Joe Dispenza: Distruge-ți obiceiurile nocive! Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta (XXXIII): Undele cerebrale


La adulți, undele Theta apar în starea crepusculară sau lucidă, în care oamenii se simt jumătate treji, jumătate adormiți (conștientul este treaz, dar corpul oarecum adormit). Aceasta este starea în care un hipnotizator ne poate accesa subconștientul. În starea Theta suntem mai ușor de programat pentru că între conștient și subconștient nu mai există niciun văl.
Pentru cei mai mulți dintre noi, undele Delta reprezintă somnul profund. Acest spațiu este caracterizat de un nivel foarte scăzut de conștientizare, timp în care corpul se reface. Așa cum demonstrează această prezentare, când intrăm în stări de activitate cerebrală caracterizate de unde cu frecvență mai joasă, pătrundem mai adânc în universul interior al subconștientului. Reversul este și el adevărat: cu cât activitatea cerebrală atinge unde de frecvență mai înaltă, cu atât devenim mai conștienți și mai preocupați de lumea din jur.
În condiții de exercițiu repetat, aceste zone ale minții încep să vă devină familiare. Ca și cu orice alt lucru asupra căruia insistați, veți ajunge să observați cum vă simțiți atunci când vă aflați în fiecare stare de activitate cerebrală. Vă veți da seama când analizați sau gândiți prea mult în starea Beta, veți observa când nu sunteți prezenți, pentru că faceți saltul de la emoțiile trecutului la încercarea de anticipare a viitorului cunoscut. Și veți simți și când vă aflați în starea Alfa sau Theta, pentru că îi veți simți coerența. Cu timpul, vă veți da seama când sunteți și când nu sunteți unde trebuie.

Gamma: cele mai rapide unde cerebrale

Frecvențele cu nivelul cel mai ridicat de rapiditate dovedit până acum printre undele cerebrale sunt undele Gamma, și anume între 40 și 100 de hertzi (undele Gamma sunt mai comprimate și se caracterizează printr-o amplitudine mai redusă, în comparație cu celelalte patru tipuri de unde cerebrale despre care am discutat, așa că, deși ciclurile acestora pe secundă sunt similare intervalelor de undă Beta de mare frecvență, între acestea nu există o corelație exactă). Prezența unei activități intense de unde Gamma la nivel cerebral se leagă, de obicei, de stări mentale superioare precum fericirea, compasiunea și chiar un nivel accentuat de conștientizare care implică, de obicei, un proces mai eficient de formare a memoriei. Acesta este un nivel superior de conștiență, pe care oamenii tind să-l prezinte ca “experiență de transcendență” sau “de vârf”. În scopurile noastre, considerați undele Gamma ca fiind efectul secundar al unei deplasări de conștiință.
Dat fiind faptul că mai tot timpul în care ne aflăm în stare de veghe atenția ne este concentrată asupra mediului exterior și al funcționării în regim Beta, haideți să discutăm despre cele trei niveluri ale acestor modele de undă cerebrală. Înțelegerea acestor lucruri ne va ușura trecerea de la Beta la Alfa și, în final, la Theta, pe care îl regăsim în starea de meditație.
Undele Beta de frecvență joasă – caracterizează un nivel de atenție relaxată, interesată, cu interval între 13-15 hertzi (cicluri pe secundă). Dacă vă bucurați de lectura unei cărți și sunteți familiarizat cu materialul, creierul vă acționează probabil în intervalul de unde Beta de joasă frecvență, pentru că acordați o oarecare atenție fară să vă concentrați.
Undele Beta de frecvență medie – sunt produse în împrejurări de atenție concentrată asupra unor stimuli exteriori susținuți. Un bun exemplu este reprezentat de situațiile de învățare: dacă v-aș testa în legătură cu cele citite în timp ce vă bucurați de lectură și creierul vă funcționează în regim de unde Beta de joasă frecvență, ar trebui să ciuliți urechile un pic, stimulând activitatea la nivel cortical și acționând astfel gândirea analitică. Undele Beta de frecvență medie operează între 16 și 22 de hertzi.
Funcționarea la nivelul undelor Beta de frecvență medie și chiar, într-o anumită măsură, a undelor Beta de joasă frecvență sunt o reflectare a gândirii noastre conștiente sau raționale și a stării de vigilență. Acestea constituie un rezultat al preluării stimulilor exteriori de către neocortex prin intermediul tuturor simțurilor, precum și al asamblării informației într-un pachet, pentru crearea unui nivel mental. După cum vă puteți imagina, această concentrare asupra lucrurilor pe care le puteți vedea, auzi, gusta și pipăi este însoțită de un nivel ridicat de complexitate și de o activitate cerebrală intensă, pentru a produce nivelul respectiv de stimulare.
Undele Beta de frecvență înaltă – sunt caracterizate de orice model de undă cerebrală între 2 și 50 de hertzi. Modelele de unde Beta de înaltă frecvență se observă în situații de stres în care corpul produce substanțele acelea chimice dăunătoare. Menținerea acestei concentrări susținute într-o asemenea stare de supraexcitare este diferită de tipul de atenție susținută pe care o folosim ca să învățăm, să visăm, să rezolvăm probleme sau chiar ca să ne vindecăm. De fapt, s-ar putea spune că un creier care funcționează în regim de unde Beta de înaltă frecvență pune la bătaie prea multă atenție concentrată. Mintea este prea amețită, iar corpul prea stimulat ca să aducă, măcar pe departe, cu starea de ordine. Când sunteți în stare de undă cerebrală Beta de înaltă frecvență, e suficient la acest moment să știți că vă concentrați probabil prea mult la ceva și că vă este greu să vă opriți.

Undele Beta de înaltă frecvență: un mecanism de supraviețuire pe termen scurt, o sursă îndelungată de stres și dezechilibru

Situațiile de urgență generează, invariabil, necesitatea unei activități electrice crescute în creier. Natura ne-a înzestrat cu capacitatea de reacție de tip luptă-sau-fugi ca să ne ajute să ne concentrăm rapid în situații cu potențial de risc. Gradul maxim de excitare fiziologică a inimii, plămânilor și sistemului nervos simpatic conduce la o transformare dramatică a stărilor fiziologice. Percepția, comportamentele, atitudinile și emoțiile ni se vor modifica toate. Acest tip de atenție diferă foarte mult de cele utilizate de obicei. Ne face să acționăm ca un animal încolțit, cu o memorie bogată. Balanța atenției se înclină spre mediul exterior, provocând o stare mentală supraconcentrată. Anxietatea, grija, furia, durerea, suferința, frustrarea, frica și chiar stările mentale concurențiale induc predominanța undelor Beta de înaltă frecvență pe timpul crizei.
Pe termen scurt, această reacție servește organismului. Nu este nimic negativ în acest interval îngust, supraconcentrat, de atenție. “Facem ce trebuie să facem”, pentru că ne oferă capacitatea de a realiza multe lucruri.
Totuși, dacă rămânem timp îndelungat “în regim de urgență”, undele Beta de înaltă frecvență ne dezechilibrează puternic, pentru că menținerea acestora necesită o cantitate enormă de energie și pentru că este modelul de undă cel mai reactiv, mai instabil și mai volatil dintre toate modelele de activitate cerebrală. În situațiile în care undele Beta devin cronice și necontrolate, creierul devine surescitat peste măsură.
Din păcate, majoritatea oamenilor utilizează în exces regimul de unde Beta. Suntem obsedați sau compulsivi, măcinați de insomnii, oboseală cronică, anxietate ori depresie, zbătându-ne crunt în toate direcțiile în căutarea atotputerniciei sau agățându-ne, fară speranță, de propria durere, simțindu-ne slabi, victime ale propriilor circumstanțe.
Ca să punem lucrurile în perspectivă, gândiți-vă la funcționarea normală a creierului ca parte integrantă a sistemului nervos central care controlează și coordonează toate celelalte sisteme ale organismului: ne menține bătăile inimii, ne digeră hrana, ne reglează sistemul imunitar, ne menține ritmul respirației, ne echilibrează hormonii, ne controlează metabolismul și elimină reziduurile, ca să menționăm numai câteva. Atât timp cât mintea este coerentă și ordonată, mesajele care circulă dinspre creier spre corp, prin măduva spinării, vor produce semnale sincronizate, necesare unui organism echilibrat, sănătos.
Totuși, există mulți oameni care își petrec zilele într-o stare susținută de unde Beta de înaltă frecvență. Pentru aceștia, totul este o urgență. Creierul le este constant într-un ciclu foarte rapid, care costă întreg sistemul. Viața trăită în această zonă îngustă de unde cerebrale seamănă cu condusul unei mașini în viteza întâi ținând, simultan, piciorul pe accelerație. Astfel de oameni “conduc prin viață” fară vreun răgaz în care să se gândească să schimbe viteza și să intre în celelalte regimuri de undă cerebrală.
Repetarea continuă a gândurilor bazate pe supraviețuire creează sentimente de furie, frică, tristețe, anxietate, deprimare, spirit de competitivitate, agresivitate, insecuritate, frustrare și multe altele. Persoanele respective devin atât de prinse în aceste emoții amețitoare, încât se străduiesc să-și analizeze problemele privind din interiorul acestor sentimente familiare, care nu fac altceva decât să perpetueze și mai multe gânduri concentrate exclusiv pe supraviețuire.
Aduceți-vă aminte totodată că reacția de stres se poate declanșa numai prin intermediul gândului – modul nostru de a gândi consolidează însăși starea mental- corporală, care, la rândul ei, ne face să gândim la fel… iar bucla se perpetuează. Este ca șarpele care-și înghite coada.
Undele Beta de înaltă frecvență produc un amestec nesănătos de substanțe chimice specifice stresului care pot strica echilibrul cerebral, ca o orchestră simfonică ce interpretează fals. Unele părți din creier nu se mai coordonează eficient cu altele, regiuni întregi funcționează separat și în contradictoriu. Ca o casă împărțită în contradicție cu propria ei structură, creierul nu mai comunică organizat, holistic. Atunci când substanțele chimice de stres forțează creierul rațional/cortexul să funcționeze segregat, noi funcționăm ca și cum am suferi de tulburări de personalitate multiplă, numai că “personalitățile” noastre sunt active concomitent, în loc de succesiv.
Desigur, atunci când semnalele dezordonate, incoerente, ale creierului transmit, prin sistemul nervos central, mesaje confuze, aleatorii, către restul sistemelor fiziologice, organismul se dezechilibrează, își pierde homeostaza sau echilibrul, favorizând astfel apariția bolilor.
Dacă trăim mult timp în acest regim cu nivel ridicat de stres cauzat de o funcționare cerebrală haotică, inima este afectată (determinând apariția aritmiei sau a tensiunii arteriale ridicate), digestia începe să manifeste probleme (apare indigestia, refluxul și alte simptome asociate), iar sistemul imunitar slăbește (ceea ce are drept rezultat apariția răcelilor, alergiilor, a cancerului, a artritei reumatoide etc.)
Aceste consecințe nedorite au la bază un sistem nervos dezechilibrat care operează incoerent din cauza acțiunii substanțelor chimice de stres și a undelor Beta de înaltă frecvență care reafirmă lumea din jur ca fiind unica realitate.
Stresul despre care discutam este un produs al dependenței noastre de Marea Tripletă. Problema nu e că suntem conștienți și atenți, ci aceea că ne focalizăm într-o stare de unde Beta de înaltă frecvență aproape exclusiv pe propriul mediu (persoane, obiecte, locuri), pe părțile și pe funcțiile corpului (Mi-e foame… Sunt prea slăbit… Nu-mi place ce nas am… Sunt gras în comparație cu el…) și pe timp (Grăbește-te! Ceasul nu așteaptă!). (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: