Județul din Sahara: Vasluiul clocotește la temperaturi de caniculă


De trei zile, județul nostru are parte de temperaturi extrem de ridicate, adecvate mai degrabă zonei tropicelor decât celei în care ne aflăm. Acum 100 de ani, existau doar 17 zile caniculare pe an, și acestea numai în luna iulie. În ultimii ani, numărul acestora a crescut la 40 și apar din mai până în septembrie. Astăzi și mâine, județul Vaslui se va afla sub avertizare cod portocaliu.

Mihai IONESCU
Adriana ȘUȘNEA

Atmosferă cvasi-incendiară, ieri, în întreg județul! Temperaturile de 36 de grade Celsius la umbră i-au adus pe vasluieni la pragul de fierbere. În timp ce mercurul din termometre urca fără probleme, pe străzile asfaltate și în locuințele din beton, atmosfera s-a încins de-a binelea, temperatura reală resimțită fiind mult mai ridicată chiar și cu zece grade.
Zăpușeala s-a simțit încă de dimineață, când aerul s-a încălzit, la ora 9, până la 28 de grade Celsius la umbră! Asta nu i-a împiedicat, însă, pe unii locuitori ai municipiului reședință să iasă din case pentru a scăpa de… căldura sufocantă, în special din apartamentele situate la ultimele etaje ale blocurilor.
După prânz însă, avertizați de meteorologi și de medici, oamenii nu prea s-au aventurat să iasă, cu excepția celor care au avut de rezolvat treburi urgente. Străzile și ulițele au fost mai mult pustii, amatorii de ieșiri în aer liber amânându-le pentru orele serii, mai potrivite pentru distracție.
“Am luat o scurtă pauză de masă și am ieșit să-mi cumpăr ceva de mâncare, dar cred că îmi voi lua la pachet și voi mânca la muncă, unde avem aer condiționat. La terase e insuportabil să stai pentru că aerul e sufocant”, ne-a spus Liviu A.
Potrivit specialiștilor, organismul reacționează la caniculă atât prin modificarea dispoziției, cât și prin schimbarea stării generale. Sunt posibile tulburări de ritm cardiac sau infarct miocardic acut, șoc caloric (febră, tegumente uscate, pierderea cunoștinței), șoc hipovolemic (tegumente reci și palide, tensiune arterială scăzută), crampe musculare la nivelul brațelor și picioarelor, insomnii neobișnuite (care pot fi cauzate și de scăderea melatoninei din creier, conducând la apatie sau nervozitate), creșterea hormonilor tiroidieni (accentuează starea de agitație și iritabilitate), oboseală și stare de rău.

Apă rece pentru bârlădenii aflați la plimbare

De miercuri, punctele de prim-ajutor instalate în Bârlad pe toată perioada verii, în special în zilele cu temperaturi infernale, funcționează din nou. Este vorba despre un cort anti-caniculă montat de primărie pe platoul central din Piața „Victoriei” (lângă Biserica Domnească), de unde persoanele aflate prin oraș pot bea un pahar cu apă rece de la dozator, și șapte farmacii în care localnicii pot beneficia de asistență de specialitate în caz de urgență. Acestea sunt Tonic-Life (pe Bulevardul Republicii 176, la intrarea în Piața „Sfântul Ilie”), Biosfarm (pe Republicii 200, lângă Banca „Unicredit”), Sensiblu (pe platoul central, lângă Biserica Domnească), Ropharma (pe strada Victoriei 11, lângă primărie), Biosfarm (pe Republicii 251, în zona Stadion), Terapia (pe Republicii 277, vizavi de spital) și Biosfarm (pe bulevardul Primăverii, zona Gară).

Restricții de circulație

Polițiștii vasluieni au atenționat ieri conducătorii auto că s-a restricționat circulația pe drumurile naționale pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Tot ei i-au avertizat pe șoferi să țină cont de riscul pe care îl prezintă țigările sau orice sursă de foc și au atras atenția că, în special pe autostrăzi și drumuri naționale, din cauza vitezei ridicate de deplasare, există posibilitatea ca orice țigară aprinsă aruncată pe geamul mașinii să lovească parbrizul sau să pătrundă în interiorul altor vehicule, generând astfel evenimente rutiere.

Râsu’-plânsu’ cu CFR

Chiar dacă nu am fost niciodată impresionați de viteza cu care circulă trenurile pe căile ferate române, zilele acestea ele merg și mai încet, din cauza caniculei. Practic, viteza de circulație a trenurilor a fost redusă cu 20-30 de kilometri/oră față normal pe unele tronsoane.
„CFR SA vă informează că, începând din 1 august și până la sfârșitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, conform informărilor transmise de ANM, s-au luat măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Astfel, personalul de întreținere a infrastructurii feroviare efectuează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de cod galben și cod portocaliu, prin verificarea directă a căii, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, iar, în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade, pe tronsoanele unde situația o impune, se reduce viteza de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfășoare în depline condiții de siguranță. Menționăm faptul că aceste măsuri respectă normele de siguranță feroviară în astfel de situații speciale”, se arată într-un comunicat al CFR

Căldura ne toropește în continuare

Valul de caniculă va străbate județul și în următoarele două zile, afectând, deopotrivă, locuitorii de la orașe și de la sate. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va rămâne fierbinte până duminică. Abia de luni aerul se va mai răcori, iar meteorologii nu exclud să înceapă și furtunile, un fenomen obișnuit după o perioadă foarte caldă.
Concret, vineri și sâmbătă, valul de căldură va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent între 82-84 de unități.
Conform prognozelor extinse, următorul sfârșit de săptămână va aduce din nou temperaturi maxime de 34-35 de grade Celsius, astfel că nu strică să fim pregătiți.

Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe?

– Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
– Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
– Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
– Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
– Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți neapărată nevoie.


Leave a Reply