John Thomas – Ghidul tinereții fără bătrânețe (LII): Acidul clorhidric, bila și procesul de îmbătrânire


Îmbătrânirea organelor vitale limitează serios capacitatea noastră de a prelucra alimentele ingerate, inundând corpul cu un flux nesfârșit de substanțe toxice. Producerea insuficientă a acidului clorhidric de către celulele stomacului limitează digerarea proteinelor și permite instalarea în organism a paraziților și a ouălor lor. Indigestia este pusă de multe ori pe seama unui exces de acid stomacal, dar în realitate se petrece exact cazul opus. Hormonii și digestia sunt strâns legate între ele. Gazele, balonarea, indigestia, grăsimea, celulita, problemele legate de păr, afecțiunile tiroidei și lipsa energiei – toate sunt avertismente serioase – îndeosebi în cazul femeilor!

Acidul stomacal are un pH foarte redus (0,8). El este atât de acid, încât o singură picătură căzută pe piele ar face o gaură în ea. Atunci când sunt sănătoase, membranele mucoase ale stomacului protejează pereții de acest acid atât de puternic. Dacă indicațiile din această carte sunt respectate, membranele stomacului își redobândesc starea de sănătate.

Ulcerul peptic apare la nivelul pereților stomacali. Cel duodenal apare la nivelul pereților intestinului subțire. Îmbătrânirea, stresul și bacteria H. Pylori sunt trei dintre factorii care stau la baza ulcerului peptic.

Ficatul are un rol esențial în procesul digestiv. Un ficat bolnav nu elimină suficientă bilă, ca să nu mai vorbim de calitatea acesteia, lucru observabil îndeosebi seara sau după o masă bogată în grăsimi. Un ficat sănătos produce 1,15 litri de bilă pe zi. Aceasta reprezintă un suc digestiv de culoare galben-maronie, uneori maroniu-verzuie, cu un pH extrem de alcalin. Ea conține ioni minerali, colesterol și bilirubina preluată din celulele roșii moarte. Bilirubina este cea care dă bilei culoarea sa galbenă, maronie sau verzuie. Dacă analizăm cuvântul colesterol, constatăm că acesta este alcătuit din chole – bilă, ster – grăsime și ol – alcool.

Pietrele la vezica biliară au o legătură foarte strânsă cu problemele digestive. Ele sunt foarte comune și reprezintă o afecțiune gravă. Din cauza problemelor hormonale, incidența lor este de zece ori mai mare în cazul femeilor decât în cel al bărbaților! Pietrele la vezica biliară sunt pietre ale ficatului care au migrat, stabilindu-se în vezica biliară, după ce s-au pietrificat. Mărimea lor oscilează de la aceea a unui bob de linte la aceea a unei mingi de golf. Dacă doriți să scăpați complet de această problemă, vă recomand clismele la ficat.

Mâncarea parțial digerată (numită chim) iese din stomac și pătrunde în prima dintre cele trei secțiuni ale intestinului subțire, numită duoden, unde este amestecată cu secrețiile pancreasului și cu bila din ficat. Aceste secreții sunt extrem de alcaline și au scopul de a ridica pH-ul chimului, astfel încât legăturile chimice ale carbohidraților să poată fi rupte și zaharurile digerate.

Notă: băutul lichidelor la masă diluează acizii și enzimele stomacale, creând mediul perfect pentru instalarea paraziților – un mediu alcătuit din resturi alimentare în putrefacție – la care se adaugă o mare cantitate de toxine, care îmbolnăvesc și îmbătrânesc organismul-gazdă.

Micelele

Bila operează la fel ca detergentul de vase. Emulsifică globulele mari de grăsime, pe care le divide în molecule mici numite micele, ușor de absorbit de organism. Vezica biliară depozitează bila secretată de ficat, eliberând-o în intestinul subțire ori de câte ori procesul digestiv impune acest lucru. Pentru digestie, bila reprezintă ceea ce reprezintă detergentul pentru vasele murdare cu grăsime.

Dacă nu există suficientă bilă, grăsimile alimentare nu pot fi digerate. Digestia parțială privează organismul de energie, căci 40% din energia noastră provine din oxidarea grăsimii. Formarea micelelor este esențială pentru absorbția vitaminelor liposolubile – A, D, E și K. Metabolismul insuficient al grăsimilor conduce la probleme grave de sănătate și la o cantitate redusă de energie, efectele sale fiind catastrofale (așa se întâmplă de pildă în cazul programelor dietetice și al produselor alimentare „care nu conțin grăsimi”).

Bila conține hem (fier organic). Pierderea hemului (purtătorul oxigenului în hemoglobină) conduce automat la o pierdere de energie și de vitalitate. Acest lucru este valabil îndeosebi în cazul femeilor aflate la menstruație. Anemia rezultată ca urmare a deficitului de fier nu reprezintă însă o consecință a deficitului de fier alimentar, ci a încetinirii funcțiilor organelor vitale, determinată de toxicitatea sistemică și dezechilibrele hormonale (excesele). Anemia rezultată ca urmare a deficitului de fier poate fi tratată cu ușurință, dacă sunt înțelese adevăratele sale cauze.

Cea mai mare parte a fierului din hem este absorbită în intestine. Aceste molecule de fier sunt mult mai active din punct de vedere biologic decât fierul alimentar. Dacă apare un deficit de fier la nivelul hemului din corp, oxidarea glucozei (conversia glucozei în ATP, molecula noastră energetică) de către mitocondrii va fi mult redusă, iar capacitatea sângelui de a aproviziona mitocondriile și hepatocitele va scădea corespunzător. Nivelul ridicat de zahăr în sânge (diabetul) este legat de nivelul redus de fier din hem, de dezechilibrele hormonale și de o dietă alimentară greșită.

Suplimentele pe bază de fier alimentar sunt dezastruoase pentru organism. Fierul este un oxidant și participă direct la formarea radicalilor liberi. Dacă ficatul este toxic și nu poate separa bilirubina din sânge, deșeurile se răspândesc înapoi în organism. Icterul este rezultatul unui exces de bilă și de bilirubină în sânge, care generează o culoare galbenă la nivelul globulelor ochilor. Suferinzii de hepatită, ciroză și mononucleoză au adesea un ten gălbui. Gălbinarea este un semn al unei disfuncții grave a ficatului.

Copiii suferă adeseori de disfuncții ale ficatului. Acneea, bășicile, icterul, constipația, apendicita, psoriazisul și dificultățile de învățare sunt simptome ale unor disfuncții ale ficatului și ale unei toxicități sistemice. Din fericire, toate pot fi tratate acasă.

Emulsificatorul grăsimilor din bilă care menține colesterolul în soluție este lecitina. Pe măsură ce corpul îmbătrânește și pH-ul său se modifică, colesterolul, sarea, medicamentele și mineralele din bilă se decantează și determină apariția și creșterea în dimensiuni a pietrelor la vezica biliară. Aceste pietre își au originea în ficat, dar ajung la proporții gigantice numai în vezica biliară.

Dacă pietrele din vezica biliară blochează traseul bilei dintre ficat și intestinul subțire, cangrena se va instala în numai câteva ore. Țesuturile cangrenoase sunt țesuturi moarte care putrezesc în absența oxigenului. O vezică biliară cangrenoasă trebuie extirpată chirurgical; în caz contrar, persoana va muri din cauza șocului rezultat prin otrăvire (toxemie). Pierderea vezicii biliare conduce, de regulă, la diabet în următorii 20 de ani, dacă persoana nu face nimic pentru a preveni acest lucru.

Medicina modernă a avansat foarte mult în procedeele chirurgicale, eliminând cu ușurință vezica biliară a bolnavilor. Este bine însă ca oamenii să înțeleagă cauzele care stau la baza formării pietrelor la vezică, fără să se bazeze pe progresele tehnologice pentru a fi salvați de la o moarte sigură. Pietrele la vezica biliară sunt responsabile pentru circa 8.000 de morți și peste un miliard de dolari anual numai în Statele Unite.

Pietrele la vezică sunt o confirmare a faptului că bătrânețea s-a instalat deja, indiferent de vârsta biologică a omului! Pierderea vezicii biliare echivalează cu o îmbătrânire mai accelerată și cu o viață trăită pe nivelul de subzistență, dacă pacientul nu face nimic pentru a veni în ajutorul corpului său. Omul poate trăi fără vezica biliară, fără apendice, splină, testicule, ovare etc, dar prețul plătit va fi sănătatea și vitalitatea. Acțiunile imediate de remediere a situației sunt absolut necesare în acest caz, ele putând restabili calitatea vieții persoanei, adăugându-i mulți ani de viață.

Faceți tot ce vă stă în puteri pentru a evita pierderea vezicii biliare. Odată eliminată, ficatul își va secreta bila direct în intestin, dar picătură cu picătură, nu toată odată imediat după masă, creând astfel un stres similar celui impus organismului de gustările dintre mesele principale.

