Întronizarea PS Ignatie: Avem episcop!


PS Ignatie Mureșeanul

Ieri, în prezența a mii de credincioși, precum și a numeroase oficialități locale și centrale, noul episcop al Hușilor, PS Ignatie Mureșeanul, a fost uns oficial. “Vă rog să mă primiți nu ca pe unul care face minuni, nu ca pe un stăpân, ci ca pe unul care vrea să vă slujească cu autoritatea dragostei, a blândeței, a înțelegerii, a împreună pătimirii și la bine și la rău”, a spus Ignatie.

Mii de credincioși au asistat, ieri, în curtea Catedralei Episcopale din Huși, la ceremonia de întronizare a noului episcop, PS Ignatie Mureșeanul. Întreaga ceremonie a putut fi urmărită și pe un ecran mare aflat lângă scenă, precum și în direct, pe internet.

Încă de la primele ore ale zilei, oamenii s-au zorit spre Episcopie pentru a asista la slujba Sfintei Liturghii, care a fost oficiată, pe scena special amenajată în curtea catedralei, de către ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți. În jurul orei 9.30, și-au făcut apariția oficialitățile locale și centrale, printre care prefectul Eduard Popica, președintele Consiliului Județean – Dumitru Buzatu, primarii Hușului, Vasluiului și Bârladului, Ioan Ciupilan, Vasile Pavăl, respectiv Dumitru Boroș, deputați, senatori și secretatul de stat pentru culte din cadrul Guvernului României, Victor Opaschi.

ÎPS Teofan a vorbit despre menirea pe care trebuie să o aibă un episcop: “«Sabia Duhului» este cuvântul lui Dumnezeu, armă pe care o mânuiește episcopul în războiul la care-l cheamă Hristos. «Bătălia noastră, mărturisește Părintele Sofronie, este dusă în condiții extraordinar de inegale. Suntem legați de mâini și de picioare. Nu îndrăznim să lovim cu foc și sabie: singura noastră armă e iubirea, chiar și pentru vrăjmași. Unicul război în care suntem angajați e într-adevăr un război sfânt. Ne luptăm cu vrăjmașul de pe urmă și singurul dușman al neamului omenesc: moartea. Lupta noastră este pentru învierea de obște». Pentru a fi biruitor în acest război, episcopul «trebuie să se golească de sine ca să se umple de Hristos», cum spune dumnezeiescul Isaac Sirul, cel ce a fost episcop pentru o vreme. Eliberându-se de sine, adică de otrava mândriei, a iubirii și arătării de sine, a pretenției la superioritate în raport cu alții, episcopul dobândește «modul de gândire al veșniciei»”.

În jurul orei 12, a început și ceremonia de întronizare, care a fost ținută tot de ÎPS Teofan. Prima etapă: citirea gramatei mitropolitane, în care mitropolitul Moldovei și Bucovinei a prezentat activitatea bogată a noului episcop al Hușilor, i-a trasat îndatoririle și i-a rugat pe toți credincioșii să-l sprijine. După acest moment, PS Ignatie a primit din partea ÎPS Teofan însemnele de episcop: mantia, cârja și crucea, pentru fiecare moment în parte mitropolitul rostind o rugăciune specifică.

Din scaunul de episcop, PS Ignatie a ascultat atent mesajul venit din partea preoților și al credincioșilor: “Preoții și credincioșii au nevoie de binecuvântare, de încurajare, de un părinte duhovnicesc apropiat care să-i asculte, să-i mângâie în necazuri și să îi ajute la nevoie! Vă spunem cu toată dragostea și prețuirea: bine ați venit la noi, bine ați venit în Episcopia Hușilor!”.

“Voi sluji cu blândețe, dragoste și cu atenție față de orice suferință a oamenilor!”

După discursul secretatului de stat Victor Opaschi, a urmat cel al noului episcop al Hușilor, PS Ignatie: “Mă simt copleșit de o reală nevrednicie în fața faptului că Sfântul Sinod al Bisericii noastre mi-a încredințat spre păstorire una dintre cele mai vechi eparhii din țara noastră, pe care îmi propun, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o slujesc cu mult duh de blândețe, pricepere, dragoste și cu atenție față de orice suferință care poate răni și tulbura sufletele oamenilor! Vă rog să mă primiți nu ca pe unul care face minuni, nu ca pe un stăpân, ci ca pe unul care vrea să vă slujească cu autoritatea dragostei, a blândeței, a înțelegerii, a împreună pătimirii și la bine și la rău, ca pe unul care nu vrea să iubească slava oamenilor, mai mult decât slava lui Dumnezeu, ca pe unul care nu are nevoie de vorbe lingușitoare, care amețesc orice pământean, ci ca pe unul care vrea să se răstingnească pe altarul dragostei pentru dumneavoastră! Cum nimic în lumea aceasta nu este produsul hazardului, a întâmplării, vreau să vă mărturisesc că minunatul sat de munte din care provin, Bilbor, județul Harghita, îi are ca patroni spirituali tot pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel (hramul Catedralei Episcopale din Huși – n.r.), iar ziua de prăznuire a Sfintei Chiriachi (ale cărei moaște se află la Episcopia Hușilor – n.r.) este aceeași cu ziua mea de naștere”.

PS Ignatie este cel de-al 52-lea episcop al Hușilor. Ierarhul a fost ales în această funcție pe 5 octombrie, într-o ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Leave a Reply

%d bloggers like this: