Învățământul, copilul sărac al bugetului: Profesorii se pregătesc să deschidă anul școlar cu o grevă!


Mai multe cadre didactice au inițiat, ieri, o petiție online pentru a strânge semnături în vederea declanșării unei greve pe 11 septembrie. Nemulțumirile lor sunt legate de faptul că nu au beneficiat de majorarea salarială promisă de la 1 iulie, dar și de tergiversarea achitării drepturilor salariale cuvenite în baza unor sentințe judecătorești.

Cu doar o lună înainte de începerea anului școlar 2017-2018, angajații din învățământul preuniversitar se gândesc serios să boicoteze cursurile. Ieri, pe platforma www.petiție.org, a fost inițiată o petiție intitulată „Grevă în învățământ pe 11 septembrie! Până când ne vor mai minți guvernanții?”, prin care cadrele didactice își propun să strângă 10.000 de semnături în vederea declanșării grevei generale.
„Profesorii sunt, în continuare, bătaia de joc a guvernului!! Măririle de salarii, drepturile câștigate în instanță, condiții mai bune în școli, toate promisiunile au fost uitate sau amânate în ultimele luni. Mai întâi, s-a anunțat cu surle și trâmbițe că vor crește salariile de la 1 iulie 2017. Evident că NU s-a mai întâmplat asta și ne așteptăm ca nici în 2018 să nu se respecte promisiunile. De ce? Pentru că așa s-a procedat în învățământ de fiecare dată. Promisiuni au fost cu nemiluita, realizări… deloc! Acum, ministrul ne-a anunțat că nici banii cuveniți în urma sentințelor judecătorești rămase definitive nu se vor mai plăti în septembrie. Poate în noiembrie, cine-o mai fi la guvernare atunci să se descurce! Între timp, același ministru ne anunță că tot cadrele didactice trebuie să facă de serviciu pe școală, eventual să facă și pe bodyguarzii la poarta școlii, că va trebui să avem răspunderea telefoanelor mobile în timpul orelor, că se vor scana toate lucrările de la bacalaureat și se vor corecta acasă… Un milion de năzbâtii. Ziua și declarația! Ne-am săturat să fim bătaia de joc a guvernanților! De ce primarii și toți cei din primării și-au votat salarii duble, dar pentru profesori nu sunt bani? De ce pentru medici se decide să nu mai plătească impozit la salariu, dar la profesori nu sunt bani? Haideți să facem grevă în învățământ până se rezolvă problemele! Ne-am săturat să fim mințiți! Semnați petiția pentru greva în învățământ la data de 11 septembrie! Poate se trezesc și liderii noștri sindicali și fac ceva în folosul nostru!”, este mesajul postat.
În numai câteva ore, peste 1.000 de salariați din învățământ au semnat că sunt de acord cu greva, mulți dintre ei lăsând și comentarii critice la adresa guvernanților, dar și a liderilor de sindicat.


Leave a Reply

%d bloggers like this: