Interviu în exclusivitate cu Răzvan Burleanu, preşedinte FRF: “Fotbalul trebuie să fie al comunităţii”


burleanu3Prezent la Vaslui, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a vorbit despre viitorul fotbalului românesc. El consideră că sportul rege trebuie redat comunităţii printr-o implicare mult mai profundă şi crearea de parteneriate durabile, care să conducă la dezvoltarea infrastructurii şi creşterea numărului practicanţilor din rândul copiilor.Răzvan Burleanu a avut cuvinte de apreciere la adresa preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Bogdan Gheorghiţă, şi s-a arătat încântat de rezultatele din ultimii ani obţinute de vasluieni la nivel de juniori. De altfel, Vasluiul va organiza în acest an turneul final al Olimpiadei Gimnaziilor la fotbal, la care vor participa peste 150 de copii din ţară.

– Sunteţi din nou la Vaslui, de această dată, din postura de preşedinte al FRF, la o competiţie la care au participat numeroşi tineri şi nu numai. Cum vi s-a părut turneul Winter Cup?
– Pot să spun că sunt foarte încântat. Sunt foarte încântat în primul rând de lucrurile noi care au început să se întâmple în fotbalul vasluian, de juniorii care au început să crească. Nu întâmplător, ei au reuşit să câştige doi ani la rând titlul naţional la juniori D, ceea ce mi se pare o mare performanţă. Sunt câteva lucruri foarte importante în ceea ce priveşte dezvoltarea fotbalului. De exemplu, acest turneu, aflat la cea de-a cincea ediţie, la care, imediat cum am primit invitaţia, am răspuns pozitiv. Mă aflu la Vaslui şi pentru a discuta cu autorităţile locale, pentru a vedea cum putem să realizăm un parteneriat eficient între autorităţi şi tot ceea ce înseamnă mişcare fotbalistică, fie că vorbim de Liceul cu Program Sportiv, de Asociaţia Judeţeană de Fotbal, fie de o echipă de fotbal, aşa cum o aveţi pe cea de la nivelul ligii a treia.
– Există în strategia Federaţiei programe de revitalizare a fotbalului la nivelul oraşelor mai importante?
– Anul trecut, ne-am definitivat strategia de dezvoltare a fenomenului fotbalistic pe următorii cinci ani. Avem doi piloni foarte importanţi: competiţii şi infrastructură. Ştiţi noile competiţii care au demarat, cum ar fi Liga Elitelor, competiţii pentru copii între 7-10 ani, şi competiţii noi, pe care o să le vedeţi de acum înainte. În acelaşi timp, acest proiect trebuie susţinut de infrastructură. De aceea, începând cu 2017, vom avea la dispoziţie 3,5 milioane de euro doar din partea FRF, bani pe care, împreună cu autorităţile locale, dorim să-i ducem în zona de dezvoltare a infrastructurii fotbalistice. Pe termen scurt, avem astfel de proiecte şi suntem interesaţi să dezvoltăm parteneriate împreună cu autorităţile locale pentru a putea să maximizăm resursele.
– V-aţi gândit să aduceţi şi competiţii mai importante la Vaslui?
– E o procedură foarte transparentă în momentul de faţă la nivel de federaţie. Ţine în primul rând de Asociaţia Judeţeană de Fotbal să-şi dorească acest lucru. Aveţi un preşedinte tânăr, foarte dinamic, foarte activ, care permanent ne asaltează cu astfel de solicitări, astfel încât în momentul în care vom primi o solicitare, vom spune da. Cu siguranţă, Vasluiul poate să găzduiască orice turneu final la nivel naţional. Mai e nevoie de investiţii în infrastructură. Pe termen scurt şi mediu, cu sprijinul FRF şi al primăriei, cred că putem avea parte de infrastructura fotbalistică necesară dezvoltării unor asemenea turnee. În momentul când veţi avea această posibilitate, de a aduce la nivel local cât mai multe dintre turneele naţionale, cu atât mai mult se poate dezvolta fotbalul în zonă. Ştiţi foarte bine strategia FRF. Între altele, ne dorim ca şi meciuri ale echipei naţionale să le putem organiza în provincie.

“O singură echipă poate câştiga”

– E o perioadă de tranziţie în ligile inferioare. Se pot revigora ligile a doua şi a treia?
– Depinde ce îţi propui. Ai nevoie de o dezvoltare sustenabilă. Mă refer la un management adecvat, inclusiv la o implicare mai puternică a autorităţilor locale, iar cluburile de fotbal trebuie să înţeleagă cât de importante sunt comunităţile, să-ţi poţi înfige rădăcinile în tot ceea ce înseamnă comunitate. Prin comunitate locală înţeleg cât mai multe echipe de copii şi juniori, indiferent dacă aceşti copii îşi doresc să facă performanţă sau vin doar pentru mişcare şi sănătate. În momentul în care vom reuşi să dezvoltăm fotbalul ca parte a comunităţii locale, sunt sigur că vom putea vorbi şi despre o revigorare. Fotbalul trebuie să fie al comunităţii. La nivelul ligii a doua, pentru prima dată avem o vânzare a drepturilor de televizare; nu este o sumă foarte mare, dar mă aştept să crească, inclusiv ca urmare a schimbării sistemului competiţional, cu o singură serie. Şi la liga a treia, dacă vom reuşi să creştem numărul echipelor participante, cu siguranţă se vor reduce distanţele, apoi costurile şi mă aştept la o dezvoltare mult mai sigură în această zonă.
– Cred că la nivelul juvenil există o problemă. Se cere performanţă de la o vârstă foarte mică. Aţi căutat soluţii în această direcţie?
– Se cere performanţă şi la FRF. Se doreşte performanţă încă de ieri, dacă se poate. Totuşi, trebuie să cultivi astăzi, ca să culegi peste şase-şapte ani. Prin urmare, trebuie să avem mai multă răbdare. Nu mă refer la echipele naţionale, fiindcă aici am reuşit să ne aşezăm şi să creăm un sistem coerent, clar. La 19 ani avem Liga Elitelor, care în mod cert va da mai multe meciuri importante copiilor. La fel şi la 17 ani. La 15 ani avem deja două centre de excelenţă. Urmează alte două, în acest an. Am creat deja, la finalul anului trecut, primele competiţii pentru copiii cu vârsta între 7-10 ani. Cu siguranţă avem multe alte paliere neacoperite. La nivel local, bineînţeles, autorităţile, cluburile şi părinţii trebuie să-şi seteze obiectivele. Nu poţi să-ţi asumi obiectivul că întotdeauna vei câştiga meciurile fiindcă o singură echipă poate câştiga. Prin urmare, acest concept de a-ţi înfige rădăcinile mult mai concret în comunitate, ca echipa să devină parte a comunităţii locale, poate să-ţi dezvolte fotbalul. Cât mai mulţi copii trebuie angrenaţi în fenomen la nivel local. Acesta, practic, ar trebui să fie obiectivul al fiecărei echipe de fotbal şi mai puţin performanţa sportivă.


Leave a Reply

%d bloggers like this: