâlnit, vineri, în cadrul unei ședințe derulate la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), unde au fost expuse toate problemele din domeniu. Au fost prezenți în jur de 20 de administratori de societăți de construcții și proiectare, Ionel Constantin, președintele CCIA, Ovidiu Copacinschi, președintele filialei Vaslui a Asociației Patronale a IMM-urilor, Ciprian Trifan, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ), Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice și Agenției de Protecție a Mediului. Au lipsit, neașteptat, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

Printre subiectele abordate s-au numărat lipsa forței de muncă, insuficienta comunicare între proiectanți și constructori, contestarea la nesfârșit a licitațiilor șamd.

“Trebuie discutat deschis ce trebuie făcut. În primul rând, se impun asocieri, altfel nu se pot câștiga licitații de anvergură. O altă problemă este cea a lucrărilor de calitate și la termen. Vă asigur pe toți constructorii că suntem garantul vostru și avem curajul să spunem lucrurilor pe nume în fața autorităților”, a spus Ionel Constantin.

Ciprian Trifan a menționat că localitățile județului au multe proiecte acceptate la finanțare în cadrul PNDL 2, dar în acest an trebuie neapărat finalizate proiectele derulate prin PNDL 1, realizate acum în proporție de 60%: “Am venit aici mai mult să ascult decât să vorbesc. În cadrul PNDL 2, am avut depuse 441 de proiecte și au fost aprobate 256, dintre care avem la finanțare 252, cu o valoare de 800 de milioane de lei. Trei școli și o aducțiune de apă au fost retrase din motive financiare, nu sunt sustenabile. Se adaugă cei 222 de milioane de lei pentru «drumul stategic», la care am și semnat contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR). Este acel drum de 82 de km care pornește de la Zorleni și se termină la Codăești. Tot pe POR, CJ Vaslui mai are în lucru reabilitarea Școlii «Sfânta Ecaterina» Huși – 10 milioane de lei. Din experiența trecutului, se pare că nu prea există comunicare cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și că avem probleme de dispoziții de șantier, de mutări de trasee, de scurgeri de apă șamd. Nu ar fi rău să avem un dialog continuu: proiectant – UAT – CJ. Trag un semn de alarmă: la PNDL 1 suntem la 60%! Anul acesta, programul se finalizează, iar cei de la București nu vor agrea acte adiționale”.

În continuare, Vasile Pavăl a subliniat că știe foarte bine dificultățile cu care se confruntă domeniul construcțiilor: “Din păcate, în ultima vreme am început să vorbesc cam mult și să fac, poate, mai puțin. Ăsta nu e un lucru bun pentru mine pentru că rămân același om de acțiune. Aș porni în primul rând cu transparența decizională la nivel local. Legea spune foarte clar: orice investiție se ridică pe SEAP și nu ne abatem de la acest lucru. Avem reglementările necesare, deși vă spun că sunt greoaie. Lucrăm foarte serios cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru modificarea și completarea Legii achizițiilor publice. Sperăm să se simplifice procedura. Acum, stimați proiectanți, construim în oraș obiective noi, reparăm. Vreau să cred că gândiți ca orașul nostru să arate bine. Amplasarea obiectivelor, fațada, deschiderea trebuie să corespundă legislației în vigoare și să vă placă și dumneavoastră. Știu că sunt investitori care au interese, dar se pot realiza lucruri frumoase dacă gândim împreună. De asemenea, am obiective de investiții care de doi-trei ani sunt amânate pentru că sunt ambiții și se tot fac contestații. Știu problemele pe care le aveți, dar Primăria municipiului Vaslui nu a avut nicio întârziere la plată. Am rămas în fiecare an cu excedent. Din nefericire, anul acesta chiar am pierdut niște sume din cauza excedentului: în condițiile în care anul trecut am realizat aproximativ 70% din valoarea investițiilor propuse, 30% ne-au rămas banii în cont. Trebuia să facem cu firmele de construcții niște grafice de lucru mai strânse. O parte dintre lucrări chiar s-au tărăganat. Trebuie găsite forme de asociere, pentru că s-au făcut în țară asociații puternice, care vin cu forță de muncă, cu dotare tehnică, și atunci comisia de licitație le dă câștig de cauză. Ceea ce vă mai rog este responsabilitatea contractului până la capăt”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: