John Thomas – Ghidul tinereții fără bătrânețe (XLVII): Renunțați la sare


În condiții normale, organismul nu permite decât unui număr mic de ioni de sodiu să pătrundă în interiorul celulelor. Această legitate este dată peste cap dacă celulele sunt nevoite să renunțe la o parte din cantitatea de ioni de potasiu de care dispun, care sunt necesari în altă parte în corp. Fiecare ion de potasiu care părăsește celula este înlocuit cu un ion de sodiu. O dietă dezechilibrată silește organismul să fure potasiu din celule pentru a se putea menține în viață.

Corpul nostru depinde de acel proces pe care l-am numit alchimia biologică pentru a-și acoperi nevoile metabolice. Dacă toate sistemele sale sunt funcționale, el își poate produce singur substanțele de care are nevoie. În condiții de exces, acest proces devine însă imposibil. Sodiul afectează de asemenea echilibrul hormonal. El joacă un rol important în ciclul menstrual.

Ionii de sodiu și de potasiu sunt încărcați cu o sarcină electrică pozitivă și nu diferă prea mult ca mărime. De aceea, excesul de sodiu permite cu ușurință înlocuirea potasiului. Când ionii de sodiu invadează celulele, activitatea mitocondriilor este blocată, vitalitatea dispare și pe măsură ce deșeurile metabolice se acumulează, în organism se instalează boala. Acesta este mediul în care se produce auto-canibalismul (audo-digerarea proteinelor mușchilor).

Vârstnicii și suferinzii de boli degenerative acumulează cantități masive de toxine în organismul lor. Rezistența pielii la deformații dispare și se instalează edemele. Această retenție a apei este comună în zonele situate la extremități (mâini, picioare, glezne și tălpi).

Edemele înseamnă ceva mai mult decât o simplă retenție a apei. Ele reprezintă un semn al unui exces de proteine plasmatice toxice în țesuturi, al unei slabe funcționări a inimii și al unei încetiniri a bunei funcționări a rinichilor. Nu folosiți niciodată diuretice în cazul edemelor! Înlocuiți aceste medicamente cu detoxifierea țesuturilor.

Medicina alopată forțează eliminarea fluidelor în exces din organism cu ajutorul diureticelor. În decursul procesului, potasiul se pierde, iar corpul este forțat să își auto-digere propriile proteine musculare și propriile grăsimi, ca sursă alternativă de combustibil. Când rămâne fără aceste rezerve, greutatea persoanei se prăbușește peste noapte, iar omul ajunge numai piele și os, într-o stare critică.

Pe măsură ce toxicitatea organismului crește, părul corporal se rărește. Acest lucru este comun printre oamenii în vârstă, al căror corp „chelește” complet (în special picioarele). Alte semne ale procesului sunt apariția ciupercilor sub unghiile de la picioare și neregularitățile tălpilor. Reducerea părul corporal este un semn evident că organismul se află pe o pantă descendentă. Părul este un canal crucial pentru detoxifierea corpului. Dacă veți urma procedurile descrise în continuare, el va începe din nou să crească (pe întregul corp).

Eliminați sarea de la masă. Nu folosiți niciodată cantitatea de sare pe care o solicită rețetele de bucătărie. Mai bine dizolvați puțină sare într-un pahar cu apă și adăugați-o la rețetă, pentru a obține efectul dorit. Încă și mai bine ar fi dacă ați folosi plante cultivate în grădina personală, foarte bogate în ioni minerali și care nu au deloc nevoie de sare.

Efectele sării sunt insidioase, iar celulele canceroase nu iubesc nimic mai mult decât un mediu bogat în sodiu. Tumorile și masele canceroase se înconjoară cu un țesut saturat în ioni de sodiu. Nu dorim să spunem că sodiul este singura cauză a cancerului, dar este cu siguranță unul dintre principalii factori contributori!

Cancerul reprezintă un câmp de energie extrem de puternic într-un mediu saturat cu sodiu. Tumorile canceroase „importă” și „condensează” energia toxică. Masele canceroase exportă energia negativă. Invazia sodiului în celule reprezintă echivalentul tăierii curentului electric în Jurassic Park. Când nu mai există electricitate, dinozaurii naturii – virusurile cancerului – se activează și preiau controlul asupra ADN-ului și ARN-ului, multiplicându-se în interiorul celulelor. Rata lor de proliferare este exponențială (2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256…). Sarcina lor este aceea de a elimina organismele slabe din natură.

Virusurile nu pot prolifera în celulele noastre decât dacă sistemul nostru de apărare este sabotat. Incluzând sarea în dieta noastră alimentară, devenim propriii noștri sabotori! Sodiul trebuie eliminat din celule și înlocuit cu potasiul. Mitocondriile devin atunci mult mai active, se multiplică și produc ATP! Repolarizarea celulară precede întotdeauna producerea de ATP. Țesuturile inflamate și deteriorate și încheieturile rigide se vindecă rapid dacă activitatea mitocondriilor este accelerată. Rețineți, vindecarea este un proces care necesită energie, iar generatoarele care produc această energie sunt mitocondriile.

Înțeparea degetului reprezintă o metodă foarte eficientă de stabilire a stării generale de sănătate. Dacă vă înțepați degetul, iar în locul ciupiturii nu apare o „perlă” distinctă de sânge, de un roșu strălucitor, nu închis, dacă sângele se scurge pe deget sau nu curge deloc, atunci aveți probleme serioase, iar detoxifierea este obligatorie. Sângele prea fluid și închis la culoare este un precursor al cancerului și indică prezența efectului Rouleau.

Grăsimea maronie și mitocondriile

Grăsimea maronie este direct asociată cu vitalitatea și cu procesul de regenerare. Ea ne ajută să înțelegem de ce unii oameni sunt grași, iar alții scheletici, slabi, bolnavi sau plini de energie.

În mod oficial, grăsimea maronie este numită țesut adipos maroniu sau TAM. TAM a fost descoperit relativ recent. Culoarea maronie se datorează acumulărilor masive de mitocondrii. De aceea, din punct de vedere biologic, aceste țesuturi sunt extrem de active. Deși include cuvântul „adipos”, TAM nu seamănă deloc cu ruda sa mai bine cunoscută, țesutul adipos alb sau TAA (grăsimea normală), nici în ceea ce privește forma, nici în ceea ce privește funcțiile.

În mod oficial, TAM este considerat responsabil pentru „termogeneza fără tremurat”, adică de producerea de căldură în absența tremuratului. Tremuratul este o funcție normală a corpului care face parte integrantă din procesul de generare a căldurii în condiții de frig sau de stres foarte puternic (de pildă, oamenii tremură în timpul sau imediat după un accident grav). TAM este intens vascularizat, spre deosebire de TAA.

Copiii au concentrații mult mai mari de TAM prin comparație cu adulții. La fel, oamenii care trăiesc și lucrează într-un climat rece au mult mai mult TAM decât cei care trăiesc într-un climat mai cald. Pielea japonezelor care trăiesc din scufundări marine conține concentrații mari de TAM, lucru care le ajută să suporte ore întregi temperatura redusă a mediului submarin. Două elemente contribuie la acest lucru: concentrația ridicată de TAM și dieta lor bogată în alimente cu o energie orientată către dreapta. TAM generează foarte mult ATP.

Oamenii sănătoși au o concentrație de TAM mult mai mare decât a oamenilor bolnavi. La fel, oamenii supli au o concentrație mult mai mare de TAM decât cei grași. Cu cât aveți o concentrație mai mare de TAM, cu atât mai suplu veți fi și cu atât mai mare va fi energia de care dispuneți!

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, vă propun să analizăm procesul fiziologic numit hiperfagie termogenică. Dacă analizăm aceste cuvinte, constatăm că ele sunt alcătuite din: termo – căldură, genic – legat de producere/generare; hiper – peste medie, fagie – care consumă (mănâncă).

Oamenii bolnavi subclinic sau care suferă de boli degenerative au concentrații reduse de TAM! La fel, obezii nu dispun de concentrații ridicate de TAM. În schimb, ei au o concentrație foarte mare de TAA (țesut adipos alb). Creșterea procentajului de TAA în organism se face direct proporțional cu descreșterea procentajului de TAM. Obezitatea este unul dintre cele mai evidente semne de încetinire a procesului metabolic, de acumulare a exceselor și de dezechilibru hormonal.

După depășirea momentului de apogeu anabolic, pierderea de TAM se accelerează, obezitatea devine o problemă, vitalitatea scade, iar procesul de îmbătrânire avansează dramatic. În societățile industriale, cum sunt Statele Unite, pierderea de TAM în rândul femeilor (dar și al bărbaților) este epidemică! Simptomele premenopauzale apar astăzi cu 20 de ani înaintea instalării menopauzei ca atare! Simptome care altădată apăreau în jurul vârstei de 50 de ani sunt deja evidente la multe din femeile care nu au împlinit 30 de ani. Semnele și simptomele îmbătrânirii apar într-o relație direct proporțională cu reducerea concentrației de TAM, cu apariția problemelor hormonale și cu acumularea de toxine în organism.

Folosirea precursorilor racemizați ai hormonilor stimulează producerea de TAM și inversează simptomele menopauzale și andropauzale la ambele sexe, fără niciun fel de pericol. Clismele la ficat, exercițiile aerobice și masajul limfei sunt la fel de importante. De asemenea, antrenamentul la frig este extrem de benefic. Înotați cu regularitate în apa rece a oceanului, a unui râu sau a unui lac (ori pur și simplu în piscină). Nu intrați însă prea brusc în apă, căci acest lucru poate provoca o paralizie temporară sau chiar moartea. Alergați, faceți plimbări prelungite și munciți în grădină în zilele friguroase de iarnă, îmbrăcați cât mai lejer, pentru a stimula producerea de TAM și fortificarea sistemului imunitar. După baie, faceți un duș rece ca gheața!

Terapia mea favorită constă în practicarea exercițiilor aerobice în aer liber, fără să port altceva decât un șort – indiferent dacă afară este vară sau iarnă! Exercițiile „la rece” stimulează corpul și silesc mintea să se focalizeze mai bine, fără să țină cont de condițiile de mediu. Stimulați prin orice mijloace producerea de TAM și vă veți întoarce astfel la apogeul anabolic pe care l­ați trăit cândva. Când veți atinge din nou acel moment, vă veți putea considera din nou tânăr!

Nu vă feriți să-i contemplați pe cei bolnavi sau morți!

Oamenii cred orbește în sfaturile medicilor. La rândul lor, aceștia cred cu naivitate în credibilitatea studiilor medicale. Din păcate, majoritatea acestor studii sunt falsificate. Pentru pacient, efectele sunt mult mai dramatice, căci această naivitate îl poate costa viața sau cel puțin o suferință nedreaptă.

Am în față un articol de ziar care se numește „Falsificarea cercetărilor medicale referitoare la cancerul mamar”. Autorul afirmă că o serie de cercetători au falsificat timp de mai bine de un deceniu studiile referitoare la cancerul mamar. Un alt raport condamnă mamogramele, afirmând că provoacă leziuni la nivelul țesuturilor mamare ale femeilor.

Asemenea rapoarte sunt înspăimântătoare, dar mesajul lor trebuie înțeles. Învățați să gândiți singur, căci „studiile științifice” și „experții” nu vă vor putea salva atunci când vă veți afla la nevoie. Să sperăm că acesta este motivul pentru care citiți această carte. Dar mai presus de orice, nu cădeți în capcana inventării de motive pentru a explica de ce nu aplicați tehnicile indicate aici. Dacă doriți să vă recăpătați viața înapoi, faceți eforturile necesare în acest scop.

Scuzele nu țin de cald. Sănătatea și longevitatea sunt daruri pe care le putem primi numai dacă ne asumăm responsabilitatea de a ne informa și de a acționa în mod conștient. De aceea, treceți la treabă și experimentați și dumneavoastră miracolul pe care l-am experimentat personal. Vă asigur că este minunat să te simți la 53 de ani ca la 19! (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: