Interviu în exclusivitate: “Vasluiul e un judeţ care merită mai mult şi vrea mai mult”


nelu_tataru_23Senatorul PNL de Huşi Nelu Tătaru prezintă strategia liberalilor pentru alegerile locale din 5 iunie, explicând şi la ce trebuie să se aştepte locuitorii judeţului în mandatul 2016-2020.

– În această perioadă, în toate formaţiunile politice există un “freamăt” privind candidaturile pentru anul electoral 2016. Ca reprezentant marcant al celui mai vechi partid din România, ce ne puteţi spune despre stadiul pregătirilor PNL pentru alegerile locale din 5 iunie?
– Eu şi toţi colegii mei ştim că este foarte important să ne facem treaba profesionist pentru a putea cuceri cât mai multe poziţii cheie la nivelul judeţului. Concret, în câteva zile, trebuie să avem stabiliţi toţi candidaţii, plus rezervele acestora. Apoi, imediat, vom definitiva platformele şi planurile de acţiune cu care reprezentanţii PNL vor “ataca” fiecare circumscripţie electorală. Vă pot spune că ne-am propus o serie întreagă de măsuri în baza cărora, după scrutin, vom produce schimbări serioase în administraţia publică, astfel încât judeţul nostru să se smulgă în sfârşit din marasm.
– Se discută mult despre solicitarea PNL de revenire la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Stânga eşichierului politic susţine că nu aveţi oameni cu suficientă trecere la electorat, astfel că mizaţi pe înţelegeri “subterane”. Insinuarea este valabilă inclusiv pentru oraşul pe care îl reprezentaţi în Senat, Huşi, unde niciodată, cel puţin după 1989, nu a ieşit primar un om al dreptei.
– Stânga îşi face iluzii. Noi, liberalii, suntem pregătiţi pentru orice sistem de vot şi avem candidaţi pregătiţi pentru orice confruntare electorală. Cu siguranţă, alegerile din acest an vor limpezi multe, iar rezultatele îi vor convinge pe unii politicieni că nu mai pot cere voturi la troc cu suta de lei, cu punga de alimente, cu micul sau cu berea. Riscul este prea mare! De data aceasta, vor trebui să vină cu soluţii susţinute cu fapte, cu exemple din ceea ce au realizat fiecare dintre candidaţi până astăzi, cu proiecte sustenabile. Pentru că v-aţi referit la oraşul meu, sunt convins că huşenii sunt mai puţin interesaţi de numele celui care va fi primar sau consilier. Pragmatismul lor îi îndeamnă să fie mai mult interesaţi dacă în următorul mandat vor plăti taxe mai mari sau mai mici, dacă în Huşi se va circula la fel de dificil pe arterele principalele la orele de vârf, dacă vor avea pentru copiii lor şcoli şi grădiniţe adevărate, dacă marele cartier Corni va avea în sfârşit infrastructură, dacă prin atragerea de investitori serioşi vom reuşi să depăşim nefericita poziţie în clasamentul şomajului şi alte multe probleme şi nevoi care îşi aşteaptă rezolvarea.
– Să presupunem că liberalii obţin postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, precum şi majoritatea în acest for. Pe ce le vor cădea privirile mai întâi?
– Vasluiul e un judeţ în care asistenţa socială înghite aproape tot ceea ce se colectează din taxele şi impozitele cetăţenilor, un judeţ în care părinţii tineri muncesc 12 ore pe zi şi se împrumută de la lună la lună pentru a putea să-şi trimită copiii la şcoală, un judeţ a cărui cerere de forţă de muncă se rezumă la nevoia acută de culegători de căpşune sau de mazăre în statele vestice. În ultimii 25 de ani, la Vaslui nu a venit nicio firmă sau companie mare care să absoarbă forţă de muncă de calitate din puzderia de absolvenţi de studii superioare. Totodată, Vasluiul e un judeţ care merită mai mult şi vrea mai mult, dar nu ştie cum. Ani în şir, cei care ar fi trebuit să vină cu oferte şi alternative s-au complăcut într-un blat ieftin, demotivând electoratul tânăr, pătura de oameni activi social. Toate aceste “defecţiuni” nu pot fi “depanate” decât de liberalism.


Leave a Reply

%d bloggers like this: