Județul bătrânilor triști: Se anunță o iarnă amară!


Scăderea temperaturilor din ultima perioadă i-a determinat pe vârstnicii vasluieni să se gândească, fără nicio bucurie, la iarna care va veni. Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice, spune că prețurile medicamentelor au crescut, condițiile din spitale sunt tot grele, iar mărirea pensiilor a fost anulată de scumpiri.

“Va fi o iarnă grea pentru pensionari”, spune Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, care arată că scăderea temperaturilor din ultima perioadă i-a făcut pe mulți dintre cei pe care îi reprezintă să se gândească cu îngrijorare la sezonul rece: “Dacă iarna va fi la fel de geroasă cum a fost vara de călduroasă, de fapt, dacă va fi chiar și o singură lună foarte geroasă, mulți pensionari se vor stinge pentru că se vor îmbolnăvi și nu vor avea cu ce să se trateze. Stau cu câte un teanc de rețete pe masă și așteaptă să poată cumpăra măcar câte ceva din ce le recomandă medicii”.
Anul trecut, au murit peste 4.500 de vârstnici din județ. Pe de altă parte, de la an la an, odată cu fenomenul general de îmbătrânire a populației, crește și vârsta medie a pensionarilor. Așa stând lucrurile, în absența unor condiții generale favorabile menținerii unei stări relativ bune de sănătate, cifra deceselor este tot mai mare.
“Mulți au copii plecați prin străinătate. Vin și se dau mari pe aici, dar nu-i ajută cu absolut nimic”, mai spune cu amărăciune liderul pensionarilor.
Stamate arată că deși pensiile au crescut, același lucru s-a întâmplat și cu prețurile, mai ales la medicamente, iar în ciuda investițiilor, condițiile din spitale sunt tot grele: “Este puțin mai bine astăzi în spitale, doctorii, asistentele și infirmierele se poartă puțin mai bine cu pacienții de când li s-au mărit salariile, dar condițiile nu s-au schimat. Aceeași mâncare pe care nu o poate mânca nimeni, aceleași cearșafuri mizerabile. De la începutul lunii aprilie, s-a liberalizat prețul la gazele naturale, apoi a crescut punctul de pensie, dar a crescut și prețul la alimente, servicii și altele. Iei de aici și dai dincolo banii. Nu s-a schimbat nimic pentru noi! Unde e bine?”.
De menționat că, în județul Vaslui, dintr-un total de 102.602 pensionari (86.542 de stat și 16.060 agricultori), cei mai mulți au pensii mici și foarte mici: 41.834 primesc 520 de lei (pensia minimă garantată), 37.208 au între 521-1.000 de lei, alți 22.147 au între 1.001-2.000 de lei, iar cei cu pensii de peste 2.000 de lei sunt 1.413.


Leave a Reply

%d bloggers like this: