Invazia iernii continuă: Cod portocaliu de ger


Ieri, judeţul nostru a intrat sub avertizare cod portocaliu de ger, valabilă până astăzi. În acest interval, temperaturile vor fi cuprinse între -15 şi -10 grade Celsius.

Sorin SAIZU
Mihai IONESCU
Adriana ŞUŞNEA

Ninsorile şi viscolul care s-au abătut asupra judeţului în ultimele zile au lăsat impresia că ne pregătim să intrăm într-o nouă eră glaciară. Drumuri blocate de nămeţi, care au atins pe alocuri chiar şi un metru, zeci de sate izolate, oameni salvaţi în ultima clipă de autorităţi, aceasta este doar o scurtă descriere a peisajului care a predominat în Vaslui în ultimele patru zile.
Din păcate, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au anunţat noi probleme, în sensul că la noapte va fi maximum de intensitate a temperaturilor negative din această perioadă geroasă, fiind preconizată o minimă termică în jurul a -15 grade Celsius.
„În contextul răcirii bruşte a vremii, atenţionăm populaţia să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturilor scăzute. Perioada de expunere la frig trebuie să fie limitată cât mai mult posibil deoarece, potrivit medicilor, expunerea prelungită la temperaturi joase şi umiditate poate conduce la hipotermie”, a declarat prefectul Isabel Bogdan, care este şi şeful Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
„În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor pentru a le feri de degerături. În cazul degerăturilor, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic. De asemenea, se recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi, mai ales, locurile aglomerate. Totodată, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice. O atenţie specială se va acorda copiilor”, avertizează cei de la Direcţia de Sănătate Publică.
Specialiştii de aici au o serie de recomandări pentru persoanele care sunt nevoite să iasă în frig: „Extremităţile corpului sunt cel mai mult afectate de degerături: faţa, urechile, încheieturile, mâinile şi picioarele, semnele apropierii stării de degeratură fiind atunci când membrul respectiv amorţeşte, prinde o culoare albă, apar dureri accentuate, care la atingere se intensifică. În caz de degerături, este indicat să apelaţi serviciile medicale de urgenţă. Nu se freacă zonele degerate ale corpului deoarece această acţiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să se maseze zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, duşul sau băile fierbinţi deoarece pot provoca şoc termic”.
O altă afecţiune provocată de temperaturile scăzute este hipotermia, care se împarte în trei categorii: minoră, atunci când temperatura organismului este între 36 şi 37 de grade Celsius; moderată, temperatura corpului variind între 30-34 de grade Celsius; severă, când temperatura corpului este sub 30 de grade Celsius.
„În cazul hipotermiei severe, respiraţia şi pulsul sunt foarte rare, imperceptibile. În acest stadiu, decesul survine rapid, dacă nu se intervine medical. Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: vârstnicii şi copiii mici, la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizaţii, persoanele care consumă alcool şi droguri. Ca şi în cazul degerăturilor, este recomandată apelarea unui echipaj medical de urgenţă. De asemenea, pacientul trebuie adăpostit de frig, vânt, iar îmbrăcămintea umedă trebuie înlocuită cu una uscată. Dacă victima este conştientă şi nu varsă, i se pot oferi lichide calde, dar nu fierbinţi. Persoana care a suferit un şoc hipotermic nu trebuie bruscată sau încălzită brusc, restabilirea temperaturii normale a corpului trebuind să se facă lent”, explică DSP Vaslui.
Pe toată perioada în care s-a instituit cod portocaliu de ger se menţin hotărârile luate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind patrularea, identificarea, preluarea şi transportarea persoanelor fără adăpost la centrele de cazare sau la unităţile sanitare. În prezent, în centrul pentru oamenii străzii din Vaslui sunt 24 de persoane, la Bârlad 18, iar la Huşi 6.

Asistaţii bârlădeni muncesc cu drag şi spor!

Pentru a se evita paralizarea traficului rutier din Bârlad, asistaţii social, obligaţi prin Legea 416/2001 să presteze muncă în folosul comunităţii, au ieşit ieri pe stradă pentru a curăţa zăpada rămasă în urma utilajelor cu lamă. Pe un ger de crăpau pietrele, zece dintre cei peste 100 de asistaţi aflaţi în evidenţa Serviciului de Gospodărie Comunală şi Locativă din cadrul Primăriei Bârlad s-au „înarmat” cu lopeţi din lemn ori din fier şi, timp de patru ore, au curăţat de zăpadă rigolele, trecerile de pietoni şi staţiile de autobuz din zonele unde au fost repartizaţi.
„De dimineaţă, s-a intervenit pe străzile Popa Şapcă şi Paloda şi în Grădina Publică, iar după o pauză, vom interveni între Cerbul de Aur şi Gura Leului. Programul de lucru a fost redus la patru ore, timp în care le asigurăm pauze de odihnă şi ceaiuri fierbinţi pentru că lucrează în condiţii de ger. Marţi, vom continua cu Bulevardul Primăverii, de la Gura Leului până la Gară, dar şi cu străzile Nicolae Bălcescu şi Dragoş Vodă, şi sperăm să contăm pe mai mulţi asistaţi social. Vom avea în vedere şi Bulevardul Epureanu şi strada Vasile Pârvan. La nevoie, vom interveni şi în alte zone, în funcţie de cum se va trece cu utilajele cu lamă, pentru că suntem obligaţi să eliberăm rigolele de zăpada lăsată în urmă”, ne-a declarat Olga Ungureanu, şefa Serviciului de Gospodărie Comunală şi Locativă.
Tot ieri au ieşit pe teren şi angajaţii CUP SA Bârlad, societatea desemnată să se ocupe de deszăpezire, care au putut fi văzuţi „la lopată” de o parte şi de alta a Bulevardului Republicii, tot pentru a curăţa rigolele.
Cât despre sancţiunile aplicabile persoanelor fizice şi juridice pentru necurăţarea trotuarelor de zăpadă, şefa Serviciului de Gospodărie Comunală şi Locativă a menţionat că, în aceste zile, vor începe controalele pentru verificarea respectării Hotărârii Consiliului Local Bârlad nr. 22/2002. Potrivit normativului, persoanele fizice care „uită” să îndepărteze ţurţurii şi zăpada de pe acoperişuri şi gheţuşul format pe trotuarele din faţa blocurilor sunt pasibile de amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile prevăzute variază între 500 şi 2.500 de lei. În primă fază, se va merge pe somaţii şi, doar în cazul în care cei vizaţi nu se vor conforma, se vor aplica amenzi.

Clubul “Off-road” Bârlad, în luptă cu nămeţii

După ce, în ultimii ani, pasionaţii de off-road din Bârlad au organizat şi dus la bun sfârşit mai multe campanii umanitare (au donat familiilor sărace din mediul rural camioane întregi de alimente şi nu numai), acum vor să ajute şi în situaţiile de urgenţă ivite odată cu căderile masive de zăpadă. Mai ales că, în weekend, viscolul a rupt multe localităţi de restul lumii.
Piloţii „dotaţi” cu maşini de teren extrem sunt mai mult decât nerăbdători să ajute eventualele echipaje SMURD şi ale Ambulanţei blocate de troienele formate pe drumurile comunale şi judeţene să ajungă la pacienţii cu urgenţe medicale. Pentru a-şi testa maşinile în eventualitatea că vor fi solicitaţi la intervenţii, o parte dintre membrii Clubului “Off-road” Bârlad au ieşit duminică „să se joace” în zăpadă, să vadă dacă sunt pregătite să facă faţă. Ei au postat pe reţelele de socializare fotografii şi filmuleţe pentru a arăta că autovehiculele au „muşcat” fără prea mari probleme din stratul consistent de zăpadă.
Persoanele care au nevoie de ajutorul lor pot suna la numărul de telefon 0744/268.595 pentru a spune în ce localitate este urgenţa şi de ce natură. Le va răspunde unul dintre piloţi, indiferent că solicitarea vine ziua sau în timpul nopţii.

Numărul cazurilor de boli respiratorii s-a dublat

Statistică îngrijorătoare, la început de an, la cabinetele medicilor de familie. Numărul cazurilor de boli respiratorii aproape că s-a dublat în ultima săptămână a anului trecut, comparativ cu perioada anterioară sărbătorilor de iarnă.
Astfel, în intervalul 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017 au fost peste 700 de persoane diagnosticate cu infecţii respiratorii, faţă de 350 în săptămâna anterioară, potrivit medicilor din judeţ. Cele mai multe cazuri sunt la copii cu vârsta de până în 14 ani. Nici în ultimele zile nu a fost mai bine.
“De câteva zile, este foarte aglomerat. Sunt mulţi, foarte mulţi pacienţi diagnosticaţi cu boli specifice sezonului rece. Unii sunt în stare mai gravă şi îI dirijăm către medicii specialişti. Sunt şi persoane care nu respectă tratamentul şi ajung la noi pentru a doua oară”, ne-a spus un medic.
Cauza principală a îmbolnăvirilor o reprezintă vremea foarte rece.

ITM Vaslui avertizează agenţii economici şi angajaţii

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor care lucrează în aer liber şi respectarea prevederilor OG 99/2000, referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui transmite un avertisment.
“În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11 şi după ora 17; întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin doua zile consecutive. Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili odată cu măsurile prevăzute de angajator”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspector-şef al ITM Vaslui.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de ger; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pericolul de sub roţi

 Din păcate, sarea folosită pe arterele rutiere are un efect distructiv asupra caroseriei automobilelor. În timpul rulării, sarea, aflată în suspensie în zloată (amestec de apă şi zăpadă), aderă la carosabil, atacând imediat vopseaua şi metalul.

Pentru că “iarna nu-i ca vara”, conducătorii auto se confruntă în aceste zile cu multe probleme, iar una dintre ele, poate cea mai importantă, este reprezentată de carosabil şi felul în care acesta este curăţat şi întreţinut.
Un aliat de nădejde, dar şi un duşman pentru şoferi, autoturisme şi, nu în ultimul rând, pentru asfalt, este materialul antiderapant, un amestec de nisip şi sare, în cele mai multe cazuri, folosit inclusiv în oraşe şi pe drumurile ce străbat judeţul. Sarea, presărată pe şosea, se dizolvă şi atacă gheaţa, împiedicând totodată formarea poleiului şi lăsând în urmă un carosabil mai puţin alunecos.
Acolo unde este cazul, se acţionează cu amestec de material antiderapant şi sare, proporţia recomandată fiind de 1:1,  conform actului normativ privind condiţiile tehnice şi metodologia de testare a materialelor antiderapante şi a fondanţilor chimici utilizate pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă. Sarea şi clorurile care compun materialul antiderapant au, desigur, consecinţe nefavorabile pentru caroseria autovehiculelor, însă de îndată ce temperaturile permit, ar trebui să se acţioneze cu utilajele de curăţare a drumurilor prin spălarea acestora în vederea îndepărtării restului de material rămas pe carosabil.
Cum asta nu se întâmplă, conducătorii auto trebuie să prevină, prin câteva măsuri elementare, acţiunea nocivă a clorurilor şi sării rezultate din împrăştierea materialului folosit la deszăpezire. Primul lucru de care trebuie să ţină seama este să nu-şi lase autoturismele murdare o perioadă mai mare, indiferent dacă circulă sau nu cu acesta pe drumurile publice. Zăpada care se adună şi îngheaţă pe carosabil şi pe contraaripi conţine o cantitate însemnată de agent salin şi cloruri care atacă lacul, vopseaua, protecţia anticorozivă existentă din fabrică, precum şi antifonul şi creează condiţii extrem de propice apariţiei ruginei.
În aceste condiţii, curăţarea autoturismului trebuie efectuată ori de câte ori este necesar pentru că acţiunea acestor substanţe, în combinaţie cu zăpada, asupra caroseriei autoturismului devine, cu fiecare zi care trece, tot mai agresivă.


Leave a Reply