Joe Dispenza: Distruge-ți obiceiurile nocive! Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta (IX): Gândurile ni se pot transforma în experiențe


Această noțiune este esențială pentru succesul sau eșecul eforturilor noastre de a înlocui vechi obișnuințe (remodelarea conexiunilor neurologice vechi) cu altele noi (înmugurirea unor rețele noi de neuroni). Așadar, să privim mai îndeaproape felul în care la persoanele care au exersat mental, fară a emite nicio notă la modul fizic, a avut loc aceeași secvență de învățare.
Indiferent dacă o anume deprindere se formează pe cale fizică sau mentală, există patru elemente pe care le utilizăm cu toții ca să ne schimbăm creierul: acumularea de cunoștințe, instruirea practică, concentrarea atenției și exercițiul repetitiv.
Învățarea înseamnă realizarea de conexiuni sinaptice, pe când instruirea practică ne implică și corpul în realizarea unei noi experiențe, care ne îmbogățește, la rându-i, creierul. Când ne concentrăm atenția și repetăm de multe ori noua deprindere, creierul ni se transformă.
În grupul care a exersat fizic gamele și a folosit coardele, aplicarea acestei formule a dus la dezvoltarea de noi circuite. Participanții care au repetat mental au aplicat și ei formula respectivă, doar că nu și-au implicat fizic niciodată trupul. În mintea lor, au putut ușor să se închipuie cântând la pian. Rețineți, după ce subiecții respectivi au exersat mental în mod repetat, creierul lor a manifestat aceleași modificări neurologice ca și al celor care au cântat efectiv la pian. S-au format noi rețele de neuroni (rețele neurologice), demonstrând astfel că, efectiv, se angajaseră în exersarea gamelor și acționarea corzilor fară a trăi fizic experiența respectivă. Am putea spune că creierul lor “exista în viitor”, în avans față de evenimentul fizic al cântatului la pian.
Datorită lobului cerebral frontal extins al omului și a capacității noastre unice de a conferi gândului o realitate similară cu cea a oricărui alt lucru, lobul frontal al creierului poate în mod natural să “reducă volumul” mediului exterior, astfel încât să nu se mai prelucreze nimic în afara unui unic gând concentrat. Acest tip de prelucrare internă ne permite să devenim atât de absorbiți de acțiunea de formare a imaginilor mentale, încât creierul își va transforma circuitele fară să fi trecut prin experiența efectivă a evenimentului. Când ne putem modifica mintea independent de mediu și apoi ne putem urmări cu tenacitate și concentrare susținută realizarea unui ideal, creierul va fi în avans față de mediu.
Aceasta este repetiția mentală, un instrument important în demersul de renunțare la obișnuința de a fi noi înșine. Dacă ne gândim în mod repetat la ceva până la excluderea oricărui alt lucru, va veni un moment în care gândul devine experiența însăși. Când se întâmplă acest lucru, echipamentul neurologic este reconfigurat pentru a reflecta gândul ca experiență. Acesta este momentul în care gândirea ne va transforma creierul și, în același timp, mintea.
Înțelegerea faptului că transformarea neurologică se poate petrece în absența interacțiunilor fizice din mediu este esențială pentru reușita încercării de a vă dezbăra de obișnuința de a fi dumneavoastră înșivă. Gândiți-vă la implicațiile mai profunde ale experimentului cu exersatul digitației la pian. Dacă aplicăm același proces – repetiția mentală – la orice dorim să facem, ne putem schimba creierul în avans față de orice experiență concretă.
Dacă vă puteți influența creierul să se transforme înainte de petrecerea efectivă a unui eveniment dorit, veți crea circuitele neurologice potrivite care să vă dea posibilitatea să vă comportați în conformitate cu intenția, înainte ca aceasta să se manifeste concret în viața dumneavoastră. Repetând mental un mai bun mod de a gândi, de a acționa sau de a fi, vă veți “instala” rețeaua neurologică necesară pentru a vă pregăti din punct de vedere neurofiziologic pentru noul eveniment.
De fapt, veți face mai mult decât atât. Echipamentul cerebral, conform analogiei folosite în această carte, se referă la structurile fizice ale creierului, la anatomia acestuia, mergând până la neuroni. Dacă vă instalați, consolidați și remodelați în continuare echipamentul cerebral, rezultatul final al acestei repetiții va fi o rețea neurologică – de fapt, un nou program. Asemenea unui program de calculator, programul în cauză (de exemplu, un comportament, o atitudine sau o stare emoțională) se va derula automat.
Acum v-ați cultivat creierul să fie pregătit pentru noua experiență și sunt sincer convins că beneficiați de mintea necesară pentru a face față provocării. Când vă transformați mintea, și creierul vi se transformă și când vă transformați creierul, vi se schimbă și mintea. Așa că, atunci când vine momentul să manifestați o viziune care contravine condițiilor de mediu din proximitate, este foarte posibil să fiți deja pregătit să gândiți și să acționați cu o convingere nestrămutată și tenace. De fapt, cu cât vă imaginați mai persistent comportamentul căutat în contextul unui eveniment viitor, cu atât vă va fi mai ușor să manifestați un nou fel de a fi.
Considerați că vă puteți încrede într-un viitor care nu poate fi nici văzut, nici trăit încă prin simțuri, dar la care v-ați gândit de suficient de multe ori, încât creierul vi s-a modificat ca și cum experiența ar fi avut deja loc înainte de materializarea fizică a evenimentului în mediul înconjurător? Dacă da, atunci creierul nu vă mai este o înregistrare a trecutului, ci a devenit o hartă către viitor.
Acum, că știți că vă puteți transforma creierul gândind diferit, este posibil să vă transformați corpul ca să arate “ca și cum” și el a trăit o experiență în avans față de condițiile efective avute în vedere? Are, oare, mintea atât de multă forță? Fiți atent.

Depășirea propriului trup

Procesul de gândire nu are loc într-un vid. De fiecare dată când se generează un gând, în creier are loc o reacție biochimică – se produce o substanță chimică. Așa cum sunteți pe cale să aflați, creierul eliberează apoi în organism semnale chimice specifice care acționează ca mesageri ai gândului. Când recepționează aceste mesaje chimice de la creier, organismul se conformează imediat, activând un set corespunzător de reacții în raport direct cu ceea ce gândește creierul. Corpul transmite, apoi, un mesaj de confirmare către creier prin care îl informează că acum simte exact în felul în care gândește creierul.
Pentru înțelegerea acestui proces – a modului tipic de a gândi “corespunzător” corpului, precum și a procesului de transformare mentală – mai întâi este nevoie să cunoașteți și să înțelegeți rolul care revine creierului și chimismului în viața omului. În ultimele câteva decenii, s-a descoperit că atât creierul, cât și restul corpului interacționează prin intermediul unor semnale electrochimice de forță. Avem între urechi o uzină chimică de mare complexitate, care orchestrează miriade de funcții organice. Liniștiți-vă însă, ce urmează sunt doar cunoștințe elementare în domeniul chimismului creierului și nu aveți nevoie să cunoașteți decât câțiva termeni.
Pe suprafața lor exterioară, toate celulele sunt prevăzute cu zone de receptare care primesc informație din afara propriilor limite. În condițiile unei corespondențe la nivel chimic de frecvență și sarcină electrică între zona receptoare și semnalul transmis din exterior, celula se “activează” în vederea îndeplinirii anumitor sarcini. (va urma)


Leave a Reply