Interviu în exclusivitate: Noul primar al Bârladului, pregătit să conducă oraşul


boros1Proaspăt ales în fruntea urbei, dar încă „neuns”, avocatul Dumitru Boroş, primul primar liberal al Bârladului, a fost de acord cu un prim interviu în calitate de edil şef. Răspunsurile vin la două săptămâni şi jumătate de la scrutinul din 5 iunie, timp în care Boroş a străbătut din nou Bârladul la pas pentru a-şi stabili priorităţile la început de mandat.

– Cât de mari au fost emoţiile la alegeri?
– Evident că au fost emoţii mari, mai ales că lupta a fost umăr la umăr, iar rezultatul a fost incert până în ultima clipă. Măsurătorile noastre de la începutul campaniei electorale au evidenţiat faptul că orice mişcare greşită putea duce la pierderea alegerilor, deci şi emoţiile au fost pe măsură. Bucuria este enormă, dar în acelaşi timp simt şi o responsabilitate foarte mare ca primar al Bârladului, oraşul în care am învăţat, m-am dezvoltat profesional şi în care trăiesc.
– De ce aţi câştigat?
– Pentru că am avut o echipă bună, căreia îi mulţumesc încă o dată, un program pliat pe nevoile bârlădenilor, dar şi deoarece bârlădenii au dorit schimbarea. Este un câştig al nostru, care ne obligă la atingerea scopurilor propuse în campania electorală.
– De ce a pierdut Adrian Solomon?
– Nu mi-am propus să fac o analiză a situaţiei domnului Solomon. Cred că el însuşi poate spune de ce a pierdut sau bârlădenii de ce nu l-au ales.
– Au circulat zvonuri că v-aţi fi codit să acceptaţi candidatura la Primăria Bârlad în momentul în care vi s-a propus de către Organizaţia Judeţeană a PNL. Este adevărat?
– Nu este adevărat. Chiar dacă am fost consilier local independent pentru o scurtă perioadă, eu am fost şi voi rămâne un liberal. Propunerea de a reveni în PNL mi-a făcut-o preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Vaslui, domnul senator Dan Marian, căruia îi mulţumesc din nou pentru încrederea acordată şi riscul asumat într-o perioadă de reaşezare a PNL Bârlad. Discuţia a fost între noi doi, eu am acceptat şi nu înţeleg de unde au pornit acele zvonuri.

„Dorinţa mea este de a lăsa lucruri bune şi trainice în urmă”

– Care este, în esenţă, proiectul dumneavoastră pentru bârlădeni? Cu ce veniţi nou în faţa lor? V-aţi creat un program de sarcini şi investiţii pentru cei patru ani de mandat?
– Proiectul din campania electorală este cel cu care am venit în faţa bârlădenilor. Sunt structurate principalele direcţii de acţiune şi va sta pe masa mea pe durata întregului mandat de primar. Votul dat de bârlădeni confirmă că programul nostru, al liberalilor, a fost bun, ceea ce ne obligă să-l punem în practică.
– Ce consideraţi că nu există şi ar trebui să existe în Bârlad, din punct de vedere administrativ? Veţi păstra personalul primăriei sau îl veţi schimba?
– În primul rând, nu există transparenţă şi eficienţă în activitatea administrativă, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii trebuie să fie informaţi despre cum şi unde sunt cheltuiţi banii publici. De asemenea, vom face schimbări în modul de lucru cu cetăţenii, astfel încât problemele acestora să fie rezolvate cât mai repede. Nu vin cu ideea de a schimba oamenii din primărie, însă trebuie să se înţeleagă faptul că va fi o schimbare în ceea ce priveşte atitudinea faţă de cetăţean, lucru cerut de bârlădeni prin votul lor. Cei care nu se vor alinia acestor cerinţe se vor retrage singuri.
– Ce veţi face în prima lună ca primar?
– Voi munci din prima zi pentru că sunt multe lucruri de rezolvat. Voi face o predare-primire reală a gestiunii în Primăria Bârlad, privind toate aspectele administrative, deciziile luate şi modalităţile de punere în practică. Voi verifica fiecare compartiment din primărie pentru a cunoaşte de la angajaţi exact care sunt problemele cu care se confruntă.
– Ce aţi avea să-i reproşaţi fostului primar? Ce nu a făcut bine şi ce trebuia să facă în anii în care a fost la conducere?
– Ce a făcut bine ar trebui să spună dumnealui, însă au fost şi decizii greşite, care se vor repercuta asupra oraşului în anii viitori. Faptul că bârlădenii au votat schimbarea este o dovadă concretă că tot ceea ce spun aici este corect. La această întrebare voi putea răspunde mai aplicat după câteva luni de mandat.
– Credeţi că victoria în alegeri vă va întări poziţia în PNL? Vizaţi funcţia de şef al filialei Bârlad?
– Da. Este o consecinţă firească a rezultatului alegerilor locale. Un primar de municipiu are întotdeauna o poziţie bine stabilită (definită) într-o structură politică. În prezent, sunt preşedintele interimar al Filialei Municipale a PNL Bârlad şi îmi doresc să fiu preşedinte ales, iar acest lucru se va stabili la scrutinul ce va avea loc în organizaţie.
– Pe cine vreţi viceprimar?
– Eu îmi doresc un viceprimar din rândul consilierilor locali liberali. Actuala configuraţie a Consiliului Local este destul de complicată, dar vom vedea. Am purtat discuţii cu părţile implicate, însă nu am dat sprijin niciuneia. Afirmaţiile făcute în presă cum că noi, liberalii, am susţine pe cineva din afara partidului sunt false. Problema viceprimarului va fi stabilită de Organizaţia PNL Bârlad pentru că noi am câştigat alegerile.
– Ce credeţi că se va întâmpla la alegerile din toamnă?
– Îmi doresc să câştige liberalii atât la nivel local, cât şi pe plan naţional, pentru a avea sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Bârladul, în primul rând şoseaua ocolitoare a oraşului.
– Câte mandate vizaţi la Primăria Bârlad?
– E prematur să spun acest lucru şi nu aş vrea să-l fac pe Dumnezeu să zâmbească. Un nou-ales ar putea să se refere la un alt mandat după ce a parcurs cel puţin un an de zile din cel actual. Dorinţa mea este de a lăsa lucruri bune şi trainice în urmă şi să ratez cât mai puţine ţinte din programul meu.


Leave a Reply