Igiena ficatului

Bolnavii de cancer ar trebui să se abțină temporar de la consumul cărnii (de orice fel) și al brânzeturilor. Acestea conțin proteine grele, generatoare de stres, care golesc sistemul de energie. Dr. Max Gerson obișnuia să folosească „sucul” proaspăt, organic, obținut din ficat de vițel, pentru a-și trata bolnavii de cancer. Acest lichid este încărcat cu substanțe nutritive și cu enzime biologic active. În Statele Unite, ficatul proaspăt nu se mai găsește de mult pe piață, din cauza stării în care se află animalele.

Fructele și legumele proaspete, organice, crescute fără îngrășăminte, sunt la fel de utile pentru ficat. Lactatele, precum iaurtul, sana și kefirul, sunt extrem de sănătoase. Ceaiul de Kombucha și sucul proaspăt de lămâie reprezintă suplimenți alimentari ideali.

Ficatul este localizat direct sub ultimele coaste ale cutiei toracice, în partea dreaptă. Este situat deasupra colonului ascendent, sub plămânul drept, lângă stomac și în opoziție cu splina, situată în partea stângă a corpului, cam la aceeași înălțime.

Paraziții intestinali ajung de multe ori la ficat prin vena portă sau direct prin conducta prin care trece bila. Este un lucru obișnuit să găsești într-un ficat inflamat bacili din colon (E. coli), lucru care se întâmplă în caz de ciroză, constipație și probleme ale intestinului gros. Infecții similare apar și în cazul femeilor, pe canalul vaginal, dar de această dată cauza lor sunt problemele hormonale.

Abdomenul umflat

Abdomenul umflat reprezintă un semn clasic al unor probleme la ficat și al unui corp aflat sub asediu. Un abdomen umflat reprezintă doar parțial un depozit de grăsime, având drept cauză principală colonul inflamat și deformat. Este un semn evident de acumulare a deșeurilor toxice. Afecțiunea este frecvent asociată cu colita, diverticulita, problemele prostatei, guta, artrita și problemele cardiace – ca să numim numai o parte dintre ele. Un colon congestionat reprezintă un teren ideal pentru boală și un bilet sigur către cimitir. Orice abdomen umflat înseamnă probleme, unele existente, altele care vor urma!

Toate problemele intestinului gros sunt rezultatul unui mod de viață nesănătos și al unei diete dezechilibrate. Cititorii noștri au înțeles cât de importante sunt mestecatul atent al hranei, băutul apei de calitate de-a lungul întregii zile, exercițiile fizice și o alimentație cât mai corectă pentru inversarea procesului de îmbătrânire.

Respirația ficatului

Există alimente – precum ceapa crudă – care provoacă o respirație neplăcută, cunoscută și sub numele de respirație a ficatului. Ceapa crudă este un detoxifiant puternic, care produce un miros „metalic” în respirația anumitor persoane.

Am auzit odată, fără să vreau, o conversație între asistenta profesorului meu de biochimie și o altă persoană, în care prima se plângea de problemele ei de sănătate. Când mi-a cerut ajutorul, i-am simțit imediat mirosul respirației și am recunoscut simptomul. Doamna în cauză avea un ficat stresat.

Oamenii care au ficatul stresat fac ușor hepatită, mononucleoză sau dobândesc sindromul oboselii cronice. Din aceeași categorie fac parte suferinzii de psoriazis, mătreață abundentă, cei care au viermi inelari, picior de atlet, pielea uscată, unghii fragile, cancer, probleme periodontale ale gingiilor, constipație, diverticulită, colită, sindromul colonului iritabil, infecții cu paraziți, Alzheimer și altele.

Nu mai puțin de 90% din populație are ficatul stresat. Așa se explică de ce am insistat atât de tare asupra necesității detoxifierii cu orice preț a organismului, echilibrării hormonilor și ingerării super-alimentelor.

Există modalități diferite de a dobândi o stare ideală de sănătate, iar eu nu mă opun niciuneia. În cazul în care constatați totuși că sănătatea dumneavoastră nu mai este la fel de bună sau că ați început să îmbătrâniți accelerat, sfatul meu este să priviți în față realitatea. Personal, m-am trezit la vârsta de 45 de ani, când am descoperit că am probleme serioase. În loc să continui pe aceeași cale, am preferat să-mi croiesc o cale nouă, astfel încât astăzi, la vârsta de 53 de ani, mi-am recăpătat integral viața înapoi. Același lucru îl puteți face și dumneavoastră! (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: