Interviu în exclusivitate: “Dacian Cioloş are capacitatea de a îndrepta lucrurile”


nelu_tataru_23Senatorul liberal Nelu Tătaru vorbeşte deschis despre contextul instalării noului guvern şi perspectivele anului electoral 2016.

– Sunteţi cunoscut ca un susţinător al tinerilor şi al idealurilor acestora. Cum aţi trăit mişcările de stradă din primele zile ale lunii?
– Mai întâi de toate, trebuie să admit că protestele de atunci, care au fost îndreptate în primul rând împotriva defunctului Guvern Ponta, au readus pe tapet, chiar în prim-plan, un subiect care mă implică şi pe mine, ca membru al PNL, şi pe care noi, liberalii, încercăm să-l gestionăm corect, şi anume lipsa încrederii în clasa politică. De ce ar avea oamenii încredere în noi că vom găsi o soluţie la situaţia din România? Cum ideea noastră iniţială, forţarea alegerilor anticipate, nu a putut fi pusă în aplicare, răspunsul la această întrebare trebuie să mai aştepte. Totuşi, până la alegerile viitoare, cine ştie, poate că tocmai guvernul de tehnocraţi instalat marţi, incluzând şi miniştri care au activat la organismele europene de la Bruxelles, va face cotitura de care economia naţională şi societatea românească au nevoie.
Aş dori să fiu bine înţeles: PNL nu a fugit nicio clipă de ideea de guvernare. Are un premier pregătit în persoana lui Cătălin Predoiu, un cabinet de miniştri din umbră şi un program de guvernare, dar în contextul actual am înţeles raţiunea preşedintelui Klaus Iohannis de a face o propunere de prim-ministru tehnocrat.
Revenind la “stradă”, oamenii, mai ales tinerii, au ieşit pentru că, pur şi simplu, se simţeau sufocaţi, mai ales de corupţie. Corupţia era prezentă peste tot, iar în ţară domnea o lipsă totală de încredere în instituţiile statului, în puterile lui. Se generalizase concepţia că în România se poate aranja tot, de la un examen până la un job, până la un post de parlamentar, adică totul se poate cumpăra şi totul se poate vinde, şi asta din cauza guvernării penale din ultimii trei ani. S-a dovedit că Ponta şi ai lui controlau doar banii publici, nu şi România. Vă mai pot spune că în marile cancelarii europene nu mai exista niciun dram de respect faţă de fostul cabinet pesedist.
– Cum vine asta: guvern tehnocrat susţinut de partide?
– Chestiunea vine în felul următor: unii – noi, liberalii mai ales – îl susţin din convingere, alţii l-au votat de frica “străzii” şi din oportunism. Oricum, nu s-a inventat acum acest lucru, s-a mai aplicat chiar în România o asemenea soluţie. Guvernul Stolojan în 1991/1992 şi Guvernul Isărescu în 2000 au fost bune în vremurile de atunci; aşa este chiar în acest moment în Italia, a fost până de curând în Grecia, adică în ţări aflate, ca să zic aşa, într-o situaţie de tip românesc. Un guvern tehnocrat înseamnă tot democraţie şi eu sunt convins că Dacian Cioloş are capacitatea de a îndrepta lucrurile şi a organiza alegerile de la anul într-un climat de normalitate.
Cum până la primele sale fapte vor mai trece câteva zile, vă propun să vedem care sunt intenţiile declarate ale noului Executiv, aşa cum sunt prezentate în programul de guvernare. Să-i spunem acestui document fundamental „Biblia lui Cioloş” deoarece premierul desemnat ar trebui să creadă în el şi să lupte pentru transpunerea lui în realitate. Ţin să remarc faptul că dezvoltarea şi investiţiile reprezintă pilonul principal al strategiei economice a guvernului tehnocrat. Este o abordare radical diferită de cea a Cabinetului Ponta, care timp de trei ani a blocat investiţiile de stat. Astfel, noul Executiv urmăreşte:
– corelarea investiţiilor finanţate din fonduri naţionale şi a celor din fonduri europene pe baza priorităţilor de dezvoltare. Realizarea unui plan de investiţii pe zece ani, a unei strategii naţionale de dezvoltare, care să cuprindă obiective finanţate din fonduri europene şi din bugetul de stat;
– deblocarea şi finanţarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea şi dezvoltarea sistemelor de irigaţii, a infrastructurii de transport gaze, electricitate şi realizarea interconectării cu reţelele europene;
– stimularea investiţiilor străine în domenii de vârf, crearea unui fond naţional de investiţii, a unei bănci naţionale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene prin dezvoltarea pieţei de capital;
– dezvoltarea şi exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabilă şi sustenabilă;
– creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, stimularea atragerii şi reintegrării românilor din diaspora;
– elaborarea unui proiect de reindustrializare şi de dezvoltare a agriculturii care să susţină creşterea competitivităţii economiei româneşti;
– continuarea procesului de restructurare şi eficientizare a activităţii companiilor de stat;
– instituirea unui mecanism de consultare regulată cu mediul de afaceri.

“Administraţia publică nu a fost în slujba agenţilor economici şi a populaţiei”

– Dar cu banii statului cum stăm?
– Dacă Guvernul Ponta s-a jucat cu fiscalitatea, ridicând-o şi coborând-o după bunul plac, Guvernul Cioloş propune un cadru fiscal stabil, predictibil, transparent, plus debirocratizare, simplificare şi armonizare.
– Administraţia publică?
– Administraţia pare să fi fost punctul nevralgic al tuturor guvernărilor. Indiferent cine a fost la putere, administraţia publică nu a fost în slujba agenţilor economici şi a populaţiei, ci a acţionat împotriva lor, ajungându-se până la tragedii de proporţii, după cum s-a văzut şi recent. Dacian Cioloş se angajează să accelereze procesele de reformare a statului şi de creştere a performanţei administraţiei publice, să o pună în slujba cetăţenilor, să impună standarde de calitate şi de cost în serviciile furnizate cetăţenilor, să redea încrederea populaţiei şi mediului de afaceri în administraţia publică.
– Cum credeţi că se vor desfăşura alegerile din 2016?
– PNL a avut ca prioritate şi a reuşit, în ciuda piedicilor puse de PSD, modificarea legislaţiei electorale astfel încât votul să fie mai accesibil cetăţenilor români din străinătate. Pe agenda Cabinetului Cioloş se regăsesc câteva prevederi interesante: “Amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români”. Este, aşadar, un larg consens în ceea ce priveşte stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile locale, acesta fiind un deziderat comun al PNL, al noului premier şi al reprezentanţilor societăţii civile.
Totodată, actuala echipă guvernamentală vorbea despre ”realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”. Întrucât lucrurile se complică în ceea ce priveşte comasarea tuturor tipurilor de alegeri, acesta poate fi un obiectiv al unui Parlament nou, fiind necesară modificarea Constituţiei. De asemenea, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) recomandă ca desfăşurarea alegerilor să aibă loc diferenţiat.
– Sunteţi medic. Cum vom sta cu sănătatea?
– Noul guvern ar putea propune chiar o nouă lege a sănătăţii. Printre priorităţile premierului Dacian Cioloş se numără şi elaborarea unui program naţional de investiţii în domeniu, reevaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje de intervenţie pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză. Totodată, îşi propune redefinirea statutului personalului medical prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei cadrelor medicale în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare prin acordarea de stimulente.


Leave a Reply

%d bloggers like this: