John Thomas – Ghidul tinereții fără bătrânețe (XLIII): Grăsanul


Obezitatea este blestemul lumii industrializate! Oamenii mănâncă ceea ce nu ar trebui să mănânce, trăiesc pentru a mânca, în loc să mănânce pentru a trăi și mănâncă mult, deși ar trebui să mănânce puțin. Pe scurt, își sapă singuri mormântul.

Obezitatea nu este decât un efect. Ea nu are aproape nimic de-a face cu moștenirea genetică, ci numai cu obiceiurile greșite din viață. Ne propunem în acest capitol să analizăm cauzele obezității și influența acesteia asupra procesului de îmbătrânire.

Obezitatea este o boală. Ea prevestește însă tulburări mult mai grave. Modul de viață care stimulează instalarea obezității presupune activitatea fizică redusă (lipsa mișcării corporale) și super-activitatea organelor vitale. Activitatea metabolică în exces stresează organele vitale, epuizându-le, în timp ce lipsa mișcării fizice slăbește țesuturile conjunctive și conduce la degenerare.

Oobezitatea își are propriile reguli. Un corp prea gras răspunde diferit la stimuli, de aceea, abordările dietetice tradiționale nu au aproape niciun efect asupra obezității. Este o confirmare a „încetinirii” procesului metabolic și a pierderii de vitalitate a mediului intern. Ea reprezintă cel mai evident semn al procesului de îmbătrânire. Nu este ceva care se întâmplă pur și simplu, ci o tulburare auto-impusă care apare din cauza ignoranței, lipsei de iubire de sine și deciziilor incorecte. Obezitatea este menținută prin credința în convingerile convenționale și în părerile „experților”, care perpetuează problema.

Factorii care contribuie la apariția obezității

Mâncarea în exces contribuie în mod evident la instalarea obezității, dar alți factori, chiar mai gravi decât primul, sunt: dezechilibrele hormonale, digestia incompletă și alimentele nesănătoase. Acestea din urmă reprezintă chiar un act de „sabotaj”. Dezechilibrele hormonale încetinesc metabolismul, iar digestia incompletă conduce la un flux masiv de deșeuri în putrefacție și la generarea de produși secundari toxici.

Pe măsură ce grăsimea corporală crește, vitalitatea și buna funcționare a organelor se reduc. Grăsimea nu este o cauză a încetinirii metabolismului, ci doar o confirmare că această încetinire devine accelerată. Obezitatea deschide calea către diabet, hipertensiune, gută, frustrări psihice, o imagine de sine dezastruoasă și o garderobă plină cu haine de mărimi neobișnuite.

Pe măsură ce nivelul toxinelor din organism crește, aura se diminuează. Ea poate fi comparată cu scutul de apărare instalat pe nava cosmică Enterprise. O aură vibrantă acționează la fel ca un scut de apărare; nimic nu o poate penetra. Dacă este slabă, boala poate pătrunde cu ușurință în organism.

Un corp gras are o capacitate electrică limitată, reflectată în scăderea energiei sale. Pe măsură ce grăsimea se acumulează, încetinirea devine din ce în ce mai pregnantă. De aceea, omul gras se îngrașă tot mai tare, iar calea către redobândirea tinereții devine din ce în ce mai greu de parcurs.

Obezitatea reprezintă un cerc vicios. Fluxul încetinit de sânge și limfă reduce respirația celulară (producția mitocondrială a moleculei de ATP), dar și mișcarea deșeurilor toxice de la ficat către colon, prin intermediul bilei. De multe ori, persoanele obeze nu reușesc să înțeleagă că tocmai din cauza obezității lor trebuie să facă eforturi mai mari pentru a-și redobândi sănătatea. În cazul lor, terapia colonului este recomandată cu tărie.

Detoxifierea corpului unui om gras produce multe crize de vindecare. Acestea au loc din cauza eliberării deșeurilor toxice și a câmpurilor lor energetice corespondente, care trec în sânge, limfă și intestine. Aceste deșeuri trebuie evacuate rapid din sistem; în caz contrar, pot rezulta dureri de cap, gaze, transpirații reci, amețeli etc. Alături de terapia colonului, sunt recomandate terapia hormonală și clismele la ficat. Prima dă din nou drumul la energie, iar cea de-a doua elimină deșeurile. Această combinație este extrem de eficientă!

Ficatul își evacuează bila amestecată cu deșeuri în intestinul subțire, la numai câțiva centimetri sub stomac, dar la circa șapte metri de anus. Dacă fluxul bilei este împiedicat de acumulările de materii fecale și de mucoase, otrăvurile sunt resorbite în sistem și induc crizele de vindecare de care vorbeam mai sus. Pentru ca vindecarea să devină posibilă, deșeurile toxice trebuie să părăsească organismul.

Pe măsură ce ele sunt eliminate din corpul omului gras, apare de multe ori un efect de montagne russe, căci toate sistemele corporale care au stat multă vreme blocate sau care de-abia funcționau trebuie să-și revină rapid la statutul normal.

Mâncați mai puțin și trăiți mai mult

Pentru a avea o stare bună de sănătate nu aveți nevoie de cantități prea mari de mâncare, cu condiția să vă hrăniți cu alimente pline de vitalitate, și nu cu cele care se găsesc în mod normal pe piață. Evitați mâncarea gătită prea mult. Cel puțin o treime din alimentația dumneavoastră ar trebui să fie alcătuită din crudități! Varza, sfecla, morcovii, merele și celelalte fructe fac parte din alimentele ideale.

Toate studiile au demonstrat că animalele trăiesc mai mult dacă hrana lor este redusă la aproximativ 75% din nivelul considerat optim pentru ele. Pentru a putea reduce cantitatea de hrană ingerată fără a simți senzația de foame va trebui să împliniți însă necesarul de substanțe nutritive al organismului.

Pe de altă parte, este imposibil să reduci grăsimea corporală și să restabilești echilibrul numai prin reducerea cantității de hrană. Programul de slăbire trebuie să includă toate aspectele menționate mai sus. Grăsimea trebuie înțeleasă în termeni energetici, dar și dietetici (ce, cât și când mâncăm).

Alimentația de sabotaj și instinctul corporal

Alimentele nesănătoase și apa care nu este biologic activă se opun vieții. Ele scurtcircuitează enzimele care ard grăsimile, închid căile de ardere și blochează oxidarea mitocondrială. După ce corpul își încetinește activitatea, el nu mai poate fi reactivat decât cu greu. Un corp gras se opune mișcării!

Grăsimea corporală conține cantități uriașe de deșeuri toxice. Înainte de arderea acestor grăsimi, trebuie să vă asigurați că toxinele eliberate vor fi eliminate rapid din sistem. Corpul are o inteligență înnăscută. El știe intuitiv ce trebuie să facă pentru a-și păstra viața, de pildă să îndepărteze toxinele de organele vitale. Corpul poate suporta abuzuri îngrozitoare, supraviețuind, dar nu o poate face la infinit. Mai devreme sau mai târziu, omul își suprasolicită organismul și moare.

Redeschiderea căilor de ardere a grăsimilor presupune o cantitate masivă de energie. Corpul nu se poate vindeca și regenera fără energie, la fel cum nu vă puteți plimba cu mașina prin oraș dacă aveți rezervorul de benzină gol. Din păcate, într-un corp gras, până și alimentele cele mai nutritive devin un surplus. Mediul intern anaerob, cu o energie orientată către stânga, așa cum se întâmplă într-un corp gras, convertește energia pozitivă în grăsime. Corpurile grase sunt corpuri bolnave, iar corpurile bolnave resping chiar substanțele nutritive de care au nevoie. Uneori, corpul se revoltă și se îmbolnăvește chiar mai tare în prezența alimentelor nutritive, dacă țesuturile sale nu sunt detoxifiate și eliminate simultan din sistem.

Nu se pune problema că trupul gras a uitat ce trebuie să facă cu alimentele hrănitoare. El știe însă instinctiv că, în prezența acumulărilor de toxine, hrana nu face decât să înrăutățească lucrurile. Incapacitatea corpului de a prelucra și de a metaboliza alimentele cu o energie orientată către dreapta este asociată cu excesele din sistem.

Obezitatea și constipația sunt surori. Chiar dacă aveți goliri regulate ale intestinului gros, asta nu înseamnă că el este perfect sănătos. În plus, obezitatea este însoțită adeseori de diverticulită, colită și sindromul colonului iritabil. Dacă s-a început procesul de purificare a ficatului, corpul începe să accepte proteinele de calitate superioară, carbohidrații complecși și legumele verzi proaspete.

Carbohidrații complecși sunt molecule alimentare „cu ardere îndelungată”, cum sunt cele din cereale și din pâinea integrală. Ei pot susține o persoană timp de patru-șase ore. Legumele cu frunze verzi sunt extrem de hrănitoare și asigură exact tipul de tranzit de care au nevoie intestinele. În plus, sunt încărcate de clorofilă – „sângele” plantelor! Frunzele de tătăneasă sunt delicioase dacă sunt fierte ușor pe abur și drese cu ulei de măsline și oțet din mere. Varza creață este de asemenea foarte bună. Sfecla roșie proaspătă adăugată la salate este minunată.

Oamenii confundă carbohidrații complecși cu amidonul și cu glucidele obișnuite din alimentele procesate. Carbohidrații complecși nu îngrașă. Mai mult decât atât, corpul are nevoie de ei pentru a-și oxida grăsimile. Carbohidrații complecși reprezintă pentru arderea grăsimilor ceea ce reprezintă lemnul pentru focul din sobă.

Altfel spus, corpul nu-și poate „arde” grăsimile decât dacă este aprins și alimentat continuu. Grăsimea corporală este ultima sursă de energie la care va apela pentru a răspunde nevoilor sale energetice întrucât grăsimea este o energie sincronizată. Înainte de a apela la rezervele de grăsime, corpul va extrage energie din proteinele sale din mușchi. El nu se grăbește să elibereze toxinele din depozitele de grăsime înainte de a se asigura că vor fi rapid eliminate din sistem – scopul clismei la ficat. Această metodă terapeutică asigură fundamentul necesar pentru declanșarea auto-purificării corpului și repornirea generatorilor energetici mitocondriali.

Oxidarea grăsimilor

Exercițiile aerobice activează enzimele care ard grăsimile. Ele trebuie să dureze cel puțin 12 minute și să solicite inima la 60%-80% din ritmul ei maxim pentru a determina ficatul să producă enzimele necesare. Acestea vor oxida mici cantități de grăsimi în timpul exercițiului și mari cantități în timpul zilei.

Cu cât veți face mai multe exerciții fizice, cu atât mai mare va fi cantitatea de grăsime arsă. Nu exercițiile propriu-zise ard grăsimea (ele nu contribuie decât la arderea unei cantități mici de grăsime), dar determină creșterea producției de enzime și intensificarea activității metabolice, inclusiv circulația fluidelor corporale (a sângelui și a limfei).

Exercițiile nu vor înlocui însă niciodată un mod de viață nesănătos, bazat pe o alimentație defectuoasă. Obezitatea nu încetează să mai fie o problemă decât atunci când oamenii își schimbă modul de viață. Dacă sunteți gras și vă doriți viața înapoi, va trebui să cooperați. (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: